Blinken'e Soğuk Karşılama!

06.11.2023 09:15
  •  A 

Gelecek, gelmeyecek derken dün gece yarısı Türkiye'ye gelen ABD Dışişleri Bakanı Blinken'i hiç bir üst düzey yetkili karşılamaya gitmedi. Apronun ışıkları yakılmadan karşılanan Blinken'in ziyaret sonuçları ilişkiler açısından önemli ama, İsrail ve ABD'nin Filistin ve Gazze işgali konusunda geri adım atacakları yok gibi. ABD tarafı ateşkese Hamas'ın yeniden güçlenmesine yarar diyerek karşı olduğunu açıkladı. İnsanlık için utanç olan soykırım sadece izleniyor. 

TCMB Fiyat İstikrarı Kararlarını Devam Ettirme Konusunda Kararlı!
              Faiz artışları, munzam karşılıklarını yükseltme, rezerv biriktirmenin sürmesi, krediye ulaşımda seçici tavır sergilenmesi dahil, Ortodoks para politikalarına dönülmüş olması yabancı yatırımcılar ve kurumlar tarafından olumlu karşılanıyor. Ama içinde bulunduğumuz savaş ortamının riskleri nedeniyle ve mart 2024 yerel seçimleri dolayısıyla henüz doğrudan yatırımlarda bir gelişme görmüyoruz.

Açıklanan dokuz aylık bilançolar da bu ortamda istenilen pozitif karşılığı henüz görmedi. Ama artık hisse bazlı pozitif ayrışmalar görülmeye başlanacak gibi bir hissim var. Bununla birlikte yabancı satışları ise halen sürüyor.

Bu ortamda yeni bir haftaya başlıyoruz. ABD Dışişleri Bakanı Blinken'in kimlerle görüşeceği ve görüşme sonuçları BIST için de önemle takip edilecektir.

ABD, İsrail ve AB ülkeleri dahil İsrail'e tepki ve savaşın bitmesi için protesto mitingleri artmaya başladı. Ama İsrail'in bunu dikkata aldığı yok. Ama ons altında kısmi bir düşüş eğilimi görüyorum. Eğer 1969$ seviyesinin altına inen bir ons altın görecek olursak, sırası ile 1950$ ve 1925$ seviyelerine doğru onsda gerileme sürebilir. Ama bu beklentide iken 2009$ seviyesi yukarı kırılacak olursa, bu takdirde de 2022$ - 2040$ seviyelerine doğru yeni bir atak görülür. Ben düşüş yönünde beklentiyi daha güçlü görüyorum.

Türkiye Gri Listeden Çıkacak Mı?
              Piyasalar için önemli bir risk olan gri listede bulunmamız satış baskılarının diğer önemli bir nedeni. Kara para ve kriptolarla ilgili alınan kararlar ve düzenlemeler gri listeden çıkma hazırlığında olduğumuzu gösteriyor. Eğer bunun gereklerini yapmaya devam ederiz ve gri listeden çıktığımız açıklanırsa, bunun pozitif etkilerinin piyasada görürüz.

Tüm bu gelişmelere rağmen ülke risk puanımız son dönemin en düşük seviyelerine inmiş durumda. Şu an için 367.50 puan civarı olan cds primimizin düşüyor olması pozitif bir gelişme. Umarım kayıpların bir kısmının telafi edeceğimiz bir hafta olur. Açılışın alıcılı olması beklentisindeyim. Sonrası ise gelişmelere ve Blinken'in ziyaret sonuçlarına göre şekillenebilir.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 03.11.2023
    09:39

    İsrail ordusundan Gazze kuşatmasının tamamlandığı, ateşkesin sözkonusu olmadığını açıklaması yapıldı. Günlerdir bombalarla yerle bir ettikleri Gazze'ye kara harekatını da başlattılar. ABD Temsilciler Meclisin'de sadece İsrail'e 14.5 Milyar Dolar yardımı içeren tek... Devamı »

  • 02.11.2023
    09:22

    Piyasalara FED Morali! ABD Merkez Bankası FED ikinci toplantısında da pas geçti. Başkan Powell, sıkı para politikasının enflasyonu tam olmasa da kontrol altına almaya başladığını, sıkılaşmanın sonuna gelmiş olabiliriz dedi. Henüz %2 olan enflasyondan uzağız, verilere g&ou... Devamı »

  • 01.11.2023
    09:21

    Biden İsrail'in Gazze'deki 2 Milyon'dan fazla yerleşik nüfusu Sina yarımadasının çöllerine sürme görüşüne destek vermediği gibi, aynı zamanda Temsilciler Meclisi'nde sadece İsrail'e 14.5 Milyar Dolar yardımı içeren tasarıyı veto edeceği... Devamı »

  • 31.10.2023
    09:17

    Bilançolar gayet iyi geliyor. Ama borsa için sorun zaten bilançolar değil. Maalesef savaş ve jeopolitik riskler tüm piyasaları olumsuz baskılıyor. Gördüğünüz gibi kendilerine medeni diyen tüm gelişmiş batı ülkelerinde düşünce özg... Devamı »

  • 30.10.2023
    09:21

    Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ün kuruluşunu ilan ettiği Cumhuriyetimizin 100'ncü yılı kutlu olsun. Demokratik, laik cumhuriyetimiz ilelebet baki kalsın dileklerimle yeni haftaya başlamak istiyorum. İsrail Katliama Devam Ediyor! Maalesef dün... Devamı »