ABD ve Çin Verileri Yüzümüze Gülüyor!

17.11.2023 09:22
  •  A 

ABD'de tüfe %3.1, üfe %1.3 ile beklentilerin altında kaldı. Aynı şekilde sanayi üretiminde de %-0.6 daralma gerçekleşti. Benzer görüntüler Çin için de yaşanınca, dünya petrol talebi arzın altında kaldı. Bu durum paritenin 1.08, brent petrolün de 77.59$ olmasını sağladı. Her iki rakam da bizim için gayet iyi! Brent petrolde 10 Dolarlık düşüş 5 Milyar Dolar civarı petrol faturamızda tasarruf yaratıyor. Diğer taraftan ithalatımızda ana ağırlık enerji ve Dolar karşılığı iken, ihracatımızın çoğunu ise AB ülkelerine ve Euro ile yapıyoruz. Paritedeki artış bize gayet olumlu yansıyor. Cari açık rakamımızda da düşüş olarak ayrı bir destek göreceğiz diye düşünüyorum.

FED'in faiz konusunda sona geliyor gibi görülmesinin ons altını yukarı çekmesi ise olumsuz yansıma yapıyor! Son yıllarda altın ithalatımız cari dengedeki açık sebeplerimizden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Kısacası iki büyük ekonomideki ekonomik verilerde yavaşlama olumlu yansımalarla bir taraftan bize destek verirken, diğer taraftan ons altını yukarı çekmesi ise eğer altın ithalatımızı kontrol altına alamazsak cari dengede negatif etki yaratıyor. Hoş ben altın ithalatındaki bu durumun gerçeği yansıtmadığını düşünüyorum! Yani bana göre aslında ithalat gibi görünen altın girişlerinin çoğu bana göre yaptırım uygulanan İran ve Rusya ile yapılan ticaretin karşılığı olarak ödenen altınlardan kaynaklanıyor görüşündeyim. Tabi bu konuyu resmi olarak söyleyemeyecekleri için, cari açığa negatif yansıyor gibi görüyoruz.

BIST tüm bu gelişmeler arasında 7400 veya bir altında 7300 destek bölgesi ile, 7950-8084 direnç bölgesi arasında bir kanalda hareket ediyor. Yine desteklere yaklaşınca alımlar geldi. BIST tüm gelişmelere rağmen bu desteklerin altına inmemek için çaba sarfediyor. Son dönem yabancı işlemlerine bakınca, tahvilde yabancı alımlarının başladığını görüyoruz. Son olarak 131 Milyon Dolar yabancıdan tahvil alımı gördük. Zaten yabancı girişi ekonomiye güven başladığında önce tahvillere, sonra hisselere şeklinde olur. 

Ben Aralık faiz toplantısında politika faizleri için en başından beri %45-%50 seviyelerini beklediğimi yazıyordum. İki toplantı daha var. Son faiz seviyesi %30. Eğer TCMB ek faiz artışı yapacak olursa ki, ben bunu bekliyorum. Bu durumda faizlerde dediğim seviyelerde bir zirve oluşacaktır. İşte o anki kur ve faiz zirvesini bekleyen yabancılar sonrasında daha aktif şekilde girişlere başlayacaklardır görüşündeyim. Süreci geciktirecek tek engel mart yerel seçimleri sonrası belirsizlikler! Seçimler bitince öncesinde Nağci Ağbal ve ekibine yapıldığı gibi, bir değişiklik yapılma riskinden çekiniliyor. Bu çekince gerçekleşmezse, ya da öncesinde olmayacağı konusunda bir garanti verilirse, yabancı bu süreci beklemeden de alımlarını hızlandırabilir.

Demem o ki, ben zaten altı aylık bilançolar sonrasında borsanın fazla hızlı gittiğini, olması gereken bilanço ederlerinin üstüne çıkıldığını, asıl 12 aylık bilançolarda yeniden iskontolar içereceğini, bu nedenle de dokuz aylık bilançolar sonrasında teknik bir düzeltme yaşanmasını beklediğimi yazılarımda çok kez yazmıştım. Aslında savaş, enflasyon muhasebesi, yargı krizi gelişmelerine rağmen bile, benim beklediğim oranda bir düzletme yaşanmadı. Bu nedenle bilanço ederi hisseler baskı yaşıyor olsa da, hisselerinize sahip çıkın diyorum. Bunu başaranlar, sonrasında yabancı alımları düşündüğüm gibi artmaya başladığında, bunun karşılığını fazlası ile alacaklar görüşündeyim. 

Olası düşüşler yeni alım fırsatları için kullanılmalı, ama alt dikkat çektiğim kanala uygun davranılmalıdır. Yani kanal kırılmadan dirençlerde vermek, destek seviyelerinde almak doğru teknik davranışlar olur. Destek kırılırsa yeni alım için alt destek bölgelerini beklemek, dirençler kırılırsa ise, öncesinde daha alttan verilen hisselerin gerekirse direnç üzerinden geri alınması gerekir.

Kısacası iyi bilançolu hisselerden korkulmaması gerektiği görüşündeyim. Bugün alıcılı bir açılış bekliyorum. Ama kanal dirençlerine yaklaştığımız için, sonrasında yine satış baskıları görebiliriz. Hisse bazlı ayrışmalara odaklanmak gereken dönem içindeyiz.

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 16.11.2023
    09:24

    Suudi Arabistan'ın bile tarihinin en büyük müzik festivalini düzenlediği savaş ortamında en çok etkilenen borsa BIST oldu. Tüm batının savaşa yaklaşımının tersine, İsrail ve Netanyahu'yu terörist ilan eden, Netanyahu için yargıdan savaş suçl... Devamı »

  • 15.11.2023
    09:33

    Dün gelen %3.2 Ekim ayı enflasyonu beklentinin altında kaldı. FED'in faiz konusunda rahatlaması ve 13 Aralık faiz toplantısından pas geçme beklentisi arttı. Bu durumun ABD borsalarına olumlu yansıdığını ve paritede de ECB faiz artışlarının sürme beklentisiyle yükselişe nede... Devamı »

  • 14.11.2023
    09:37

    Dün 2 saatlik gecikme sonrası kalkan uçağımız yüzünden gece 03:00 gibi evimizdeydik. 04:00 civarı uyuyabildim. Olan bitene gün içinde hakim olacağım. BIST için sahip olduğumuz riskler malum iken, üstüne yabancı kurumlardan bankalarımız iç... Devamı »

  • 13.11.2023
    00:01

    Geçen haftaki beklenti yazılarımdan birisinde seçici olma zamanı uyarımı yapmıştım. Nitekim gelen bilançolar hisse bazlı ayrışmaları tetiklemiş durumda. Endeksten ayrışan çok sayıda hisse var. Ama bir o kadar da çok iyi bilanço gelmesine rağmen, satış yiyen ... Devamı »

  • 10.11.2023
    08:41

    Aramızdan ayrılışının 85'nci yılında seni özlemle, sevgiyle, saygıyla anıyoruz. Ülkemizin bu günleri ile ilgili öngörülerinin de gerçekleşmesini diliyoruz. Bıraktığın demokratik Türkiye Cumhuriyeti'nin ilelebet yaşaması dileklerimle... Günde... Devamı »