BIST Tehlikeli Seviyelerde!

14.11.2023 09:37
  •  A 

Dün 2 saatlik gecikme sonrası kalkan uçağımız yüzünden gece 03:00 gibi evimizdeydik. 04:00 civarı uyuyabildim. Olan bitene gün içinde hakim olacağım.

BIST için sahip olduğumuz riskler malum iken, üstüne yabancı kurumlardan bankalarımız için sat uyarıları endeksi bankaların öncülüğünde sert düşürmüş. Hoş bir ay öncesine kadar Türk bankaları için hedef fiyatlarını yükselttikleri zaman da, eskiden bunu yaptıkları zaman çok kez satışlarının geldiği uyarılarımı yapıyordum. Maalesef benzeri oluyor. Önce, Fitch bankalarımız için satış baskısına neden olan raporunda garanti ve ykb için tavsiyesini tuttan-sata, akbnk için de aldan-tuta çeken tavsiye yayınladı. Zaten bir aydır satış yapan yabancı bu raporla daha da hızlanınca sonuç bu düşüş oldu. 

Teknik olarak ise, 7400 altında önceden beri uyardığım, DD tablomuzda uzun zamandır yer alan alt teknik destekleri görme riskimiz artar. Lütfen sakin ve dikkatli olun. Umarım 7400 altına inmez ve buradan destek buluruz. Yoksa toparlanma zaman alır. 

Kesinlikle krediden uzak durun. Jeopolitik tansiyon düşerse, endeks de destek bulur. Ama İsrail işi iyice abarttı! Sivillere silahlanın çağrısı yapan Netanyahu sonrasında, İsrail Parlamentosunda, Yahudiler dışındaki herkesi terörist ilan edebilecek yasa onaylandı. Kısacası işin ölçüsü iyece kaçtı. 

Sonunda AB de olayın boyutuna tepki vermeye başladı! Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail- Filistin savaşında AB olarak 3 konuya "hayır" dediklerini aktardı. Borrell, "Birincisi, Gazze'nin dışına zorla göçe izin verilemez. Filistinlilerin sürgün edilmesine izin veremeyiz. İkincisi, Gazze toprakları küçültülemez. Gazze toprakları, İsrail tarafından işgal edilemez. Üçüncüsü ise Gazze'deki durum, Filistin meselesinin çözümünün bir parçası olmak zorunda" diye konuştu.

Diğer taraftan bilançolar da bitince, realizasyonlar yaşanmaya başladı. Bu düşüş benim iki aydır beklediğim ama olmayan alt desteklerin görülmesine neden olabilir. Sonrasında ise BIST yeniden destek alıp yeni yükselişini başlatır beklentisindeyim. Ki, en başından beri böyle olmasını beklediğim için uyarılarımı yapıyordum. Ama gerekçeler bu şekilde çok farklı konular olabiliyor.

Dün de yazdığım gibi, bilançolarına göre beklentim iyi olan hisselerde bu düşüşlerde yeni teknik alım öngörülerim gelecektir. Ama alımları kademeli yapmak daha doğru olur. Yani düştükçe almak maliyetleri azaltır. Sonuçta 7400 kırılıp, 6700-6500 seviyelerine iner miyiz kesin değil. O nedenle bu beklenti ile tümden almadan izlemek de yanlış olur. Hemen alım imkanlarımızı doldurmak da. 

Bir süre moral bozan bu ortama kaltlanacağız. Sonra yine yıl sonu bilanço beklentileri ile yükselişler başlayacaktır. Ama artık hisse bazlı odaklanmak ve pozitif ayrışmaların olacağını kabullenmek doğru olacaktır.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 13.11.2023
    00:01

    Geçen haftaki beklenti yazılarımdan birisinde seçici olma zamanı uyarımı yapmıştım. Nitekim gelen bilançolar hisse bazlı ayrışmaları tetiklemiş durumda. Endeksten ayrışan çok sayıda hisse var. Ama bir o kadar da çok iyi bilanço gelmesine rağmen, satış yiyen ... Devamı »

  • 10.11.2023
    08:41

    Aramızdan ayrılışının 85'nci yılında seni özlemle, sevgiyle, saygıyla anıyoruz. Ülkemizin bu günleri ile ilgili öngörülerinin de gerçekleşmesini diliyoruz. Bıraktığın demokratik Türkiye Cumhuriyeti'nin ilelebet yaşaması dileklerimle... Günde... Devamı »

  • 09.11.2023
    01:05

    Anayasa Mahkemesi kararları kesin hükümdür. Yasama, yürütme, yargı organlarını bağlar. İdari, adli tüm kamu ve kurumları uymak durumundadır. Şu an ülke hukuk tarihimizde bir ilk yaşanıyor! Gezi Davası'nda tutuklandıktan sonra TİP'ten Hatay Milletvekil... Devamı »

  • 08.11.2023
    09:26

    İsrail saldırılarına devam ediyor. Gazze'nin merkezine girmiş durumdalar. Yetanyahu esirler serbest bırakılana kadar da durmaya niyetleri olmadığını açıkladı. Zaten ortalıkta bir Gazze'de bırakmadılar, her yeri yıktılar. Kesintisiz günlerdir bomba yağdırıyorlar. Ama bir süre... Devamı »

  • 07.11.2023
    09:28

    Teknik Dirençlere Yakınız! BIST dört günlük toparlanma tepkisi sonrası yine yakın dirençleri seviyesine geldi. 7900 - 7930 ilk karşımıza çıkacak dirençler. Hatta bir üstündeki 7971 de öyle. Eğer bu seviyeleri kıracak olursa, i... Devamı »