S&P Görünümünü Durağana Yükseltti!

02.10.2023 09:27
  •  A 

Kredi Derecelendirme Kurumu S&P, Türkiye'nin kredi notunu B olarak teyit edip, görünümünü ise negatiften durağana yükseltti. Özellikle TCMB net döviz rezervlerinde iyileşme halinde görünümün pozitife dönebileceğini ve not artışları için net rezervlerde düzeltmenin önemine dikkat çekti.

Bir süredir dikkat ediyorum, birçok akademisyen ve yorumcu TCMB rezervlerinde esas olanın brüt rezervler olduğunu söylüyor. Dünya genelinde ve gelişmiş ülkelerde brüt rezervlerin önemli olduğunu söylüyorlar. Ben ise net rezervlere vurgu yapıyorum. S&P de benimle aynı konuya dikkat çekmiş.

Peki neden brüt değil de net rezervler benim için önemli? Çünkü ülke paramız rezerv bir para değil. Brüt rezerve bakanlar kendi paraları ile borç ödemesi yapabiliyorlar. Ya da, enflasyon farkları çok olmadığı için, bu durum onlarda ciddi bir kur maliyeti ve yükü yaratmıyor. Ama biz de öyle değil! Görüyorsunuz %65 enflasyondan bahsediyoruz. Hal böyle olunca swap borcun alınması ile ödenmesi arasında çok yüksek kur artışları yaşanıyor. Böyle olunca da, swap karşılığı borçların vadesi geldiğinde o para rezervlerde döviz olarak durup beklemediği için, piyasadan tedarik edilmesi gerekiyor. Ama bunun için gereken TL karşılığı çok arttığıdan dolayı, aradaki farkı ya para basarak, ya zam yaparak ya da vergi salarak tamamlamaya kalkınca ekonomide zincirleme riskler sürmeye devam ediyor. Eğer faizleri enflasyona orantılı  arttırmaz, negatif faiz vermeye devam ediyorsanız kurlar ve dolayısı ile enflasyon artışı da devam ediyor. İşte bu nedenle benim için net rezervler daha önemli. 

Yabancı Takası Yanıltıcı!
             Qnb Finansbank'ın %0.12'lik bir payı dolaşımda kaldı. Ama bunun fiyatındaki artış yabancı takas değerini neredeyse %9 civarı, hatta biraz daha üstünde arttırmış durumda. Bu nedenle şu an %36.83 görülen yabancı takası, QnBfinansbank'ı çıkarında %26'lara iniyor. Kısacası yabancı payının artıyor olması hep yabancı alımlarından kaynaklanmıyor. Aslında son dönem yabancılar nette satış fazlasına sahipler.

BIST Dirençleri Zorluyor!
              8403 direnci kırılana kadar benim için güçlü bir direnç olacak. Kırılırsa, yeni zirvelere yelken açılır. Ama kırılmadan bu seviyeye yaklaştıkça realizasyon riskini göz ardı etmeyin derim. 

Son düzeltme sonrası yine bankalar, tuprs, ulaştırma gibi hisse ve sektörlerle BIST'i zirveye getirdiler. Bakalım devamı aynı şekilde sürecek mi göreceğiz. Ben yine de hisse bazında odaklanmayı bir süre daha temkinli bir davranış olarak göreceğim.

Büyüme, enflasyon, cari denge gibi yine yoğun bir veri haftası olacak. Veriler direnci kırdırabileceği gibi, realizasyonlara da neden olabilir. Bilançolar da başlayacağı için, ayrı bir risk de bilançolar olacak. Bilançolara göre fazlası ile yükselmiş hisselerde bilanço öncesi ya da hemen açıklanması ile birlikte kar satışları gelebilir. Yok eğer fiyat bilançoya göre düşük kaldı ise, bu takdirde de yüksek bir kar açıklaması fiyatı ekstra yukarı taşır. Ben bu durumdaki hisse sayısının dokuz aylık bilançolar için çok azaldığını düşünüyorum. Ama yıl sonu bilançoları gündeme geldiği zaman, iskontolu hisse sayısı daha çok olacaktır görüşündeyim.

Mehmet Şimşek Yatırımcı Ziyaretlerine Devam Ediyor!
              Körfez ve sonrası ABD ziyaretlerini yapan Şimşek, Şimdi de Londra'da bu ziyaretlerini sürdürecek. Ama şimdilik ciddi bir para girişi göremedik. Para Politikası, negatif faizin sürüyor olması ve yerel seçimler öncesi sıkı para politikalarının gevşeme riski yabancıyı beklemede kalmak zorunda bırakıyor.

Hepinize sağlık,bol kazanç ve iyi bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 29.09.2023
    01:15

    Genel görüşlerimi biliyorsunuz. Hisse bazlı ayrışmalar yine olacağı bir gün ile haftayı tamamlamayı bekliyorum. BIST'in yeni yükseliş trendine geçmesi, ya da düşüş riskinin derinleşmesi için önemli olan teknik seviyeleri DD Tablomuzda paylaştım. A... Devamı »

  • 28.09.2023
    09:09

    BIST iki gündür realizasyonlar yaşıyor ama hisse bazlı ayrışmalar da devam ediyor. Destek-Direnç tablomuzda yaptığım paylaşımlarda ciddi hareketler yaşanmış. Fincan-kulp kıranlar üst dirençlere doğru hızlanmışlar. Aynı şekilde yine kısmi yükselişle çanak, fin... Devamı »

  • 27.09.2023
    00:30

    25 Eylül Pazartesi gününe ait ''Dış Borsalar Tehlikeli Seviyelerde!'' başlıklı yazımda, gelişmiş borsaların tekniklerinde omuz baş omuz(OBO) denen düşüş risklerinin uyarılarını yazmıştım. Maalesef o yazımda bahsettiğim 4 borsa da, riskli denen destekleri aşağ... Devamı »

  • 26.09.2023
    09:51

    Günaydın. Tatildeyim. Geceden teknikleri paylaştım ama beklenti yazılarıma zaman bulmak zor oluyor. 8400 sonrası 7600 seviyesine kadar yaşanan düzeltmeden çok hızlı çıkan BIST, yine gördüğü 8400 zirvesine gelmiş durumda. Bu seviye yine riskli. Geçeme... Devamı »

  • 25.09.2023
    02:37

    Eskiden ABD ve AB borsalarını da BIST için önemserdik. Ama uzun zamandır ayrıştığımız için biraz fazla önemsemez olduk sanki. Yoksa gelişmiş ülke borsalarında yaşanacak sert düşüşler, bizler gibi gelişmiş ülke borsaları için de riskler yaratır. Fonl... Devamı »