Gazze'de Ateşkes Yok!

03.11.2023 09:39
  •  A 

İsrail ordusundan Gazze kuşatmasının tamamlandığı, ateşkesin sözkonusu olmadığını açıklaması yapıldı. Günlerdir bombalarla yerle bir ettikleri Gazze'ye kara harekatını da başlattılar. ABD Temsilciler Meclisin'de sadece İsrail'e 14.5 Milyar Dolar yardımı içeren teklifin Biden tarafından veto edileceği söylenirken, dün bu teklif kabul edilerek geçti. Anlayacağınız yaşanan insanlık dıramının arkasında ABD de var. Karar alınmış, Filistin'den ek toprak alınıp, Filistinliler bölgeden sürülecek diye hazırlıklar yapılınca, fitili ateşleyen de Hamas saldırısı oldu. Şimdi bana Hamas'ın bu saldırı ile Filistin'e hizmet ettiğini kim söyleyebilir? İnsanlık olarak gelişmiş dünyanın içler acısı durumunu izlemeye devam ediyoruz.

TCMB Enflasyon Raporunu Açıkladı!
              2023 için %65, 2024 için %36 ve 2025 için de %14 diye güncellemeler yapıldı. İlk iki yıl yukarı, son yıl bir puan aşağı güncellemeler gördük. Sıkılaştırıcı para politikası sürüyor. Ama cari denge fazla verecek formülleri bulmadığımız ve enflasyonu da düşüremediğimiz müddetçe bu güncellemeler sürer. Hala enflasyon altında nette eksi faiz veriyoruz. Bu durumda kurlarda yükseliş sürüyor. Bu risk de enflasyonu yukarı yönlü baskılıyor. 

Yüksek enflasyona rağmen düşük faizin enflasyonu düşüreceği tezi ile ülkeyi getirdiğimiz bu tablodan nasıl çıkartacağımızın yollarını bulmaya çalışıyoruz. Aslında bunun cevabı her alanda güven ve istikrar. Bu siyasetten, yargı reformundan, güçler ayrılığı ilkesinden, güçlü bir mali reformdan, kamusal tasarruflardan, israf ekonomisinden kaçıştan, demokrasi ve laikliğe, cumhuriyete sahip çıkmaktan, doğru bir eğitim sisteminden, adil ve güvenilir bir devlet ihale sisteminden, katma değerli üretimi arttırmaktan, fason üretimden çıkmaktan,......... vs.vs geçiyor. Bunları ne zaman sağlarız işte o zaman kalıcı düzelme yoluna gireriz.

Tüm bunları yaparken, aynı iki yıl öncesinin hatalı faiz politikası gibi hatalı olduğumuz kontrolsüz göçmen ve yabancıya oturma izni politikalarımızın da yeniden düzenlenmesi gereklidir. Ekonomik istikrar ve enflasyon düşmeden kontrolsüz sığınmacıların ülkeye girmesinin konut fiyatları, ev kiraları gibi sosyal ve toplumsal düzeni bozduğu görülmelidir.

Bunları hep yazıp, söylüyoruz. Sonra borsa neden düşüyor diyoruz! 

Kısmi artı ile güne başlarız kapanışını ben de tahmin edemiyorum. Yaşayıp, göreceğiz. Ama yabancı gelmeden işimizin zor olduğunu söyleyebilirim. Lakin bilanço eder beklentileri yüksek olan hisseler için çok korkunuz olmasın, bu baskı bitince hepsinin ederlerine doğru yeniden toparlanmasını bekliyorum. Yıl sonu bilançoları öncesi yeni TL rekorlarının görüleceği beklentim sürüyor. 

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 02.11.2023
    09:22

    Piyasalara FED Morali! ABD Merkez Bankası FED ikinci toplantısında da pas geçti. Başkan Powell, sıkı para politikasının enflasyonu tam olmasa da kontrol altına almaya başladığını, sıkılaşmanın sonuna gelmiş olabiliriz dedi. Henüz %2 olan enflasyondan uzağız, verilere g&ou... Devamı »

  • 01.11.2023
    09:21

    Biden İsrail'in Gazze'deki 2 Milyon'dan fazla yerleşik nüfusu Sina yarımadasının çöllerine sürme görüşüne destek vermediği gibi, aynı zamanda Temsilciler Meclisi'nde sadece İsrail'e 14.5 Milyar Dolar yardımı içeren tasarıyı veto edeceği... Devamı »

  • 31.10.2023
    09:17

    Bilançolar gayet iyi geliyor. Ama borsa için sorun zaten bilançolar değil. Maalesef savaş ve jeopolitik riskler tüm piyasaları olumsuz baskılıyor. Gördüğünüz gibi kendilerine medeni diyen tüm gelişmiş batı ülkelerinde düşünce özg... Devamı »

  • 30.10.2023
    09:21

    Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ün kuruluşunu ilan ettiği Cumhuriyetimizin 100'ncü yılı kutlu olsun. Demokratik, laik cumhuriyetimiz ilelebet baki kalsın dileklerimle yeni haftaya başlamak istiyorum. İsrail Katliama Devam Ediyor! Maalesef dün... Devamı »

  • 27.10.2023
    09:37

    Dün politika faizlerini %35'e çeken TCMB, bu sabah da devamı olan doğru hamleleri açıkladı. Buna göre, firmaların krediye erişimini kolaylaştırmak amacıyla bankalarca kullandırılan krediler için yüzde 30 oranında menkul kıymet tesis edilmesi uygulaması ile... Devamı »