Gözler ABD'den Gelecek Haberlerde Olacak!

18.09.2023 09:12
  •  A 

Bu hafta çarşamba günü FED, perşembe günü de TCMB faiz kararlarını duyacağız. ABD'de enerji fiyatlarının artışa geçmesi ile enflasyon yeniden risk yaratmaya başladığı için FED'in yıl başına kadar en az bir faiz artışı daha yapmasını bekliyorum. Bu hafta pas geçme yaşanır mı göreceğiz. Beklenti bu ay pas geçmesi yönünde. Ben olsam 25 baz puan daha artış yapardım. Yoksa sonraki aylarda daha da artacak petrol fiyatları bence zaten faiz artışını yeniden zorunlu yapacak. Buna gerek kalmadan kararlılığını göstermek için şimdiden bir faiz artışı daha yapması daha etkili olur görüşündeyim.

TCMB için de perşembe günü faiz artışı bekleniyor. Eğer şu an %25 olan politika faizleri %30 altında açıklanırsa, bu durum bana göre olumsuz etki yaratır. Dış kredibilite tam acaba düzelmeye başlıyor mu derken, yeniden bozulur ve şüpheler başlar. O nedenle en az faizlerin %30'a çıkartılmasını, bana göre ise %35 yapılmasını bekliyorum. Ama şimdi ne yapardan öte, yıl sonuna kadar faizleri %45-%50 seviyelerine çekmelerini bekliyorum. Aslında yüksek artışı önceden yapsaydılar, belki de şimdi enflasyonu düşürmeye başladığımız için, indirim sürecini konuşmaya başlıyor olacaktır.

Bu hafta için diğer önemli bir gelişme ise, öncesinde Mehmet Şimşek'in sonrasında da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD'ye gitmiş olması. Bu nedenle ABD'de yoğun yatırımcı ve fon görüşmeleri olacak. Dün bizim saattle gece yarısı Tesla'nın sahibi Elon Musk, cumhurbaşkanımızı ziyaret etti. Tesla'nın 7nci fabrikası için Türkiye davetinin gündemde. Aynı şekilde benzer birçok farklı yatırım görüşmeleri de olabilir. 

Kısacası ABD'den yatırım ve fon girişleri konusunda yoğun bir haber akışı duyabiliriz. Ama tabii tüm bunlar ABD devleti ile ilgili ilişkilerimizden etkilenecek süreçler ve kararlardır.

Peki BIST Ne Olur?
              Bu konuda bir şey yazmayacağım. Yazılanları tekrar ve sırasına göre okumanızı rica edeceğim. Şu an ciddi düşüşler yaşıyoruz. Bunlar neden diye yeniden sormaya gerek yok. Öncesinden itibaren yazılarımda sebepleri ve sonrasındaki riskleri bulabilirsiniz. Tekrar yazmak istemiyorum. Okuma alışkanlıklarını geliştirmek hepimiz için çok yararlı bir davranış olacaktır.

Fitch Görünümü Yükseltti. Ama Yine de Dikkatli Olun!(11/09/2023)
 
             Yaşanan Düşüş Düzeltme miydi?(12/09/2023)
 
             BIST Hisse Bazlı Ayrışmalar Yaşamaya Devam Ediyor.(13/09/2023)
 
             Düşüş Yeterli mi?(14/09/2023)
 
             BIST Yeniden Yükselişe Mi Başlıyor?(15/09/2023)

Yazıları okuduysanız, ya da zaten hatırlıyorsanız, BIST için yaşananları öncesinden tam da sırası ile tek tek yazmış olduğumuzu okumuşsunuzdur. O nedenle görüşlerimde değişiklik yok. Olası alt riskler sürüyor. Hisse bazlı ayrışma ihtimalleri de sürüyor. İyi olanları da bozacak, ya da riskleri sonlandırıp, yeniden pozitife çekecek açıklamalar gelirse yazılardaki beklentiler değişir. Şimdilik bu yönde bir açıklama yok. Ama olası düşüş riski ki, şu ana kadar yaşanan düşüşün devamının gelmesini çok güçlü buluyorum, bunun yeni ve daha güçlü bir yükseliş trendine başlamadan önceki düzeltme desteğinin bulunması için yaşanacağı görüşündeyim. Bu nedenle de, yazılarımdaki gibi düşüşler yaşanacak olursa, yeni ve seri alım öngörülerim olacaktır. Bunun fırsatını beklediğimi söyleyebilirim. Ama aradaki düzeltmelerin ne denli büyük olabildiğini hepinizin artık görüyor olmanız ve zaman zaman kar realizasyonu yapmanın önemini anlamış olmanız gerekir diye düşünüyorum.

Hepinize güzel bir hafta, sağlık ve bol kazanç dilerim.     


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 15.09.2023
    02:40

    Bu soruya evet demek için erken olduğu görüşündeyim. BIST dün yaptığı kapanışla yeniden kendisini yükseliş trendi içine attı. Ama yaşanan düşüşte çok kişi ciddi düşük seviyelerden alım imkanı buldular. Gördüğünüz g... Devamı »

  • 14.09.2023
    09:20

    Öncelikle bu düşüş için sonraki endeks beklentilerimin bitmediğini tekrar hatırlatmak isterim. Zaten bunu hep yazıyorum. Ama bu şekilde düzeltmesiz bir yükselişin de doğru ve sağlıklı olmadığı için, arada teknik düzeltme olması gerekitği uyarıları yaptığım... Devamı »

  • 13.09.2023
    09:27

    İki gündür BIST ciddi eksilere dönüyor, sonra dün olduğu gibi yine ciddi yükselişe geçip, sonra yeniden bu artılar kayboluyor. Bu esnada banka hisseleri gibi birçok hisse birkaç gün öncesi gördükleri seviyelere göre olduk&cc... Devamı »

  • 12.09.2023
    09:25

    Dün BIST günü hatırı sayılır bir düşüşle kapattı. Peki endeks bazında yaşanan bu düşüş, hep uyarısını yaptığımız teknik düzeltme miydi? Hayır, sadece kısmi bir kar satışıydı. Düzeltme çok daha derin olur. Eğer düzeltme olacaksa, birkaç ... Devamı »

  • 11.09.2023
    09:16

    Kredi Derecelendirme Kurumu Fitch de, Moody's gibi notomuzu sabit bırakıp, negatif olan görünümü durağana çevirdi. Seçimler sonrası kurulan yeni ekonomi kabinesi ve TCMB yönetimi sonrasında yapılanların pozitif olduğunu, Ortodoks politikalara dönü... Devamı »