Esir Takası Görüşmeleri Savaşı Bitirir Mi?

23.10.2023 08:50
  •  A 

İsrail'in, arabulucularla esir takası görüşmeleri başlatıldığını ve kara harekatını ertelediğini haberleri var. Ama eğer ateşkes ilanı sağlanır da esir değişimi olursa o zaman savaş en azından şimdilik bitti diyebiliriz. Yoksa esir takası sonrası kara harekatı niyetini koruyorsa, zaten bu takas gerçekleşmez. Bu nedenle esir takası görüşmeleri savaşın gelişimi için çok önemli bir süreç. Umarım ateşkes ilanı ile birlikte gerçekleşir. Yoksa kara harekatının başlaması savaşın çok daha riski bir boyuta geçmesi demek olur. 

Borsalar, ons altın, kurlar, petrol fiyatları bu gelişmeyi yakından takip edecektir. Ateşkes halinde özellikle BIST ve hisselerde sert yükselişler yaşanmasını bekliyorum. Aynı anda da gram altın, ons, petrol fiyatlarında düşüşler görürüz. Ama ilk andaki olası yükseliş sonrasında hisse bazlı ayrışmalar başlar. Dokuz aylık bilançolar da başladığı için, artık genel endeks dışında hisse odaklı takipte olmak daha doğru olacaktır. Çünkü gelecek dokuz aylıkların çoğu için önceden fiyatlamaların olduğu, az sayıda iskonto içerecek bilanço kaldığını düşünüyorum. Benim için asıl yıl sonu bilançoları potansiyel yaratacaktır görüşündeyim.

Ayrıca bu hafta TCMB faiz kararı da açıklanacak. Ben 500 baz puanlık bir artışla, haftalık politika faizlerinin %35'e çıkartılmasını bekliyorum. Bizdeki faiz artışları borsa için  bir risk olduğunu da unutmayın derim. Yabancı girişi açısından iyi olmakla birlikte, yerli yatırımcılar açısından garanti bir gelir olacağı için, borsadan mevduat faizine geçişler borsa için satış baskısı yaratır. Ayrıca, enflasyona göre reel eksi faiz olduğu müddetçe, faiz artışları olsa da istenen yabancı girişi olmaz. Ki, zaten olmuyor gördüğünüz gibi. Hatta satışlar daha fazla. Yerel seçimlere kadar ben çok ciddi yabancı girişi beklemiyorum. 

Neyse, haftaya esir takası görüşmeleri ile pozitif bir başlangıç yapılacak gibi duruyor. Ama anlaşmazlık halinde daha sert bir satış riski olduğu için yine de temkinli olmakta yarar görüyorum. Ben haftanın ilk günü için izlemede kalacağım. Genel teknik görüntüleri paylaştım. İsrail'in niyeti konusunda çok rahat değilim.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 20.10.2023
    09:12

    ABD Başkanı Biden, ulusa seslenişinde İran'ı hedef gösterdi. Açıklamalarının tümü bir anda dünya savaşına evrilecek riskler içeriyor. ABD savaş gemisi, Yemen'den atılan çok sayıda füzeyi düşürdü. Bölge tam bir barut fıç... Devamı »

  • 19.10.2023
    09:25

    Bir gün evvel bir sonraki kurum sadece 265 Milyon Dolar'lık alım yapmış iken, tek başına 3.8 Milyar TL'lik alımla borsanın 8115 kapanmasını sağlayan Bank Of Abd. hastane bombalaması sonrası dün de güne ilk anda 300 Milyon TL.ye çıkan alımlarla başlamış olsa da, ilerleye... Devamı »

  • 18.10.2023
    09:15

    İsrail Hamas'ın saldırısına karşılık başlattığı insanlık dışı saldırılarla Gazze'de hayatı felç edecek şekilde gıda, su, ilaç, elektrik sefkiyatını durdurup, günlerdir şehri vuruyor. Binlerce bina ve onbinlerce daire, ev yıkılmış durumda. Dün geceye kadar 3000'in ... Devamı »

  • 17.10.2023
    09:24

    TL bazında ilk 8400 zirvesi sonrası yaşanan teknik düzeltme bile sadece %9 realizasyon ile sınırlı kalmış ve BIST 7600 seviyesini destek bulup yeniden TL zirveleri zorlamaya başlamıştı. Ama bir anda ortaya çıkan Hamas saldırısı sonrası, İsrail'in tepkisini katliama dönüşt&u... Devamı »

  • 16.10.2023
    09:16

    Reuters haberine göre; ABD-İsrail ve Mısır Gazze'nin güneyinde ateşkes ilan edilmesi ve Refah Sınır Kapısı'nın açılması konusunda anlaştı. Anlaşmanın saat 09.00'da başlamasını bekleniyor haberi çıktı. Açıkçası bu haberi hemen ateşkesin tüm ... Devamı »