BIST'den Güçlü Tepki!

25.10.2023 09:02
  •  A 

BIST, Bank off ABD'nin dün bir gün evvel aldığı 1.8 Milyarlık alımın çoğunu geri vermeye kalkmasına rağmen güçlü bir alım tepkisi gösterdi. Öyle ki, birara 1.2 Milyar TL satış fazlasına ulaşan bank off abd bile BIST'in güçlü alım iştahını görünce yeniden alıma döndü. Bu yükselişteki en önemli iki etkiden bana göre daha önemlisi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç'in NATO'ya katılım protokolünü imzalaması olduğu görüşündeyim. Diğer önemli bir etken de, İsrail ve Hamas arasında esir değişimi görüşmeleri nedeniyle kara harekatının ötelenmesi olduğunu düşünüyorum.

Sonuçta, 8500'lere ikinci defa yükseldiğimizde yeniden beklediğimiz ama olmamakta direnen düzeltme, Hamas-İsrail gerilimi nedeniyle bir anda %13 civarında yaşanmış oldu. Bu düzeltmenin olması sağlıklı bir gelişmedir. Ama hala savaşın riskleri sürdüğü için, yükselişin yeni TL BIST zirvelerine yönelmesi için erken olduğu görüşündeyim. Bu nedenle 8115, 8165(bollinger) ve 8252 dirençlerine dikkat edilmesinin gerektiğini, bu seviyelere doğru realizasyonların gelebileceği endişesinde olduğumu belirtmek istiyorum. Almanya dahil, ABD'nin Yunanistan'daki üslerine daha fazla uçak ve denizaltılarını konuşlandırmaya başlaması endişemin sürmesine neden oluyor. Ama Gazze'nin bombalanması ötesine geçmeyecek bir tablo, savaşın risklerini düşürmeye başlar. Eğer kara harekatı başlatılırsa, bunun savaşın bölgedeki diğer ülkelere de sıçrama yaratması riski yeniden BIST'e satışların gelmesine, ons ve gram altında yükselişin devamına neden olur. 

Diğer taraftan, savaşın genişmele riski düşer ve ateşkes ilanı çıkarsa, zaten yükselmek isteyen BIST, 8562 seviyesindeki son direncini de geçip, bir anda 9000-9300 atağına kalkabilir. İhtimalleri iki yönlü gerekçe ve hedefleri ile bilmek daha doğru bir bakış açısıdır. Sonuçta gelişmeleri belirlemek bizim elimizde olmadığı için, tek yönlü bir beklenti beyanı hatalı olur.

Ben geceden olası teknik hareketlenmesi sürebilecek hisselerin tekniklerini DD Tablomuzda paylaştım. Dokuz aylık bilançolarda tavhl gibi yüksek bilanço performansı gösteren ve göstermesi beklenen hisselerde pozitif ayrışmalar her ortamda olduğu gibi, yine görülecektir. Gençler için cep telefonu ve bilgisayar desteği konusunda alınan kararlar, bu ürünleri üreten ve ithal eden teknoloji şirketlerinde de bir alım etkisi yaratabilir.

Ben yine de, Gazze için kara harekatı yapılmayacağı açıklaması duymadan yaşanacak ilave yükselişlerde dikkat çektiğim teknik direnç seviyelerinde kar realizasyonları yapılmasını doğru buluyorum. Yapılmadığı takdirde yaşanan düşüşlerde hisselerin nasıl da sert kayıplar yaşayabildiğini bir kez daha tecrübe etmiş olduk.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 24.10.2023
    09:24

    Dünkü alımların bir nedeni bu gelişme olabilir. Cumhurbaşkanı Erdoğan İsveç'in NATO'ya üyelik protokolünü imzalayıp meclise yolladı. TBMM'nde yapılacak oylama sonrası kararımız netleşecek. Ama iktidarın meclis çoğunluğu nedeniyle onaylanmasını bekli... Devamı »

  • 23.10.2023
    08:50

    İsrail'in, arabulucularla esir takası görüşmeleri başlatıldığını ve kara harekatını ertelediğini haberleri var. Ama eğer ateşkes ilanı sağlanır da esir değişimi olursa o zaman savaş en azından şimdilik bitti diyebiliriz. Yoksa esir takası sonrası kara harekatı niyetini koruyorsa, zaten... Devamı »

  • 20.10.2023
    09:12

    ABD Başkanı Biden, ulusa seslenişinde İran'ı hedef gösterdi. Açıklamalarının tümü bir anda dünya savaşına evrilecek riskler içeriyor. ABD savaş gemisi, Yemen'den atılan çok sayıda füzeyi düşürdü. Bölge tam bir barut fıç... Devamı »

  • 19.10.2023
    09:25

    Bir gün evvel bir sonraki kurum sadece 265 Milyon Dolar'lık alım yapmış iken, tek başına 3.8 Milyar TL'lik alımla borsanın 8115 kapanmasını sağlayan Bank Of Abd. hastane bombalaması sonrası dün de güne ilk anda 300 Milyon TL.ye çıkan alımlarla başlamış olsa da, ilerleye... Devamı »

  • 18.10.2023
    09:15

    İsrail Hamas'ın saldırısına karşılık başlattığı insanlık dışı saldırılarla Gazze'de hayatı felç edecek şekilde gıda, su, ilaç, elektrik sefkiyatını durdurup, günlerdir şehri vuruyor. Binlerce bina ve onbinlerce daire, ev yıkılmış durumda. Dün geceye kadar 3000'in ... Devamı »