Sorun Bilançolar Değil!

31.10.2023 09:17
  •  A 

Bilançolar gayet iyi geliyor. Ama borsa için sorun zaten bilançolar değil. Maalesef savaş ve jeopolitik riskler tüm piyasaları olumsuz baskılıyor. Gördüğünüz gibi kendilerine medeni diyen tüm gelişmiş batı ülkelerinde düşünce özgürlüğü yok. Hükümet olarak bir karar alıyorlar, sonra buna karşı fikir savunanları ya görevden alıyorlar, ya da cezalandırıyorlar. Gazze'de ateşkesi savunan danışman İngiltere'de başbakan Sunak tarafından görevden alındı. Almanya'da Merkel önemli bir denge unsuru imiş. Siyaseti bıraktıktan sonra Avrupa da tat vermiyor.

Bu görüntüler hoş değil. Maalesef üzerlerinde binbir plan yapılan, zulüm ve işgal uygulanan Müslüman ülkelerde de Osmanlı'dan koparıldıktan sonra Osmanlı'ya mesafeli dursunlar diye başlarına getirilen aileler, krallar, tiranlar yüzünden yapılanlara seyirci kalınıyor. Yoksa tüm Müslümanlarda birlik olsa bu tablolar oluşmazdı. Sussunlar diye ülkelerinin servetleri kendi hakimiyetlerine bırakıldığı için şu an susuyorlar. Tüm dünyada yeni bir halk devrimleri, sivil toplum kalkışmaları lazım ama mümkün mü çok zor. Yoksa siyasiler, yönetici ve idareciler ülkelerinin değil, belli ülke ya da ailelerin, dini düşüncelerin esiri olmuşlar.

Neyse, demem o ki, başta İngiltere, ABD olmak üzere savaşı götürmek istedikleri aşama önemli. Eğer Filistin topraklarını daha da küçültmek ve sonra ara vermekse, bir süre sonra ortalık durulmaya başlar. Ama ileri aşamaya taşımak, İranı da vurmaksa o zaman gerilim hep tırmanacak. Haberler bile ambargolu. Gazze'de yaşanan katliamları kimseye göstermemeye çalışıyorlar. ABD tüm dünyada üsleri ile yayılmış. Kendi üslerine saldırı oluyor diye bölgede İran gibi ülkeleri hedef almaya-göstermeye çalışıyor. Elon Musk; İran'ın çevresini sarmış ABD üslerinin haritasını verip, ''Ülkelerini üslerimizin çevresine taşımışlar!'' diye hiciv yaparak ABD'nin tutumu ile alay ediyor. Tabii bakalım Musk'ın bu tavırları bakalım onun akibetinde de neler getirecek göreceğiz!

Sözün özü, jeopolitik riskler ve dünya için savaşa yönelik gelişmeleri bir süre daha izlemek gerekiyor. Bu ortamda tüm dünya borsalarında baskıların sürdüğünü görüyoruz. Dolar endeksi güçlü, tahvil faizleri artmaya devam ediyor. Bugün FED toplanacak, yarın açıklamasını duyacağız. Perşembe İngiltere Merkez Bankası kararını duyacağız. Bizim MB enflasyon raporu haftanın önemli gelişmesi olacak. Bakalım enflasyon güncellemesi yapılacak mı, yapılırsa kaça yükselecek?

Bu ortamda hisselere alıcı gelince bir anda satışlar yaşanıyor. Ama istenen alıcı bulunamadıysa yukarı çekip alıcı getirilmeye çalışılıyor. Bu görüntüler de ister istemez bizlerde yanlış algılar yaratıyor.

Bu ortamda ne teknik, ne bilanço çok fayda etmiyor. Bilançolar iyi ama enflasyon muhasebesi konusunda hala açıklama yok. Eğer aralıkta süre dolunca enflasyona geçilecek olursa, tüm bilançolar etkilenecek. Böyle önemli bir konuda bile hala açıklamanın yapılmamış olması anlaşılır değil. 

Bu nedenle bilanço değerlendirmelerinde ağırdan alıyorum. Öne çıkanları değerlendirmeye aldım. Ama sıse, krtek, ktskr gibi önceki bilançolarındaki beklentileri sürenleri henüz değerlemedim. Soru-cevaplarda bu konudaki görüşlerimi okuyabilirsiniz. Bilanço değerlemelerime uygun gördükçe devam edeceğim.

Ama en başından beri yaptığım uyarım önemli! Yani bu ortamda kaçıracak olsanız da %50 nakit kalmak tedbirli bir davranış olarak sürdürülmeli görüşündeyim. 

Teknikler için önceki paylaşımları referans alabilirsiniz. Çok farklı değişimler yok.

Hepinize sağlık ve bol kazanç, dünya ve ülkemiz için de bir an önce barış, huzur, liderlere aklıselim dilerim. Umarım dünyayı daha büyük bir savaş sürecine çekmezler.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 30.10.2023
    09:21

    Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ün kuruluşunu ilan ettiği Cumhuriyetimizin 100'ncü yılı kutlu olsun. Demokratik, laik cumhuriyetimiz ilelebet baki kalsın dileklerimle yeni haftaya başlamak istiyorum. İsrail Katliama Devam Ediyor! Maalesef dün... Devamı »

  • 27.10.2023
    09:37

    Dün politika faizlerini %35'e çeken TCMB, bu sabah da devamı olan doğru hamleleri açıkladı. Buna göre, firmaların krediye erişimini kolaylaştırmak amacıyla bankalarca kullandırılan krediler için yüzde 30 oranında menkul kıymet tesis edilmesi uygulaması ile... Devamı »

  • 26.10.2023
    02:01

    Salı günü sert borsa yükselişi sonrası, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hamas'ın terör örgütü olmadığı, topraklarını savunmaya çalışan mücahit bir grup olduğu açıklaması ile, İsrail'in katliamlarına ve Netanyahu'ya sert ç... Devamı »

  • 25.10.2023
    09:02

    BIST, Bank off ABD'nin dün bir gün evvel aldığı 1.8 Milyarlık alımın çoğunu geri vermeye kalkmasına rağmen güçlü bir alım tepkisi gösterdi. Öyle ki, birara 1.2 Milyar TL satış fazlasına ulaşan bank off abd bile BIST'in güçlü alım i... Devamı »

  • 24.10.2023
    09:24

    Dünkü alımların bir nedeni bu gelişme olabilir. Cumhurbaşkanı Erdoğan İsveç'in NATO'ya üyelik protokolünü imzalayıp meclise yolladı. TBMM'nde yapılacak oylama sonrası kararımız netleşecek. Ama iktidarın meclis çoğunluğu nedeniyle onaylanmasını bekli... Devamı »