Hisse Bazlı Ayrışmalara Devam!

13.11.2023 00:01
  •  A 

Geçen haftaki beklenti yazılarımdan birisinde seçici olma zamanı uyarımı yapmıştım. Nitekim gelen bilançolar hisse bazlı ayrışmaları tetiklemiş durumda. Endeksten ayrışan çok sayıda hisse var. Ama bir o kadar da çok iyi bilanço gelmesine rağmen, satış yiyen ana endesk hisseleri de var.

Çünkü borsada ciddi bir yabancı eksikliği varken, bir de Filistin-İsrail savaşının başlaması sonrası yabancı yatırımcılardan ekstra satışlar yaşandı. Bu nedenle yabancı tedirgin olup, ki tedirginlik nedeni olarak Hamas konusunda sayın cumhurbaşkanının açıklamaları ve bölgesel risklerimiz varken, üstüne bir de yargıda ciddi bir gerilim sebebi olacak ve önemli bir belirsizlik riski yaratan son Yargıtay-AYM gündemi var.

Tüm bu gelişmelerden rahatsız olan yabancı satış yapmaya kalkınca, hisselere bilanço ederlerine göre bakmıyor. Elinde olan hisselerden alıcı gelene veriyor. Bu nedenle yabancı fonlarda ciddi miktarlarda olan ana endeks hisselerinin çoğunda satış baskıları görüyoruz.İyi kar açıklayan sağol, kchol, pgsus, thyao, aefes, aghol dahil birçok hissede az-çok yabancı baskısı bu gelişmeler yüzünden yaşanıyor görüşündeyim. 

Bu baskının bir ilave nedeni de, enflasyon muhasebesi konusundaki belirsizlik ve bankaların da dahil olmak istemesi. 

İşte bu yüzden, hisse alırken bu riskleri bilmekte yarar var. Ama riskler kalkana kadar bekleyip öyle mi alalım derseniz, bu sefer ciddi alım fırsatları da kaçmış olabilir. Lakin tüm endeks ve tüm hisseler olarak bakmayıp, bilançoları öne çıkan hisseleri pozitif ayrışmaya aday hisseler olarak görmek daha doğru olacaktır diye düşünüyorum.

Destek-Direnç tablosunda paylaştığım hisselerin birçoğunun, bilançoları da çok iyi gelmiş. İçlerinden bazılarına seans öncesi alım öngörüsü verebilirim. Ama sahip olduğumuz belirsizliklerin gelişimi konusunda çok emin değilim. Şimdilik destek-direnç tablosunda yer verdim. Ama olur da beklerken kaçırmayalım diye, yeni öngörü verirsem, sonrasında bunlarda da anlattığım nedenlerle satış baskıları yaşanabilir. Alım yapacağınız hisselerde bir süre maliyetli taşıyıcı olmak zorunda kalabileceğinizi bilerek bu kararları veriniz.

Cuma akşamından beri yurtdışındayız. Pazartesi gece döneceğiz. Ama zaman bulursam destek-direnç tablosunda yer alan bilanço değerlendirmeleri olmayan hisselerin gelen bilançoları hakkındaki görüşlerimi de seans öncesinde paylaşmaya çalışacağım. O nedenle diğer teknik paylaşımlarımı ve beklenti yazımı şimdiden yazıyorum.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim. İyi haftalar


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 10.11.2023
    08:41

    Aramızdan ayrılışının 85'nci yılında seni özlemle, sevgiyle, saygıyla anıyoruz. Ülkemizin bu günleri ile ilgili öngörülerinin de gerçekleşmesini diliyoruz. Bıraktığın demokratik Türkiye Cumhuriyeti'nin ilelebet yaşaması dileklerimle... Günde... Devamı »

  • 09.11.2023
    01:05

    Anayasa Mahkemesi kararları kesin hükümdür. Yasama, yürütme, yargı organlarını bağlar. İdari, adli tüm kamu ve kurumları uymak durumundadır. Şu an ülke hukuk tarihimizde bir ilk yaşanıyor! Gezi Davası'nda tutuklandıktan sonra TİP'ten Hatay Milletvekil... Devamı »

  • 08.11.2023
    09:26

    İsrail saldırılarına devam ediyor. Gazze'nin merkezine girmiş durumdalar. Yetanyahu esirler serbest bırakılana kadar da durmaya niyetleri olmadığını açıkladı. Zaten ortalıkta bir Gazze'de bırakmadılar, her yeri yıktılar. Kesintisiz günlerdir bomba yağdırıyorlar. Ama bir süre... Devamı »

  • 07.11.2023
    09:28

    Teknik Dirençlere Yakınız! BIST dört günlük toparlanma tepkisi sonrası yine yakın dirençleri seviyesine geldi. 7900 - 7930 ilk karşımıza çıkacak dirençler. Hatta bir üstündeki 7971 de öyle. Eğer bu seviyeleri kıracak olursa, i... Devamı »

  • 06.11.2023
    09:15

    Gelecek, gelmeyecek derken dün gece yarısı Türkiye'ye gelen ABD Dışişleri Bakanı Blinken'i hiç bir üst düzey yetkili karşılamaya gitmedi. Apronun ışıkları yakılmadan karşılanan Blinken'in ziyaret sonuçları ilişkiler açısından önemli ama, İsra... Devamı »