Son Gelişmeler!

01.11.2023 09:21
  •  A 

Biden İsrail'in Gazze'deki 2 Milyon'dan fazla yerleşik nüfusu Sina yarımadasının çöllerine sürme görüşüne destek vermediği gibi, aynı zamanda Temsilciler Meclisi'nde sadece İsrail'e 14.5 Milyar Dolar yardımı içeren tasarıyı veto edeceği söyleniyor.

Diğer taraftan Yemen İsrail'e savaş ilan etti. Yemen'de Husilerin askeri sözcüsü İsrail'e atılan füzelerin kendileri tarafından atıldığını açıkladı. Aynı şekilde Mısır da, Gazze halkının Sina'ya sürülmesine karşı olduğunu, çölün her kum tanesini korumak için milyonlarca kişinin canını verebileceğini açıkladı. 

Özellikle Biden'ın son tepkileri sonrası savaşta İsrail'e dur mu denecek beklentisi ons altında düşüş yarattı. Ama aynı zamanda ABD ağır bombardıman uçakları B-1B Lancer uçakları İncirlik Üssü'ne indi. Bir taraftan acaba savaşta durulma ihtimali, diğer tarafta ise daha da yayılma riski. Umarım en kısa zamanda ateşkese yönelik açıklamalar duyulur. Netanyahu üzerindeki baskılar iyice arttı. Ama zaten Gazze'yi yerle bir ettiler. Karadan şehre girdiler. Binlerce çocuk, kadın olmak üzere can kaybına neden oldular ve devam da ediyorlar. Bölge ile haber akışı tamamen kesildi. Uluslararası toplum ise sessiz şekilde sadece izlemekle yetiniyorlar. 

Kısacası artık ateşkes de ilan edilse, İsrail Gazze'de yakıp, yıktığı alanlarda nüfus azaltma amacına ermiş olacak ve topraklarını daha da büyütme hedefine ulaşacaktır. 

Dış Ticaret Açığı Eylül'de Rekor Artış Yaptı!
              Eylül ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre %47.8 azalmış olsa da, dokuz aylık dış ticaret açığı tarihi seviyeye ulaşıp, 87.2 Milyar Dolar olarak gerçekleşti. Yıllık bazda da 113.6 Milyar Dolar dış açık rakamı açıklandı. Bir yıl içinde yaklaşık 190 Milyar Dolar ödememiz varken, dış açıkta tarihi seviyelerde olmamız, piyasalardaki baskının diğer bir nedeni.

Enflasyon Muhasebesi Uygulanacak!
              Mehmet Şimşek'ten bu yönde açıklama geçti. Ama finansal kurumlara pozitif ayrımcılık yapabiliriz dedi. Kısacası hala durum net değil. 

En son 2004 yılında uygulanmıştı. Pratikte etkilerini farklı şekillerde görebiliriz. Eğer uygulamaya geçilirse, stok, özsermaye, sabit kıymetler, taşınmazlar gibi parasal olmayan kalemlerin değerleri bilançoların hazırlandığı tarih değerleri ile hesaplanacak. İlgili katsayılarla çarpılarak bu rakamlara erişilecek. Böylece sabit varlıkların değeri ciddi boyutta artacağı için şirketlerin özsermaye karlılıkları düşmüş olacak. Bu durum şirketlerin fk'larının bir anda artmasına neden olacak. Bu da fiyatlamalarında primli görünümlere neden olabilecek. 

Şirket karlılıkları düşecek. Özellikle bankalar için karlılıkların düşmesi devletin vergi tahsilatını da azaltacağı için hala uygulaması konusunda şüphelerim var. Ama zaten bu nedenle de finansal kurumlarda farklı uygulama yapılabilir deniyor. 

Enflasyon muhasebesi özsermayelerin bir anda artmasına destek verecek varlıkları bulunan şirketlerde ödenmiş sermayelerin düşük kalmasına neden olacağı için, şirketlerden bedelsiz sermaye artış kararları artabilir. Diğer taraftan ise, küçük şirketlerde bilançoların zarara dönmesine neden olacağı için bedelli sermaye artış baskıları yaratabilir. Tüm bunlar borsadaki fiyat baskılarının nedenlerinden biri olabilir. Ama dediğim gibi, hala uygulamanın olup-olmayacağı, nasıl ve her şirkete aynı mı uygulanacağı net değil.

FED Faiz Kararı Belli Olacak!
              AB bölgesinde enflasyonda ciddi bir düşüş görülüyor. Enerji fiyatlarında yaşanan düşüşler AB bölgesinde enflasyonun düşmesine destek olmuş durumda. Bu nedenle AB'ye göre ekonomik piyasalar ve istihdam olarak hala güçlü duran ABD'de de faizlerde pas geçilmesi bekleniyor. Öncelikle enflasyonun gelişimine bakılacaktır. Ama diğer taraftan 5.25-5.50 olan yüksek faiz düzeyinin bir süre daha süreceği, gerekirse ek faiz kararı çıkabileceği açıklanacaktır diye düşünüyorum. 

Bu ortamda BIST'in açılışından ziyade sonrasındaki hareketi önemli. Sayın Şimşek neredeyse ziyaret ettiği ülkelere ikinci turları tamamlıyor. Ama nette hala gelen para görmüyoruz. Yabancı, seçimlere kadar mesafeli durmaya devam edecek gibi duruyor. Bu durum da, yukarıda yazdığım gelişmeler nedeniyle borsayı uzun zamandır taşıyanların, gelen iyi bilançolara rağmen yüksek faiz ve artan jeopolitik riskler yüzünden satışlara yönelmesine neden oluyor. Anlayacağınız yabancı gerçek manada gelmeden BIST'in yeni zirveleri görmesi biraz daha ertelenecek gibi duruyor.

Bu ortamda önceki teknikleri referans alabilirsiniz. Seans esnasında oluşacak tekniklere göre ek öngörü ya da destek-direnç paylaşımları yapmayı daha uygun buluyorum.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 31.10.2023
    09:17

    Bilançolar gayet iyi geliyor. Ama borsa için sorun zaten bilançolar değil. Maalesef savaş ve jeopolitik riskler tüm piyasaları olumsuz baskılıyor. Gördüğünüz gibi kendilerine medeni diyen tüm gelişmiş batı ülkelerinde düşünce özg... Devamı »

  • 30.10.2023
    09:21

    Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ün kuruluşunu ilan ettiği Cumhuriyetimizin 100'ncü yılı kutlu olsun. Demokratik, laik cumhuriyetimiz ilelebet baki kalsın dileklerimle yeni haftaya başlamak istiyorum. İsrail Katliama Devam Ediyor! Maalesef dün... Devamı »

  • 27.10.2023
    09:37

    Dün politika faizlerini %35'e çeken TCMB, bu sabah da devamı olan doğru hamleleri açıkladı. Buna göre, firmaların krediye erişimini kolaylaştırmak amacıyla bankalarca kullandırılan krediler için yüzde 30 oranında menkul kıymet tesis edilmesi uygulaması ile... Devamı »

  • 26.10.2023
    02:01

    Salı günü sert borsa yükselişi sonrası, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hamas'ın terör örgütü olmadığı, topraklarını savunmaya çalışan mücahit bir grup olduğu açıklaması ile, İsrail'in katliamlarına ve Netanyahu'ya sert ç... Devamı »

  • 25.10.2023
    09:02

    BIST, Bank off ABD'nin dün bir gün evvel aldığı 1.8 Milyarlık alımın çoğunu geri vermeye kalkmasına rağmen güçlü bir alım tepkisi gösterdi. Öyle ki, birara 1.2 Milyar TL satış fazlasına ulaşan bank off abd bile BIST'in güçlü alım i... Devamı »