İsrail Askerleri Gazze'nin Merkezinde!

08.11.2023 09:26
  •  A 

İsrail saldırılarına devam ediyor. Gazze'nin merkezine girmiş durumdalar. Yetanyahu esirler serbest bırakılana kadar da durmaya niyetleri olmadığını açıkladı. Zaten ortalıkta bir Gazze'de bırakmadılar, her yeri yıktılar. Kesintisiz günlerdir bomba yağdırıyorlar. Ama bir süre öncesine kadar, eğer Gazze'ye kara harekatı olursa buna başka bölgesel ülkelerin de karışabileceği ve savaşın genişleyebileceği endişeleri vardı. İsrail Gazze'nin göbeğine girmesine rağmen bunun yaşanmadığı görülünce, piyasalarda toparlanmalar, ons altın ve petrolde düşüşler yaşanıyor.

BIST'de de dokuz aylık bilançolar gelmeye devam ediyor. Hatta artık tamamlanmaya yakınlar. Genelde gelen bilançolar beklentilerden iyi olmasına rağmen savaş riski fiyatların baskı altında kalmasına neden oldu. Aynı endişe nedeniyle yabancılardan da bir süredir gelen net satışlar BIST'in bu bilanço dönemini yeterince değerlendirememesine neden oldu. Ama zaten öncesinde dokuz aylıklarda değil ama asıl yıl sonu bilanço döneminde yeni TL zirve arayışlarının olmasını beklediğimi yazıyordum. 

Kısacası borsada yaşanan fiyatlama hareketleri benim teknik beklentilerime uygun işliyor. Eğer savaşın etkisini düşünmezsek de zaten benzer şekilde endeks düzletmeleri olması gayet normaldi. Ama savaşın etkisi ile bu esnada beklediğim pozitif ayrışmaların da olmaması beklentimin dışındaki gelişmeler oldu.

Bir süre sonra yıl sonu bilançoları için yeniden ayrışmaların başlamasını bekliyorum. Ama öncesinde dokuz aylık bilançolar hele bir bitsin. Yoksa bir anda beklentileriden kötü bir bilanço gelirse, bu sefer tam yükselecek derken bir de bilanço satışlarına maruz kalma riski oluyor. Bu nedenle ya açıklanmış bilançolu hisseleri tercih etmek, ya da almak istediğiniz hissenin bilançosu henüz açıklanmadı ise, açıklanmasını beklemek doğru olabilir. 

Ama bu sefer de beklerken hisse fiyatları ttkom, enjsa, tknsa'da olduğu gibi yükselince kaçırabiliyoruz diye düşünebilirsiniz! Doğrudur bu riskler var. Ama diğer tarafta bakın tavhl, thyao, toaso, kchol, krtek, aygaz vs. gibi, gayet iyi ve çok daha yüksek fiyatlar gerekiren bilançolar açıklanmasına rağmen sonrasında düşen birçok hisse de var. Anlayacağınız istemedikleri takdirde bilanço iyi de gelse hisseler gitmeyebiliyor. Ya da başkasının elinde değilse, hisseleri alıcı gelene kadar götürebiliyorlar. Siz tüh beklerken kaçırdım deyip alıma geçince, işler bir anda tersine dönüp satışlar geliyor. 

Anlayacağınız piyasadaki para sınırlı olunca yansımalar da böyle oluyor. Topyekün yükseliş yaşanmıyorsa, hisse değişimleri yapılıyor. Buna bakıp endişe etmeyin. Hisselerinizin ederleri yüksek olduğuna inanıyorsanız, bir süre sonra onlara da geleceklerini bilin.

Güne alıcılı başlanmasını bekliyorum. Dün teknik bir realizasyon yaşadık. Bugün alıcılı başlarız ama yine 7900-7930 ilk sıralı dirençler var. Dün tam bu iki kademe arasını görüp realizasyon yaşamıştık. Yine ilk kademe dirençleri kırmayı deneyebiliriz. Kırdıkça da sıralı üst kademeleri düne ait beklenti yazımda ve dün paylaştığım DD(destek-direnç) tablomuzda bulabilirsiniz. Ttkom sonrası Tcell de bilançosunu açıkladı. Onda da gayet güzel kar rakamı var. Bilanço değerlendirmemi görebilirsiniz. Gsmciler kontratlı çalıştıkları için, kontratlar bittikçe yeni yıl için okkalı zamlar yaptıkları sözleşmeler devreye girecek. Yani bu demektir ki, 2024 ciro ve karları çok daha yüksek olacaktır. 

Dokuz aylık bilançolar bittikten sonra kısa bir düzeltme süreci, sonrasında ise yıl sonu bilançoları gündeme gelecek ve bunun yükseliş trendi başlayacaktır. Ama bu kısa süre ifademim karşılığı Aralık ayını veya ortasını da bulabilir. Yıl sonu bilançolar yeni yılın 3'ncü ayını bulacak çünkü.

Önceki günlere ait teknik paylaşımlarımı referans alabilirsiniz.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 07.11.2023
    09:28

    Teknik Dirençlere Yakınız! BIST dört günlük toparlanma tepkisi sonrası yine yakın dirençleri seviyesine geldi. 7900 - 7930 ilk karşımıza çıkacak dirençler. Hatta bir üstündeki 7971 de öyle. Eğer bu seviyeleri kıracak olursa, i... Devamı »

  • 06.11.2023
    09:15

    Gelecek, gelmeyecek derken dün gece yarısı Türkiye'ye gelen ABD Dışişleri Bakanı Blinken'i hiç bir üst düzey yetkili karşılamaya gitmedi. Apronun ışıkları yakılmadan karşılanan Blinken'in ziyaret sonuçları ilişkiler açısından önemli ama, İsra... Devamı »

  • 03.11.2023
    09:39

    İsrail ordusundan Gazze kuşatmasının tamamlandığı, ateşkesin sözkonusu olmadığını açıklaması yapıldı. Günlerdir bombalarla yerle bir ettikleri Gazze'ye kara harekatını da başlattılar. ABD Temsilciler Meclisin'de sadece İsrail'e 14.5 Milyar Dolar yardımı içeren tek... Devamı »

  • 02.11.2023
    09:22

    Piyasalara FED Morali! ABD Merkez Bankası FED ikinci toplantısında da pas geçti. Başkan Powell, sıkı para politikasının enflasyonu tam olmasa da kontrol altına almaya başladığını, sıkılaşmanın sonuna gelmiş olabiliriz dedi. Henüz %2 olan enflasyondan uzağız, verilere g&ou... Devamı »

  • 01.11.2023
    09:21

    Biden İsrail'in Gazze'deki 2 Milyon'dan fazla yerleşik nüfusu Sina yarımadasının çöllerine sürme görüşüne destek vermediği gibi, aynı zamanda Temsilciler Meclisi'nde sadece İsrail'e 14.5 Milyar Dolar yardımı içeren tasarıyı veto edeceği... Devamı »