Sıralı Dirençler Bölgesi!

21.11.2023 09:11
  •  A 

Yabancının yetersiz olduğu ortamda yine sıralı dirençler bölgesine gelmiş durumdayız. 7950 - 8014 -8084 - 8155 - 8252 seviyelerinde arka arkaya dirençler yer alıyor. Her birinden realizasyon geldiğini görebiliriz. Ben 8014 ve geçecek olursa 8084 seviyelerini realize riski yüksek seviyeler olarak görüyorum. Bu iki seviye geçilmeden üst hedeflere odaklanmak için erken olur.

Bununla birlikte, yıl sonu bilançoları öncesinde endeksin yeni TL zirvelerini göreceği beklentisindeyim. Ama yıl sonu bilançoları Mart başı ile ortası arasında açıklandığı için, daha zaman var. Bu nedenle 7400-7950 arasında oluşan yatay kanal bir süre daha sürebilir. Kırılacak olursa da, üst dirençleri de bilmenizde yarar var.

Hisse Bazlı Ayrışmalar Olabilir!
              Belki endeks olarak yeni zirve hareketi için zaman olabilir desek de, hisse bazlı pozitif ayrışmalar, endeksin üstünde yükselen hisseler her zaman olabilir. Peki bu hisseler hangileri? Aslında bu sorunun cevaplarını uzun vadeli yatırım hisseleri içinde yer alan bilanço değerlendirmelerimde bulabilirsiniz. 

Aklıma ilk gelenlerden bazılarını yazacak olursam; aghol, alark, sahol, kchol gibi ana holdingler, artan primler nedeniyle yeni yılda da öne çıkacak olan agesa, ansgr, anhyt, tursg başta sigortalar, petro-kimyalar ki, içlerinde tuprs, aygaz bilançolarına göre cazip durumdalar. Cimento ve demirçelikler, Bu alanda özellikle konuta yönelik demir üreticileri, kentsel dönüşüm ve deprem yapılanmaları nedeniyle ön planda olacaktır görüşündeyim. İnşaatın dış cephe ve çatı kaplama dahil birçok şirketi, muhtemelen yeni kontratlarınızda üçe katlanmış faturaları fark ettiğiniz tcell, ttkom gibi gsm şirketleri. Yenilebilir enerji, şarj pilleri ve istasyonları alanında yıllar boyu ciddi yatırımların sürmesini beklediğim için bu sektörün şirketleri, otomotiv ve yan sanayi şirketleri. Artan faizler işleri olumsuz baskılasa da, doas ve toaso gibi mevcut bilançolarına göre oldukça yüksek iskonto içeren şirketlerin bir süre sonra kayıtsız kalamayacağını düşünüyorum. Oldukça yüksek karlar barındıran ulaştırma sektörünün tavhl, thyao, pgsus gibi şirketleri, yıl sonu bilançolarında yapacakları değerlemeler nedeniyle bu dönem öne çıkmasını beklediğim gayrimenkul yatırım ortaklıkları, kur güncellemelerinin sürmesini beklediğim ilaç sektörünün olumlu yansımasını beklediğim deva ve selec başta sektör şirketleriden iskontolu kalanları. Bilanço değerlendirmelerimde iskonto içerdiğini düşündüğüm bntas, krtek, aefes, vesbe, eggub, ısmen, mavı, gents gibi ismini hatırladıklarım. Teknoloji şirketleri. Tabii yabancı girmeye başladığı zaman uzak duramayacağı akbnk, ısctr, ykbnk gibi bankalar benim potansiyeli yüksek olduğunu düşündüğüm aklıma gelenler. Sadece önümüzde bir enflasyon muhasebesi belirsizliği var. Bu durum kapsama alınırlarsa ilk anda bankaları olumsuz baskılar. Ama sonra özkaynakları güçleneceği, vergi olarak verecekleri para özkaynaklarında kalacağı için bankalar yabancı açısından yine ön plana çıkacaklardır. Ama yabancı girişleri yoğun olmadan bankaların daha geri planda kalmalarını bekliyorum.

Gördüğünüz gibi, aslında çok sayıda sektör ve şirket ciddi potansiyel içeriyorlar. Sadece altı aylık bilançolar sonrası genelinde fazlası ile yaşanan yükselişlerin dokuz aylık bilançolar sonrası realizasyonlarını yaşıyoruz. Bu durum İsrail savaşı, enflasyon muhasebesi, yargı gerilimi gibi riskler içeren döneme de denk gelince savaşla birlikte başlayan yabancı satışları endeks ve şirketleri baskıladı. Hatta, bilançosu iyi olan hisselerde alıcı olduğu için onlar daha bile çok satış yediler. 

Ama gördüğünüz gibi sonrası için olumluyum. Sadece bir süre daha temkinli duruşa devam edeceğiz ve bilançosu iyi şirketlerin teknik ayrışmalarına odaklanacağız. 

Gelişmiş dünya için ise, merkez bankalarının faiz artışı döneminin sonuna yaklaşıyoruz. Faiz artışları enflasyonu düşürmeye başladığı için, 2024 yılı faiz indirimlerinin başlaması beklentileri artmış durumda. Bu durum borsalarında pozitif hareketlerin görülmesine neden oluyor. Faiz artışlarının sonuna geliyor olmamız ons altının da poyansiyelini arttırmış durumda. 2024 yılı ons için de yeni zirveleri gördüğümüz yıl olabilir. 

Lütfen teknik ve bilanço değerlendirmesi paylaşımlarımı dikkatli şekilde takip ediniz. Bu arada tekrar edeyim; saydığım isim ve sektörler o an aklıma gelenler, bu isimlere eklenecek başka şirketler, gıda-perakende gibi unuttuklarım da vardır. 

Hamas'ın ateşkese çok yakınız açıklamaları alıcılı bir açılış yapmamızı destekleyebilir. Ama sonrasında dirençler devreye girecektir.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 20.11.2023
    08:51

    Perşembe günü TCMB PPK toplantısı olacak. Bir faiz artışı daha olması bekleniyor. Oran artışı için beklenti bu sefer 250 baz puan. Ben kasım ve aralık toplantılarında iki faiz artışı daha yapılmasını bekliyorum. Birkaç ay öncesinden beri beklentim yıl sonu en az %45-%50 ... Devamı »

  • 17.11.2023
    09:22

    ABD'de tüfe %3.1, üfe %1.3 ile beklentilerin altında kaldı. Aynı şekilde sanayi üretiminde de %-0.6 daralma gerçekleşti. Benzer görüntüler Çin için de yaşanınca, dünya petrol talebi arzın altında kaldı. Bu durum paritenin 1.08, brent petrol... Devamı »

  • 16.11.2023
    09:24

    Suudi Arabistan'ın bile tarihinin en büyük müzik festivalini düzenlediği savaş ortamında en çok etkilenen borsa BIST oldu. Tüm batının savaşa yaklaşımının tersine, İsrail ve Netanyahu'yu terörist ilan eden, Netanyahu için yargıdan savaş suçl... Devamı »

  • 15.11.2023
    09:33

    Dün gelen %3.2 Ekim ayı enflasyonu beklentinin altında kaldı. FED'in faiz konusunda rahatlaması ve 13 Aralık faiz toplantısından pas geçme beklentisi arttı. Bu durumun ABD borsalarına olumlu yansıdığını ve paritede de ECB faiz artışlarının sürme beklentisiyle yükselişe nede... Devamı »

  • 14.11.2023
    09:37

    Dün 2 saatlik gecikme sonrası kalkan uçağımız yüzünden gece 03:00 gibi evimizdeydik. 04:00 civarı uyuyabildim. Olan bitene gün içinde hakim olacağım. BIST için sahip olduğumuz riskler malum iken, üstüne yabancı kurumlardan bankalarımız iç... Devamı »