Esir Değişimi Uzlaşması!

22.11.2023 09:17
  •  A 

İsrail-Filistin arasında esir değişimi konusunda bir anlaşma başlamak üzere! 1 İsrailli rehineye karşılık, 3 Filistinli rehine serbest bırakılacak. Ama savaş devam edecek. Süresi dört gün için. Sonunda ilave bırakılacak esirler olursa onun için de karşılıklı esir değişimi, akaryakıt girişi izni falan gibi maddeler de anlaşma detaylarında var. Peki savaş esir değişimi için duracaksa ki, savaş değişim esnasında durmuyor. O zaman Hamas bu saldırıyı neden yaptı? Filistin'in Hamas'ın yaptığı saldırı sonrası bu işten elde ettiği ne kazanç var? Kim ne derse desin, topraklarından biraz daha fazlası İsrail'e geçecek. Gazze'yi yerle bir ettiler. Sağlam alt, üst yapı bırakmadılar. Yaşanacak, sığınılacak bina bırakmadılar. Bu nedenle nüfusun azalması kaçınılmaz olacaktır. Sahiplik denen olgu da yerle bir oldu. Her yer yıkılınca geriye sadece yıkıntılar, onlar temizlenince de düz ve boş araziler kalacak. Muhtemelen onların da büyük bir kısmı ya gasp edilerek, ya satınn alınarak İsrail'e geçecek. 1947 sonrası hep böyle oldu. Kimse ABD ve Biden'ın işgale, nüfus göçüne izin vermeyiz demesine bakmasın. Neyse, savaşın ateşini kısmen de olsa düşürecek bu gelişme bizim gibi diğer ülkeler için olumlu yansımalara neden olabilir. 

FED Sıkılaştırma Süresi Bir Süre Daha Devam dedi!
              Açıklanan FED tutanaklarında tedbirlerin bir süre daha sürmesi konusunda ağırlıklı görüşbirliği görülüyor. Ama enflasyonda düşüş ve ekonomide daralma nedeniyle 2024 FED'in faiz indirim sürecinin konuşulacağı gündemlerle başlayacak gibi duruyor.

BIST'de Yeniden Hisse Bazlı Alımlar Başladı!
              Filistin-İsrail savaşı öncesi değişerek alınan hisselerle BIST yüksek seviyelerde tutuluyordu. Aniden başlayan savaş sonrası gelişme ve riskler bir anda ek yabancı satışları getirince, BIST ve hisselerde geri çekilmeler gördük. Ama endeks bu risklere rağmen genelde 7400-7950 kanalı aralığında kalmayı başardı. Son günlerde ise, yeniden hisselerin öne çıktığını, hisse bazlı alımlarla endeksin savaş öncesi hareketlere dönmeye başladığını görüyoruz. Bunu ilk önce Tuprs ve petkm ile yaptılar. Şimdi de thyao ile yapıyorlar. Tabi eregl, pgsus gibi yancılar da bu hareketlerin içinde yer alıyor. 

Dokuz aylık bilançolar sonrası kısmen yaşanan düzeltmeler sonrası BIST yeniden kendisini 8000 üstüne atmış oldu. Şu an için 7950 de olan üst kanal bölgesinin üstünde. Sıralı dirençler 8084-8115-8252 seviyelerinde bulunuyor. Bakalım hareketin devamı bu dirençleri de kırdıracak şekilde kesintisiz sürecek mi göreceğiz. Ben arada kar realizasyonu riskinden çekiniyorum. Ama teknikleri alınanlarda yer almakta yarar görüyorum.

Alınanlarda diyorum, çünkü para yetersiz olduğu, savaş esnasında gelen ek yabancı satışları nedeniyle tüm hisseleri bir anda kaldıracak bir para girişini şimdilik göremiyorum. Böyle olunca da, tekniklerde desteklerine inen hisseleri değil, dirençlerini kıran hisseleri daha çok alıyorlar. Algoritmalar ve robotlar dirençler kırılınca daha hızlı çalışıyor. Bu nedenle çanak, fincan-kulp gibi önemli dirençleri kıran golts, thyao gibi hisselerde bu hareketleri daha çok gördük.

Ama yeterki, alımlar geri dönsün. Bu durum devam ederse desteklerine inen ve bilanço ederleri de yüksek olan hisselere de kaçınılmaz geleceklerdir.Anlayacağınız benzer hisse bazlı yükseliş dönemi sürecektir. 

Yazımı burada bitiriyorum. Akşam Milli maç çok geç başlayıp, bitince çalışmaya zaman bırakmadı bana. Biraz da seans öncesi gördüğüm teknikleri paylaşmak istiyorum. Ama daha iyi seanslar başlıyor düşüncesindeyim.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 21.11.2023
    09:11

    Yabancının yetersiz olduğu ortamda yine sıralı dirençler bölgesine gelmiş durumdayız. 7950 - 8014 -8084 - 8155 - 8252 seviyelerinde arka arkaya dirençler yer alıyor. Her birinden realizasyon geldiğini görebiliriz. Ben 8014 ve geçecek olursa 8084 seviyelerini realize ri... Devamı »

  • 20.11.2023
    08:51

    Perşembe günü TCMB PPK toplantısı olacak. Bir faiz artışı daha olması bekleniyor. Oran artışı için beklenti bu sefer 250 baz puan. Ben kasım ve aralık toplantılarında iki faiz artışı daha yapılmasını bekliyorum. Birkaç ay öncesinden beri beklentim yıl sonu en az %45-%50 ... Devamı »

  • 17.11.2023
    09:22

    ABD'de tüfe %3.1, üfe %1.3 ile beklentilerin altında kaldı. Aynı şekilde sanayi üretiminde de %-0.6 daralma gerçekleşti. Benzer görüntüler Çin için de yaşanınca, dünya petrol talebi arzın altında kaldı. Bu durum paritenin 1.08, brent petrol... Devamı »

  • 16.11.2023
    09:24

    Suudi Arabistan'ın bile tarihinin en büyük müzik festivalini düzenlediği savaş ortamında en çok etkilenen borsa BIST oldu. Tüm batının savaşa yaklaşımının tersine, İsrail ve Netanyahu'yu terörist ilan eden, Netanyahu için yargıdan savaş suçl... Devamı »

  • 15.11.2023
    09:33

    Dün gelen %3.2 Ekim ayı enflasyonu beklentinin altında kaldı. FED'in faiz konusunda rahatlaması ve 13 Aralık faiz toplantısından pas geçme beklentisi arttı. Bu durumun ABD borsalarına olumlu yansıdığını ve paritede de ECB faiz artışlarının sürme beklentisiyle yükselişe nede... Devamı »