Seçici Olmak Gerekiyor!

07.11.2023 09:28
  •  A 

Teknik Dirençlere Yakınız!
              BIST dört günlük toparlanma tepkisi sonrası yine yakın dirençleri seviyesine geldi. 7900 - 7930 ilk karşımıza çıkacak dirençler. Hatta bir üstündeki 7971 de öyle. Eğer bu seviyeleri kıracak olursa, ikinci etap sıralı dirençleri 8015 - 8084 - 8115 ve 8252 seviyelerinde bulunuyor. Şimdilik ilk dirençler mümkün ama, ikinci etap dirençlerin kırılmasını gerektiren bir ortam yok görüşündeyim. Ama savaş bitti denirse ozaman yeni şeyler konuşabiliriz. Geceden paylaştığım tekniklere bakınca, paylaşım sayımın da azaldığını görürsünüz. Yani birçok hisse için de dirençlerdeyiz diyebilirim. 

Seçici Olmak Gerekiyor!
              12 aylık bilançolar bitti bitiyor. Gelen bilançolardaki karlar arttı diye hisselerin gördüğü en yüksek seviyelerin de üzerine giderler mi beklentisi her zaman doğru olmaz! Bu bilançoların olası ederleri ile ilgilidir. Dikkat ederseniz, önceki bilanço değerlendirmelerinde de yıl sonu bilançosu için olası eder beklentim diye beklentilerimi paylaşmıştım. Bir çoğu önceden bu ederlerini gerçekleştirdiler. Yani çok daha önceden fiyatlandılar. Şimdi ise düzeltme yaşıyorlarken gelen dokuz aylık bilançolar altı aylık bilançolardan iyi de gelse, önceki beklentilerin üstüne gitmesi gerekmeyebilir. Eğer gelen bilanço ile beklentiyi yukarı revize etmişsem o zaman  durum değişir. 

Yeni gelen bilançolardan kardemirlerin bilançoları pek iyi gelmemiş. Satış baskısının nedeni anlaşılan bu nedenleymiş. Bilanço bir süre daha satış baskısı yaratabilir. 

Aynı şekilde Ttkom bilançosu da gelmiş. İlk anda bakınca beklentilerin oldukça üstünde bir net kar açıklanmış. Altı aylık net karı 44 Milyon TL iken, dokuz aylık net kar 4,5 Milyar TL gibi çok ciddi bir sıçrama yapmış. İlk anda bu görüntü olukça pozitif bir gelişme algısı yaratacağı için olumlu tepkiye neden olabilir. Ama detayına bakınca, altı aylık bilançosunda 1.6 Milyar TL olan ertelenmiş vergilerin gelen dokuz aylık bilançoda 4.5 Milyar TL'ye yükseldiğini görüyoruz! Yani net kardaki artış ertelenmiş vergilerden kaynaklanıyor. Bu nedenle olası pozitif ilk tepki olursa, bu durumu bilenler devamında satışa gelebilirler.

Aynı şekilde Enerjisa'da da çok yüksek bir net kar atışı açıklanmış. Pozitif etki yaratacaktır. Ama onun da detayında, bir önceki bilanço kaleminde eksi olan ertelenmiş vergi kalemi, bu bilançoda 7.5 Milyar TL olmuş. Yani onda da ertelenmiş vergi desteği ile yüksek gelen bir kar var.

Bu vergi ertelemeleri hepimizi ciddi şekilde yanıltabiliyor.

Yabancılardan Satışlar Sürüyor!
              Açıklamalar devamlı; ''Ortodoks politikalar yapancıların ilgisini çekiyor'' şeklinde geliyor. Ama gerçekleşmedeki durumda ise yabancılar son bir aydır devamlı net satış yapıyorlar. Kısacası yabancılar da yerel seçimlerin sonucunu ve bölgemizdeki savaşın bitmesini bekleyebilirler.

İşte tüm bu gelişmeler yüzünden, BIST'de hisse tercihlerinde seçici olmak doğru olan bir dönemdeyiz. Endeks olarak önceki gibi tümden bir yükseliş trendi için erken olabilir. Bilanço ederlerine göre iskonto içeren ya da, bir sonraki bilançosunda iskontolu olması beklenenlere odaklanmak doğru olabilir. Bilanço değerlendirmelerimdeki beklentiler sizlere referans olabilir. Aynı şekilde açık öngörüler de.

Bilinken Türkiye'den Ayrıldı!
              ABD Dışişleri Bakanı soğuk bir karşılama programı sonrası ülkemizden ayrıldı. Yardım koridoru ve iki devletli çözüm konusunda uzlaşıldığı açıklaması var. Ama ne zaman işlerlik kazandırılır bu açıklanmamış. 

Yurt dışında Çin'den gelen verilerin bozulması Asya borsalarında satışlara neden olmuş görünüyor. Aynı şekilde ABD'de de enflasyonun kontrol altına alınması için yüksek faiz silahına bir süre daha gerek olacağı yönündeki açıklamalar FED sonrası yaşanan yükselişlere kar realizasyonları geldiğini görüyoruz.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 06.11.2023
    09:15

    Gelecek, gelmeyecek derken dün gece yarısı Türkiye'ye gelen ABD Dışişleri Bakanı Blinken'i hiç bir üst düzey yetkili karşılamaya gitmedi. Apronun ışıkları yakılmadan karşılanan Blinken'in ziyaret sonuçları ilişkiler açısından önemli ama, İsra... Devamı »

  • 03.11.2023
    09:39

    İsrail ordusundan Gazze kuşatmasının tamamlandığı, ateşkesin sözkonusu olmadığını açıklaması yapıldı. Günlerdir bombalarla yerle bir ettikleri Gazze'ye kara harekatını da başlattılar. ABD Temsilciler Meclisin'de sadece İsrail'e 14.5 Milyar Dolar yardımı içeren tek... Devamı »

  • 02.11.2023
    09:22

    Piyasalara FED Morali! ABD Merkez Bankası FED ikinci toplantısında da pas geçti. Başkan Powell, sıkı para politikasının enflasyonu tam olmasa da kontrol altına almaya başladığını, sıkılaşmanın sonuna gelmiş olabiliriz dedi. Henüz %2 olan enflasyondan uzağız, verilere g&ou... Devamı »

  • 01.11.2023
    09:21

    Biden İsrail'in Gazze'deki 2 Milyon'dan fazla yerleşik nüfusu Sina yarımadasının çöllerine sürme görüşüne destek vermediği gibi, aynı zamanda Temsilciler Meclisi'nde sadece İsrail'e 14.5 Milyar Dolar yardımı içeren tasarıyı veto edeceği... Devamı »

  • 31.10.2023
    09:17

    Bilançolar gayet iyi geliyor. Ama borsa için sorun zaten bilançolar değil. Maalesef savaş ve jeopolitik riskler tüm piyasaları olumsuz baskılıyor. Gördüğünüz gibi kendilerine medeni diyen tüm gelişmiş batı ülkelerinde düşünce özg... Devamı »