Alıcılı Açılış Bekleniyor!

02.11.2023 09:22
  •  A 

Piyasalara FED Morali!
              ABD Merkez Bankası FED ikinci toplantısında da pas geçti. Başkan Powell, sıkı para politikasının enflasyonu tam olmasa da kontrol altına almaya başladığını, sıkılaşmanın sonuna gelmiş olabiliriz dedi. Henüz %2 olan enflasyondan uzağız, verilere göre hareket edeceğiz açıklamasında bulundu. Faizlerde iki yönlü hareketlere yaklaştık gibi ifadelerde bulunurken, savaşı gündemine almadı.

Bilinken 5 Kasım'da Türkiye'ye Geliyor!
              ABD Dışişleri Bakanı 5 Kasım'da Türkiye'ye gelecek. Yaşanan İsrail-Filistin savaşı ana gündem olacağını söyleyebiliriz. Başından beri Türkiye'nin dışında tutulduğu gelişmeler sonrası yaşanacak bu ziyaret önemli olacaktır.

Halkbank'ın Aralık Temyiz Duruşması Ertelendi!
              Savcılığın talebi ile 11 Aralık'ta yaypılacağı söylenen temyiz duruşması 2024 yılına ertelendi.

Netanyahu'nun Siyasi Geleceği Sorgulanıyor!
              Biden'ın Binyamin Netanyahu'nun siyasi desteğinin kesileceği uyarısını yaptığı ve sonraki dönem için siyasi hayatının sonlanacağı iddiası var. Aynı görüşteyim. Ama Filistin'den toprak alma ve Hamas bahanesi ile Gazze'nin yıkılmasını bitirdikten sonra ilan edilecek ateşkes sonrasında bu yaşanacaktır. Kısacası kötülüğü Netanyahu'ya yıkıp, sonrasında seçilecek yeni kişi ile barışı görüşmelerini bekliyorum. Ama Filistin yine toprak kaybederek sonuçlanacak bir dönem olacaktır. Başından beri söylediğim Hamas'ın İSrail'in amaçlarına hizmet ettiği. 

KKM'de Karşılıklar Yükseltildi!
              KKM'den çıkışı desteklemek için 6 aya kadar vadeli kkm hesapları için zorunlu karşılıklar %25'ten %30'a yükseltildi. Aynı şekilde altı aydan bir yıla kadar olan hesaplar için de %5'ten %10'a yükseltildi. 

Döviz mevduatlarda da tüm vadelere %4 karşılık getirildi. Ama yurt dışından getirilecek yatırımların zorunlu karşılık istisnası ise 31 Aralık 2024'e kadar uzatıldı.

Tek Bir Kurum BIST'le Oynuyor!
              Bank of abd BIST ile istediği gibi oynuyor. Dün bir ara 1.2 Milyar TL nette eksi ve endeks 7297 seviyesine kadar düşmüşken, bir anda netteki fazlasını alımlarla yok edince, endeksin artı kapanmasını sağlamış oldu. Robotlarlar netinin durumuna göre hemen her hissede alım ve satımları görülüyor. Tüm piyasada çok etkili işlemlere neden oluyor. Borsada yabancının olmamasının bu hareketlere neden olduğunu uzun zamandır anlatıyorum. Bu durum çok güzel bir örnek oluyor. İstediği yere düşüreceğini de bilmenizi isterim. Algoritmik robotlarla yaşanan düşüşler panikler yaratmasın. Ama maalesef değer kayıpları yaşanmasına neden oluyor. Savaş bitti dendiği anda da, bu durumun alım yönünde yaşanmasını bekliyorum.

Enflasyon Güncellemesi Yapılacak Mı?
             10:30'da TCMB 4'ncü enflasyon raporu sunumu var. Ben enflasyon hedefinin yukarı yönlü güncellenmesinin daha gerçekçi olacağını düşünüyorum.

İşte bu ortamda güne alıcılı başlanacaktır. Ki, vadelide zaten öyle bir açılış sonrası şu an %0.71 yükseliş var. Ama bank off nasıl isterse kapanış o şekilde olacaktır. Kısacası endeks için ek düşüş riskleri için henüz bitti diyemem.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 01.11.2023
    09:21

    Biden İsrail'in Gazze'deki 2 Milyon'dan fazla yerleşik nüfusu Sina yarımadasının çöllerine sürme görüşüne destek vermediği gibi, aynı zamanda Temsilciler Meclisi'nde sadece İsrail'e 14.5 Milyar Dolar yardımı içeren tasarıyı veto edeceği... Devamı »

  • 31.10.2023
    09:17

    Bilançolar gayet iyi geliyor. Ama borsa için sorun zaten bilançolar değil. Maalesef savaş ve jeopolitik riskler tüm piyasaları olumsuz baskılıyor. Gördüğünüz gibi kendilerine medeni diyen tüm gelişmiş batı ülkelerinde düşünce özg... Devamı »

  • 30.10.2023
    09:21

    Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ün kuruluşunu ilan ettiği Cumhuriyetimizin 100'ncü yılı kutlu olsun. Demokratik, laik cumhuriyetimiz ilelebet baki kalsın dileklerimle yeni haftaya başlamak istiyorum. İsrail Katliama Devam Ediyor! Maalesef dün... Devamı »

  • 27.10.2023
    09:37

    Dün politika faizlerini %35'e çeken TCMB, bu sabah da devamı olan doğru hamleleri açıkladı. Buna göre, firmaların krediye erişimini kolaylaştırmak amacıyla bankalarca kullandırılan krediler için yüzde 30 oranında menkul kıymet tesis edilmesi uygulaması ile... Devamı »

  • 26.10.2023
    02:01

    Salı günü sert borsa yükselişi sonrası, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hamas'ın terör örgütü olmadığı, topraklarını savunmaya çalışan mücahit bir grup olduğu açıklaması ile, İsrail'in katliamlarına ve Netanyahu'ya sert ç... Devamı »