BIST Yine de İyi Dayanıyor!

16.11.2023 09:24
  •  A 

Suudi Arabistan'ın bile tarihinin en büyük müzik festivalini düzenlediği savaş ortamında en çok etkilenen borsa BIST oldu. Tüm batının savaşa yaklaşımının tersine, İsrail ve Netanyahu'yu terörist ilan eden, Netanyahu için yargıdan savaş suçlusu kararı hazırlığında olan, Hamas için de batının tersi görüşü savunan neredeyse tek ülke Türkiye olunca, savaşın başından beri BIST yabancı satışlarına sahne oluyor. Zaten yabancının yok denecek kadar az olduğu bu ortamda bir de ekstra yabancı satışı gelince, BIST TL zirvesinin uzağında kaldı. 

Savaş ile ilgili risk ve gerilimler baskılarken, üstüne bir de yargı gerilimi eklendi. Yargıtay ile AYM arasındaki kriz ciddi boyuta ulaşmış durumda. Siyasi parti liderleri doğrudan AYM'yi hedef alan açıklamalar yapıyor. Bunlar ciddi krizler çıkartabilir. Hukuk açısından olmaması gereken gelişmeler. Bu ortamda yabancı neden satıyor demeye gerek yok sanırım.

Tüm bunların üstüne bir de enflasyon muhasebesi konusu var! Enflasyon muhasebesine geçilecek mi, bankalar dahil olacak mı, uygulamada istisnalar neler olacak bunların hepsi önemli baskı nedenleri.

Ama diğer taraftan da BIST, 7400-7300 destek bölgesine yaklaştıkça alımlarla yeniden kendini yukarı atmayı başarıyor. Gelen bilançolar çok iyi. CDS primimiz hala çok yüksek olsa da düşüyor. Bütçe Ekim'de 95.4 Milyar açık verdi. İlk on ayın açığı 600 Milyar TL. Yılı 800-900 Milyar TL gibi, OVP'deki beklentinin altında bir seviyede kapatacak gibi duruyoruz. 

Diğer taraftan Goldman Sach, 2023 cari açık beklentisini %4.1'e düşürdü. 2024 için de %1.8 olarak öngörüyor. Yani yaşadığımız sıkıntılar 2024 için biraz dağılacak beklentisi yabancı kurumlardan da dile getirilmeye başlandı. Bu iyi yorumların ana nedeni uygulanan Ortodoks para politikaları. Eğer mahalli seçimler sonrasında da bu politikalar sürerse, yabancı yatırımcı muhakkak ilgisini arttırmak zorunda kalacaktır. İlk olarak tahvillerde, sonra da borsada yabancılar alımlarını arttıracaklardır.

Bir süre daha bu şekilde zikzaklar içinde devam edeceğiz. Ama bilançosu iyi hisselerde bu ortamı alım fırsatı olarak kullanmayı doğru buluyorum. Sadece biraz daha sabır göstermemiz gerekiyor.

Dün gelen beklenti altındaki ABD enflasyonu sonrası dış piyasalardaki borsalarda ciddi toparlanmalar yaşanıyor. FED'in faiz artışlarını tamamlamış olabileceği beklentisi borsaları ve ons altını yukarı çekmiş durumda. 

BIST güne yatay bir başlangıç yapar diye düşünüyorum. Ama tek bir kurumun işlemleri borsanın yönünü belirleyen günlerdeyiz. İki gün evvel 1.8 Milyar TL alım yapan bir kurum, dün yaklaşık 800 Milyon TL.'sini geri verince baskı gören, zaman zaman eksiye dönen bir borsa gördük. Eğer kalan 1 Milyar TL'lik kısmı da satmayı düşünüyorsa, yatay ya da alıcılı piyasa sonrasında yeniden satışlarla eksiye dönebilir.

Bilanço değerlendirmelerimdeki beklentisi yüksek hisselerin tekniklerine odaklanmak ve pozitif ayrışmalarını kovalamak daha temkinli olacaktır görüşündeyim. Teknik olarak son günlere ait paylaşımlarım geçerliliğini koruyor.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 15.11.2023
    09:33

    Dün gelen %3.2 Ekim ayı enflasyonu beklentinin altında kaldı. FED'in faiz konusunda rahatlaması ve 13 Aralık faiz toplantısından pas geçme beklentisi arttı. Bu durumun ABD borsalarına olumlu yansıdığını ve paritede de ECB faiz artışlarının sürme beklentisiyle yükselişe nede... Devamı »

  • 14.11.2023
    09:37

    Dün 2 saatlik gecikme sonrası kalkan uçağımız yüzünden gece 03:00 gibi evimizdeydik. 04:00 civarı uyuyabildim. Olan bitene gün içinde hakim olacağım. BIST için sahip olduğumuz riskler malum iken, üstüne yabancı kurumlardan bankalarımız iç... Devamı »

  • 13.11.2023
    00:01

    Geçen haftaki beklenti yazılarımdan birisinde seçici olma zamanı uyarımı yapmıştım. Nitekim gelen bilançolar hisse bazlı ayrışmaları tetiklemiş durumda. Endeksten ayrışan çok sayıda hisse var. Ama bir o kadar da çok iyi bilanço gelmesine rağmen, satış yiyen ... Devamı »

  • 10.11.2023
    08:41

    Aramızdan ayrılışının 85'nci yılında seni özlemle, sevgiyle, saygıyla anıyoruz. Ülkemizin bu günleri ile ilgili öngörülerinin de gerçekleşmesini diliyoruz. Bıraktığın demokratik Türkiye Cumhuriyeti'nin ilelebet yaşaması dileklerimle... Günde... Devamı »

  • 09.11.2023
    01:05

    Anayasa Mahkemesi kararları kesin hükümdür. Yasama, yürütme, yargı organlarını bağlar. İdari, adli tüm kamu ve kurumları uymak durumundadır. Şu an ülke hukuk tarihimizde bir ilk yaşanıyor! Gezi Davası'nda tutuklandıktan sonra TİP'ten Hatay Milletvekil... Devamı »