Salı günü sert borsa yükselişi sonrası, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hamas'ın terör örgütü olmadığı, topraklarını savunmaya çalışan mücahit bir grup olduğu açıklaması ile, İsrail'in katliamlarına ve Netanyahu'ya sert çıkışı sonrası iki kez devre kesti. ikincide %7'lik endeks düşüşü sonrası da işlemler kapanış seansına kadar durdu. Kapanış seansı sonrası da %7.08 endeks bazında günlük kayıpla günü tamamlamış olduk. Tabii bu kaybın hisse bazına yansıması çok daha yüksek oldu.
Bu arada Mısır da İsrail'in kendisini vurma riski karşısında ordu güçlerini İsrail sınırına yığmış durumda. Ama savaşı Mısır'a genişletme hedeflerinin olacağını düşünmüyorum. Sisi zaten ABD'nin desteği ile devlet başkanı oldu. Yine de zaman zaman İsrail füzelerine hedef olan Suriye, Lübnan dahil, İran'ın da benzer bir teyakkuzda olması ile bölge tam bir barut fıçısı haline geldi. Umarım ABD-İngiltere ve İsrail'in istediği de zaten bu değildir! Yoksa bir kibrit çakıldığında bir anda kontrolden çıkacak çok boyutlu bir savaşın içine düşebiliriz. Yaşanan gelişmeler karşısında Putin de Rus ordusuna nükleer saldırı tatbikatı talimatı vermiş olması küresel bir gerilimi de tetiklemiş durumda.
Düşüşün hızlanmasında enflasyon muhasebesine yönelik haberlerin de olumsuz katkısı oldu diyebiliriz. Salı günü bu konuyu beklenti yazımda yazmıştım.
Olaya teknik bakınca ise, zaten TL ve Dolar bazlı düzeltme riskine dokuzuncu aydan beri dikkat çekip, 7200-7113 ve 6700 alt desteklerine kadar düşme riskine çok kez dikkat çektim. Kaldı ki, o zaman bu risklere dikkat çekerken, enflasyon muhasebesi, bölgede başlayan savaş halinin riskleri de yoktu. Tüm bunlarla birlikte böyle bir borsa tepkisi olması gayet normal.
Şimdi BIST için 7200 - 7113 seviyesinde TL bazında bir ara destek bölgesi var. Bu nedenle bugün yine satışlarla bu seviyelere inersek, alım tepkilerinin de gelmesi normal olur. Ama bu ara destekler görülür ve tutmazsa, o zaman neredeyse 1,5 ay öncesinde yazdığım ve bu beklenti nedeniyle tedirginliğim sürdüğü için de uzun zamandır temkinli kalmama neden olan 6700 seviyesinde bulunan daha güçlü destek seviyesine de düşme riskimiz yüksek olur.
Dolar bazında ise, 282 $ altında ikili tepe denen düşüş formasyonu başlamıştı. Salı günü kapanışta bu seviyenin üstüne atmış olsak da, dün yaşanan sert satışlarla yeniden 282$ seviyesinin altındayız. Bu formasyonun olası destekleri de 256$-251$ seviyelerinde bulunuyor. Bunun TL karşılığı da olası ara destek dediğim 7200-7100 civarlarına denk geliyor.
Dokuz aylık bilançolar da başladı. Tavhl, Tuprs, Aygaz, Toaso gibi değerlendirmesini yaptıklarımda ciddi karlar var. Ama kötü bir zamanlamaya denk geldikleri için hepsinde satışlar yaşanıyor. Yapacak bir şey yok. Çok zor bir süreç. İzleyecek ve gelişmelere göre değerlendirmeye devam edeceğiz.
Vadelide güne ciddi bir alım tepkisi ile başlayacağımız görüntüsü var. Anlaşılan dün biraz ayar kaçırdıklarını düşünüyorular. Gelen bilançoların da gayet iyi gelmesi sonrası dünkü satış paniği yerini bugün sert alımlara bırakmış görüntüsü var. Gayet iyi. Umarım devamı da böyle sürer.
Bu arada TCMB faiz kararında 500 baz puanlık bir artışla politika faizini %35'e yükseltmesini bekliyorum. Dışarıda bu şekilde gerilimler varken, faizlerde hatalı davranıp düşük kalmak, kurlardaki endişenin sürmesini tetikler. En istemediğimiz durum bu olmalı.
Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_