İsrail Katliam Yapıyor!

10.10.2023 09:23
  •  A 

Hamas'ın El Kassam Tugayı'nın İsrail'e karşı başlattığı saldırı sonrası, İsrail Gazze'ye kara harakatı hazırlığı yapıyor. Öncesinde Gazzeyi kara ve denizden abluka altına aldı. Zaten yıllardır abluka uyguluyordu. Bu sefer askeri birliklerle tüm Gazze sınırını çevirmiş durumda. Kara, hava ve denizden Gazze'ye bomba yağdırıyor. 

Hamas'ın sivilleri de hedef alan saldırısı nasıl doğru değilse, İsrail'in başlattığı saldırılarda da yüzlerce sivil can kaybını gözetmeden saldırması da doğru değil. Ama maalesef batı yine her zamanki batı! Hemen İsrail'e desteklerini açıkladılar. Ayrıca, 1947'den sonra toprakların çoğuna sahip olan Filistin'in, şu anda neredeyse yok denecek kadar az bir toprağa sahip kaldığını unutmamak, yani İsrail'in Filistin'i yıllardır işgal ettiğini ve her gün bu işgalin sınırlarını daha da arttırdığını unutmamak gerekir. 

Peki dünya genelinde bölgedeki ülkeler de dahil borsaları bu kadar etkilenmemişken, BIST en çok etkilenen borsa oldu. Bunun bir iki nedeni var! Birisi bizim için BIST'in yine dirençlerine çıkmış olması. Diğeri de savaşa bir şekilde İran'ı da çekecek bir gelişmeden çekinenlerin Türkiye'de bu endişe ile satmış olabileceği. Ama satana bakınca yabancı işlemleri yoğun bir kurumdan geldiğini görüyoruz.

Kısacası, bugün düne tepki alımlarını görebiliriz. Ama eğer bir şekilde sıra İran'a geldi de, İran'ı savaşa çekmek, Hamas'ın saldırısını İran'la ilişkilendirmek gibi bir gelişme yaşanacak olursa, o zaman işin boyutu bir anda çok değişir. Bu durum bölgede çok daha büyük bir savaş riski yaratır ki, bizi ve BIST'i de çok olumsuz etkiler. Şu an için bunu beklemiyorum. Hatta, İran'ı savaşa çekme riskini ortaya atılıp, bunun yaratacağı riskler nedeniyle, Gazze'ye ile sınırlı saldırılara ses çıkartılmaması isteniyor olabilir. Anlayacağınız zaten bir süredir ciddi yükselmiş bir BIST olduğu için, bizim için içerdiği riskler nedeniyle kar satışları ile birleşmesi BIST'deki satışların daha yüksek olmasına neden olmuş olabilir.

Sonucu açısından bakınca Hamas'ın yaptığı saldırı, İsrail'in de vurulabileceğini gösterdi belki ama, İsrail'in vereceği karşılık sonrası, Filistin'in elindeki toprakların daha da fazlasını kaybetmesi, bu esnada da çok can kaybı yaşaması ile sonuçlanacaktır. Sonuçları açısından bakınca Hamas'ın saldırısını kime hizmet ettiği açısından şüphe ile karşılıyorum! 

Bu arada BIST için yaşanan düşüşe panikle bakmak doğru değil. Zaten kendi kendine bile bu oranlarda, hatta biraz daha devamı gelebilecek yeni bir düzeltme yaşayabilecek BIST'in, Ortadoğu'da bir anda ortaya çıkan savaş riskinden etkilenip düşmesi doğal. 

Umarım savaş yayılmaz. Eğer yayılmazsa, BIST yeniden toparlanacaktır. Ama bu işleri birebir öngörebilmek kolay değildir. Ben BIST'deki düşüşleri alım için fırsat olarak görüyorum.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 09.10.2023
    09:27

    Suriye'deki gerilimi anlamaya çalışırken, bir anda Hamas'ın silahlı kanadı İzeddin el Kassam Tugayları, İsrail'e karşı "El Aksa Tufanı Operasyonu" başlattık diyerek, İsrail'e ve üslerine saldırı başlattı. Tabii karşılığında da İsrail Filistinlilerin yoğun old Devamı »

  • 06.10.2023
    09:28

    BIST yükselmeye istekli. Ancak, ülkemizde son yaşanan canlı bomba eylemlerine karşılık açıkladığımız; ''Irak ve Suriye'deki PKK-YPG-PYD-KCK'ye ait tüm unsurlar meşru hedefimizdir'' açıklaması sonrası dün güne alıcılı başladık. Gayet g&uu... Devamı »

  • 05.10.2023
    09:26

    İki hafta evvel İzmir'de son anda engellenen canlı bomba eylemcileri, son olarak ise 4 gün evvel İçişleri Bakanlığı önünde korumalar tarafından son anda engellenen canlı bomba teröristlerinde adres PKK türevi olan bir terörist oluşuma çıktı. Eylem &oum... Devamı »

  • 04.10.2023
    09:08

    25/09 tarihli beklenti yazımda teknik uyarısını yaptığım omuz baş omuz formasyonları, dış borsalarda sert kayıplara neden oluyorlar. Faizlerin yükselmeye devam etmesi ABD ve AB borsaları için de alternatif garantili yatırım alanı yaratması ve ekonomilerde de resesyon riski yaratıyor olma... Devamı »

  • 03.10.2023
    09:23

    Dün 8486 ile kapanış, 8511 ile de TL bazlı tarihi zirveler görüldü. 7600'e inerek düzeltmesini yapan BIST, aynı hızla geri döndü ve 8400 direncini de kırarark yeni rekorlara başladı. Bu durum 8400 üzerinde kaldığı takdirde 8750-9000 seviyelerine doğru s&uu... Devamı »