Türkiye PKK Konusunda Rest Çekti

05.10.2023 09:26
  •  A 

İki hafta evvel İzmir'de son anda engellenen canlı bomba eylemcileri, son olarak ise 4 gün evvel İçişleri Bakanlığı önünde korumalar tarafından son anda engellenen canlı bomba teröristlerinde adres PKK türevi olan bir terörist oluşuma çıktı. Eylem öncesinde gencecik bir veterinerimizi öldürüp aracını gasp ederek yapılan canlı bomba saldırısı sonrasında Türkiye tüm dünyaya rest çekti!

Dün Dışişleri Bakanı ve Milli Savunma Bakanımız, Irak ve Suriye'de bulunan PKK-KCK-PYD-YPG artık, adı her neyse, hepsi de PKK türevi olan terörist unsuların kendilerinin, kullandıkları ve bulundukları tüm hedeflerin Türkiye'nin meşru hedefi olduğunu söyledi. Üçüncü kişiler bu hedeflerin yanlarında bulunmasın diyerek rest çekti.

Türkiye sonuna kadar haklıdır. Kendi vatandaşları için düzmece eylemler nedeniyle kıtalar arası gelip, Afganistan, Irak, Libya, Suriye'ye saldırma hakkını kendisinde bulan batılı ülkelerin, Türkiye'nin sınırındaki ülkelerden gerçekleşen bu saldırılar karşısında söz söyleme hakkı yoktur. Bu rest aynı zamanda PKK yerine ortaya çıkarttığı YPG ve PYD'ye destek verip ortak çalışan ABD ve benzer şekilde bu terörist gruba göz yuman Rusya ve İran'a çekilmiş bir resttir. Çok da doğru bir tepkidir. Türkiye bu oluşumlara hiç bir şekilde izin vermemelidir.

Dün bu rest öncesinde Irak'ta önce sınır ötesi kısmi bir kara gücü ile terörist gruba ait 20 üzerinde hedef eş zamanlı vuruldu. Bir gün sonra da Irak'ın 140 km içine kadar giren dron ve uçaklarımız benzer şekilde terörist kampları vurdu. 

İşte borsada dünkü satışların bir kısmı bu rest nedeniyle olabilir. Düne ait beklenti yazımda faiz ve yabancı kaynaklı satış uyarıları yaptım ama bu gelişme de satışlarda önemli olabilir. Türkiye'nin resti ABD Dışişlerine sorulduğunda, ''Türkiye'nin PKK'ya karşı mücadelesinde yanındayız''denmiş. Ama YPG-PYD için söz edilmemiş.

Dünkü satışlar yurt dışı borsalarda dün alımlar varken olunca, asıl neden olarak kendimize özel bu gelişmeleri görüyorum. Hatta dün diğer bir spekülasyon nedeni de, sayın Cumhurbaşkanının sağlık nedeniyle toplantılarını ve İspanya ziyaretini iptal ettiği haberi de satışlarda etken oldu diye düşünüyorum.

ABD'de dün açıklanan özel sektör istihdamı ADP verilerinin beklentilerin çok altında kalması sonrası dış borsalarda toparlanmalar yaşanıyor. Petrolde ve Dolar Endeksi DXY'de kısmi düşüş görüldü. 

Dışarıda tablo buyken, içeride dünkü satışlar sonrası bugün güne alıcılı başlanmasını bekliyorum. Ama devamı uzun soluklu olur mu onun için bir şey diyemiyorum. Sonuçta dün yazdığım beklenti yazımdaki riskler halen geçerli.

Hepinize sağlık ve bol kazançlar dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 04.10.2023
    09:08

    25/09 tarihli beklenti yazımda teknik uyarısını yaptığım omuz baş omuz formasyonları, dış borsalarda sert kayıplara neden oluyorlar. Faizlerin yükselmeye devam etmesi ABD ve AB borsaları için de alternatif garantili yatırım alanı yaratması ve ekonomilerde de resesyon riski yaratıyor olma... Devamı »

  • 03.10.2023
    09:23

    Dün 8486 ile kapanış, 8511 ile de TL bazlı tarihi zirveler görüldü. 7600'e inerek düzeltmesini yapan BIST, aynı hızla geri döndü ve 8400 direncini de kırarark yeni rekorlara başladı. Bu durum 8400 üzerinde kaldığı takdirde 8750-9000 seviyelerine doğru s&uu... Devamı »

  • 02.10.2023
    09:27

    Kredi Derecelendirme Kurumu S&P, Türkiye'nin kredi notunu B olarak teyit edip, görünümünü ise negatiften durağana yükseltti. Özellikle TCMB net döviz rezervlerinde iyileşme halinde görünümün pozitife dönebileceğini ve not artı... Devamı »

  • 29.09.2023
    01:15

    Genel görüşlerimi biliyorsunuz. Hisse bazlı ayrışmalar yine olacağı bir gün ile haftayı tamamlamayı bekliyorum. BIST'in yeni yükseliş trendine geçmesi, ya da düşüş riskinin derinleşmesi için önemli olan teknik seviyeleri DD Tablomuzda paylaştım. A... Devamı »

  • 28.09.2023
    09:09

    BIST iki gündür realizasyonlar yaşıyor ama hisse bazlı ayrışmalar da devam ediyor. Destek-Direnç tablomuzda yaptığım paylaşımlarda ciddi hareketler yaşanmış. Fincan-kulp kıranlar üst dirençlere doğru hızlanmışlar. Aynı şekilde yine kısmi yükselişle çanak, fin... Devamı »