Ortadoğu Barut Fıçısı!

26.10.2023 02:01
  •  A 

Salı günü sert borsa yükselişi sonrası, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hamas'ın terör örgütü olmadığı, topraklarını savunmaya çalışan mücahit bir grup olduğu açıklaması ile, İsrail'in katliamlarına ve Netanyahu'ya sert çıkışı sonrası iki kez devre kesti. ikincide %7'lik endeks düşüşü sonrası da işlemler kapanış seansına kadar durdu. Kapanış seansı sonrası da %7.08 endeks bazında günlük kayıpla günü tamamlamış olduk. Tabii bu kaybın hisse bazına yansıması çok daha yüksek oldu.

Bu arada Mısır da İsrail'in kendisini vurma riski karşısında ordu güçlerini İsrail sınırına yığmış durumda. Ama savaşı Mısır'a genişletme hedeflerinin olacağını düşünmüyorum. Sisi zaten ABD'nin desteği ile devlet başkanı oldu. Yine de zaman zaman İsrail füzelerine hedef olan Suriye, Lübnan dahil, İran'ın da benzer bir teyakkuzda olması ile bölge tam bir barut fıçısı haline geldi. Umarım ABD-İngiltere ve İsrail'in istediği de zaten bu değildir! Yoksa bir kibrit çakıldığında bir anda kontrolden çıkacak çok boyutlu bir savaşın içine düşebiliriz. Yaşanan gelişmeler karşısında Putin de Rus ordusuna nükleer saldırı tatbikatı talimatı vermiş olması küresel bir gerilimi de tetiklemiş durumda. 

Düşüşün hızlanmasında enflasyon muhasebesine yönelik haberlerin de olumsuz katkısı oldu diyebiliriz. Salı günü bu konuyu beklenti yazımda yazmıştım.

Olaya teknik bakınca ise, zaten TL ve Dolar bazlı düzeltme riskine dokuzuncu aydan beri dikkat çekip, 7200-7113 ve 6700 alt desteklerine kadar düşme riskine çok kez dikkat çektim. Kaldı ki, o zaman bu risklere dikkat çekerken, enflasyon muhasebesi, bölgede başlayan savaş halinin riskleri de yoktu. Tüm bunlarla birlikte böyle bir borsa tepkisi olması gayet normal.

Şimdi BIST için 7200 - 7113 seviyesinde TL bazında bir ara destek bölgesi var. Bu nedenle bugün yine satışlarla bu seviyelere inersek, alım tepkilerinin de gelmesi normal olur. Ama bu ara destekler görülür ve tutmazsa, o zaman neredeyse 1,5 ay öncesinde yazdığım ve bu beklenti nedeniyle tedirginliğim sürdüğü için de uzun zamandır temkinli kalmama neden olan  6700 seviyesinde bulunan daha güçlü destek seviyesine de düşme riskimiz yüksek olur. 

Dolar bazında ise, 282 $ altında ikili tepe denen düşüş formasyonu başlamıştı. Salı günü kapanışta bu seviyenin üstüne atmış olsak da, dün yaşanan sert satışlarla yeniden 282$ seviyesinin altındayız. Bu formasyonun olası destekleri de 256$-251$ seviyelerinde bulunuyor. Bunun TL karşılığı da olası ara destek dediğim 7200-7100 civarlarına denk geliyor.

Dokuz aylık bilançolar da başladı. Tavhl, Tuprs, Aygaz, Toaso gibi değerlendirmesini yaptıklarımda ciddi karlar var. Ama kötü bir zamanlamaya denk geldikleri için hepsinde satışlar yaşanıyor. Yapacak bir şey yok. Çok zor bir süreç. İzleyecek ve gelişmelere göre değerlendirmeye devam edeceğiz.

Vadelide güne ciddi bir alım tepkisi ile başlayacağımız görüntüsü var. Anlaşılan dün biraz ayar kaçırdıklarını düşünüyorular. Gelen bilançoların da gayet iyi gelmesi sonrası dünkü satış paniği yerini bugün sert alımlara bırakmış görüntüsü var. Gayet iyi. Umarım devamı da böyle sürer. 

Bu arada TCMB faiz kararında 500 baz puanlık bir artışla politika faizini %35'e yükseltmesini bekliyorum. Dışarıda bu şekilde gerilimler varken, faizlerde hatalı davranıp düşük kalmak, kurlardaki endişenin sürmesini tetikler. En istemediğimiz durum bu olmalı.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 25.10.2023
    09:02

    BIST, Bank off ABD'nin dün bir gün evvel aldığı 1.8 Milyarlık alımın çoğunu geri vermeye kalkmasına rağmen güçlü bir alım tepkisi gösterdi. Öyle ki, birara 1.2 Milyar TL satış fazlasına ulaşan bank off abd bile BIST'in güçlü alım i... Devamı »

  • 24.10.2023
    09:24

    Dünkü alımların bir nedeni bu gelişme olabilir. Cumhurbaşkanı Erdoğan İsveç'in NATO'ya üyelik protokolünü imzalayıp meclise yolladı. TBMM'nde yapılacak oylama sonrası kararımız netleşecek. Ama iktidarın meclis çoğunluğu nedeniyle onaylanmasını bekli... Devamı »

  • 23.10.2023
    08:50

    İsrail'in, arabulucularla esir takası görüşmeleri başlatıldığını ve kara harekatını ertelediğini haberleri var. Ama eğer ateşkes ilanı sağlanır da esir değişimi olursa o zaman savaş en azından şimdilik bitti diyebiliriz. Yoksa esir takası sonrası kara harekatı niyetini koruyorsa, zaten... Devamı »

  • 20.10.2023
    09:12

    ABD Başkanı Biden, ulusa seslenişinde İran'ı hedef gösterdi. Açıklamalarının tümü bir anda dünya savaşına evrilecek riskler içeriyor. ABD savaş gemisi, Yemen'den atılan çok sayıda füzeyi düşürdü. Bölge tam bir barut fıç... Devamı »

  • 19.10.2023
    09:25

    Bir gün evvel bir sonraki kurum sadece 265 Milyon Dolar'lık alım yapmış iken, tek başına 3.8 Milyar TL'lik alımla borsanın 8115 kapanmasını sağlayan Bank Of Abd. hastane bombalaması sonrası dün de güne ilk anda 300 Milyon TL.ye çıkan alımlarla başlamış olsa da, ilerleye... Devamı »