Ortadoğu Savaş Alanına Döndü!

09.10.2023 09:27
  •  A 

               Suriye'deki gerilimi anlamaya çalışırken, bir anda Hamas'ın silahlı kanadı İzeddin el Kassam Tugayları, İsrail'e karşı "El Aksa Tufanı Operasyonu" başlattık diyerek, İsrail'e ve üslerine saldırı başlattı. Tabii karşılığında da İsrail Filistinlilerin yoğun olduğu Gazze başta her yere bomba yağdırıyor. İsrail tarafından Savaş kararı alındı. ABD en büyük uçak gemisini bölgeye yollayıp, her şekilde arkandayız açıklaması yaptı.

               Malesef İsrail'in Filistinlilere uyguladığı zulüm sürüyor. Belki bu sefer başlatan Hamas olabilir ama sonuçta, topraklarını geri alabilmek, oldukları yerleri koruyabilmek, bağımsız bir Filistin Devleti kurabilmenin mücadelesindeler. Ama her ne olursa olsun, tüm taraflar için sivil hedeflere saldırılar kabul edilebilir değil. Ama maalesef çok sayıda sivil kayıp da var.

              Ayrıca, güç dengesi çok orantısız. O nedenle bu tarz infial yaratan saldırılar İsrail'in kara savaşı ile bölgede almak istediği yerlerin alınmasına, tüm toprakların İsrail tarafından işgal edilmesine neden olmasından endişe ediyorum. Umarım en kısa zamanda kontrol altına alınır.

            Türkiye iki tarafa da itidal tavsiyesinde bulundu. Kudüs ve El Aksa kırmızı çizgimizdir uyarısı yaptı. Savaşa İran ve Türkiye'yi dahil etmek istiyorlarsa, ülkelerin sinir uçlarına dokunan hedefelere saldırılar yapıldığında işin boyutu bir anda değişebilir. Umarım bunları yaşamayız. Hafta sonu başlayan bu gerilim petrol ve ons altın fiyatlarını yukarı çekmiş durumda. Ons 1800$ altına düşer mi diye konuşurken 1850$ üstüne çıkan ons altın görüyoruz. Dünya borsalarında da düşüşler var. Ortadoğu'daki gerilim kontrol altına alınırsa petrol, ons altında fiyatlar yeniden tersine döner. Borsalardaki savaş baskısı da dağılır. Ama şimdiden gelişmelerin boyutunu ve sürecini tahmin etmek çok kolay değil.

              BIST için de kısmi satıcılı bir hafta başlangıcı olabilir. Suriye'deki sınır ötesi müdahalemiz ekstra gerilim yaratmayacak galiba derken, bir anda çıkan bu tablo bana göre ilk anda bizi Suriye'den daha fazla olumsuz etkilemez. Ama tabii savaşa İran'ı dahil edecek olurlarsa, o zaman işin boyutu değişir. En kısa zamanda gerilimin düşmesini bekliyorum. Bu esnada borsamızda da zaten teknik beklediğim yeni bir düzeltme için de zemin oluşabilir. Ama açılış sonrası hisse bazlı pozitif ayrışmaları yine de görebiliriz. Teknikleri DD Tablomuzda geceden paylaştım.

              Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta dilerim. Hiçbir yerde savaşlar olmasın. 


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 06.10.2023
    09:28

    BIST yükselmeye istekli. Ancak, ülkemizde son yaşanan canlı bomba eylemlerine karşılık açıkladığımız; ''Irak ve Suriye'deki PKK-YPG-PYD-KCK'ye ait tüm unsurlar meşru hedefimizdir'' açıklaması sonrası dün güne alıcılı başladık. Gayet g&uu... Devamı »

  • 05.10.2023
    09:26

    İki hafta evvel İzmir'de son anda engellenen canlı bomba eylemcileri, son olarak ise 4 gün evvel İçişleri Bakanlığı önünde korumalar tarafından son anda engellenen canlı bomba teröristlerinde adres PKK türevi olan bir terörist oluşuma çıktı. Eylem &oum... Devamı »

  • 04.10.2023
    09:08

    25/09 tarihli beklenti yazımda teknik uyarısını yaptığım omuz baş omuz formasyonları, dış borsalarda sert kayıplara neden oluyorlar. Faizlerin yükselmeye devam etmesi ABD ve AB borsaları için de alternatif garantili yatırım alanı yaratması ve ekonomilerde de resesyon riski yaratıyor olma... Devamı »

  • 03.10.2023
    09:23

    Dün 8486 ile kapanış, 8511 ile de TL bazlı tarihi zirveler görüldü. 7600'e inerek düzeltmesini yapan BIST, aynı hızla geri döndü ve 8400 direncini de kırarark yeni rekorlara başladı. Bu durum 8400 üzerinde kaldığı takdirde 8750-9000 seviyelerine doğru s&uu... Devamı »

  • 02.10.2023
    09:27

    Kredi Derecelendirme Kurumu S&P, Türkiye'nin kredi notunu B olarak teyit edip, görünümünü ise negatiften durağana yükseltti. Özellikle TCMB net döviz rezervlerinde iyileşme halinde görünümün pozitife dönebileceğini ve not artı... Devamı »