Dış Borsalar Tehlikeli Seviyelerde!

25.09.2023 02:37
  •  A 

Eskiden ABD ve AB borsalarını da BIST için önemserdik. Ama uzun zamandır ayrıştığımız için biraz fazla önemsemez olduk sanki. Yoksa gelişmiş ülke borsalarında yaşanacak sert düşüşler, bizler gibi gelişmiş ülke borsaları için de riskler yaratır. Fonlar içindeki gelişmiş ülke ve gelişmekte olan ülke payları bellidir. Eğer gelişmekte olan ülkeler borsalarında sorun yok iken, gelişmiş ülke borsalarında sert düşüşler yaşanacak olursa, gelişmekte olan ülke payları göreceli olarak daha yüksek oranlara çıkmış gibi görünürler. Bu durumda fon yöneticileri, belirlenen pay dağılımını yeniden sağlamak için, ya gelişmiş ülke borsalarında yeni alımlara kalkarlar, ya da gelişmekte olan ülke borsalarında da satış yapılarak, fonun dağılımları yeniden normale döndürürler.

Bir süredir farkındayım, yazmadım ama ABD borsalarında ciddi risklerin civarında dolanıyoruz. Dow, S&P500 ve Nasdaq endeksleri şu an çok tehlikeli desteklere inmiş durumdalar. Normalde bu destekler üç borsa için de, alımların gelebileceği güçlü destek seviyeleri. Stochasticler aşırı satım bölgesine yani alıma uygun yerlere inmiş durumdalar. Normalde bu durumda bir-iki güne ABD borsalarında alımlar da beklenebilir. Ama eğer, bu yaşanmaz ve şu an DD(destek-direnç) tablomuzda paylaştığım destekler aşağı kırılacak olursa, bu takdirde ABD'nin üç borsası için de omuz baş omuz denen düşüş formasyonları başlayabilir. Bu olursa, sert borsa kayıpları yaşanır. Aynı şekilde Almanya Dax Endeksi için de benzer bir teknik risk var. O da Nisan 2023'den beri oluşan bir yatay kanalın destek civarlarında dolanıyor. O da, buradan destek alıp tepki alımları yaşaması güçlü. Ama eğer DAX da paylaştığım riskli desteği aşağı kıracak olursa, bu takdirde kırılacak yatay kanal nedeniyle sert satışlar yaşanabilir.

Bu borsalardaki görüntülerden çekindiğim için, bu uyarımı yapmak ihtiyacı hissettim. Eğer onlarda destekler kırıldığında başlayacak düşüş formasyonları yaşanırsa, o zaman bir çok fonun dağılımı göreceli olarak bozulur. Fon büyüklükleri içinde gelişmekte olan borsaların payları artmış gibi görünür. O zaman da fon yöneticileri bu farkı düzeltmek için gelişmekte olan ülke borsalarında satışa geçebilirler. 

Kısacası şu sıra sadece BIST'e odaklanmayın. Aynı anda ABD borsaları ve Dax'ı da takibe alın. Eğer güçlü olan bu desteklerden yukarı dönerlerse sorun yaşamayız. Zaten BIST'de yabancı takası artıyordu. Bu durum yabancı payının %36-%40'a doğru artmasına destek olur. Ama desteklerini kırıp, düşüş trendlerine girecek olurslarsa, bunun bizim borsamızda da yabancı satışlarının bir anda artmasına neden olabileceğini bilmenizi, bu riski göz ardı etmemenizi istiyorum. 

Ama tekrar ediyorum. Normalde aynı zamanda güçlü desteklerine inmişler. Alımların gelmesi daha da güçlü ihtimal. Alımlar gelir ve endeksler yukarı dönerlerse sorun yok zaten. Ama destekleri kıracak olurlarsa, bizim kendi içimizde ek bir sorun yokken, neden bu yabancılardan satışlar geliyor diye bizimle ilgili yeni bir sorun aramayın. Böyle bir durum olursa, dış borsalardan kaynaklı olacağını bilin diye yazıyorum. Dediğim gibi, umarım gördüğüm ve tetiklenmesine çok yakın olduğumuz bu destekler kırılmaz.

Dış borsalardaki benim için çok riski olan bu görüntüleri hariç tutarsak, BIST yine hisse bazlı ayrışmalara sahne olacak bir hafta başlıyor görüşündeyim. Bir süre yatay seyir içinde kalıp, endeks olarak kısmi artı-eksilerle kapanışlar yaparken, bazı hisselerde ise çok ciddi pozitif ayrışmalar görülebilir. DD tablomuzda olası teknik ayrışma potansiyeli gördüğüm hisseleri ve teknik görünümlerini bulabilirsiniz. Ama dediğim gibi, şu sıra sadece BIST odaklı düşünmeyip, yurt dışı borsaları da yakından takip etmekte yarar var diyorum.

NOT: Az sonra İzmir'den çıkacağız. Kısmetse cumartesiye kadar Kaş'da tatil yapıyor olacağız. Bugün molalar, yemek falan yolumuz uzun sürebilir. O nedenle ekrana akşama doğru ancak bakabilirim. Bunun dışında, bu sefer mümkünse ekrana daha az bakıp, tatil yapmak, kafamı dinlendirmek istiyorum. 

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta dilerim. 


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 22.09.2023
    09:16

    Dün TCMB faizleri %30 seviyesine çekti. Önceside daha yüksek bir artış yapabilir beklentisi ile bankalar alınırken, sanayi şirketlerinde satışlar yaşanıyordu. Ama faiz artışı 500 baz puan ile sınırlı kalınca, bankalara kısmi bir satış gelirken, diğer sektör ve sanayi hisse... Devamı »

  • 21.09.2023
    09:12

    FED politika faizlerini %5.25 - % 5.50 aralığında sabit bıraktı. Kararın açıklanması ile ons altın 1947$, Dow j.endeksi de 35083 seviyesini gördü. Ama karar sonrası FED Başkanı Powell; ''Şartlar uygun oldukça faizleri arttırmayı sürdüreceğiz'' deyinc... Devamı »

  • 20.09.2023
    09:09

    BIST dün 7644 seviyesinden tepki verdi. Bu durum düzeltmenin tepkisi ama düzeltme tamamlandı mı demek için henüz erken. Öncelikle bugün FED ve yarın TCMB faiz kararları BIST için önemli olacaktır. Teknik olarak da 7960 civarında olan bollinger direnci... Devamı »

  • 19.09.2023
    08:28

    8400 zirvesi sonrası olası bir teknik düzeltmenin uyarılarını ve olursa sağlıklı olacağını yazmış, en az %50 nakit olun bu süreçte diye yazmıştım. İşte bu düzeltme net şekilde oluyor. Yazılarımda olası düşebileceğimiz 8060 ilk gap, 7930 o anki bollinger, 7747 ikinci gap he... Devamı »

  • 18.09.2023
    09:12

    Bu hafta çarşamba günü FED, perşembe günü de TCMB faiz kararlarını duyacağız. ABD'de enerji fiyatlarının artışa geçmesi ile enflasyon yeniden risk yaratmaya başladığı için FED'in yıl başına kadar en az bir faiz artışı daha yapmasını bekliyorum. Bu haf... Devamı »