BIST Yeniden Yükselişe Mi Başlıyor?

15.09.2023 02:40
  •  A 

Bu soruya evet demek için erken olduğu görüşündeyim. BIST dün yaptığı kapanışla yeniden kendisini yükseliş trendi içine attı. Ama yaşanan düşüşte çok kişi ciddi düşük seviyelerden alım imkanı buldular. Gördüğünüz gibi ben de önceden görülmesini beklediğim seviyelere kadar bekleyip, sonra seri şekilde çok sayıda yeni öngörü yaptım. Hemen hemen çoğunun öngörü fiyatları günün en düşüklerine yakın seviyelerden oldu. 

İşte sorun da bu! Eğer 8400'ü geçecek bir yükseliş ivmesi olmazsa, tepki durduğu yerde dünün alanları hemen kar satışlarına geçerler. Ayrıca, benim piyasa için en önemli kriterlerden birisi dediğim 21 Eylül PPK toplantısından çıkacak faiz kararı düşüncemi biliyorsunuz. Bu tarihe henüz bir hafta var. TCMB'nın faiz kararı duyulmadan BIST'in 8400 seviyesini geçmesini güç görüyorum. Hatta ben 8400'ün daha altında bir seviyeden bir kez daha satışların gelmesini endeksin yeniden eksiye dönmesi riskini güçlü görüyorum. Bana göre BIST, bir kere daha düşüş yaşayıp, bu düşüşte bulacağı destek sonrası yeni bir yükseliş trendi başlatacaktır diye düşünüyorum.

Ama uyarıyorum! Bakın ben trend bozulması, endeksin yükselişinin bitmesini beklemiyorum. Sadece yeni TL zirve yükselişini başlatmadan, teknik ara düzeltme yapmasını beklediğimi yazıyordum. Ki, bu görüşlerimin detaylarını son birkaç beklenti yazımın içeriklerinde detaylı şekilde görebilirsiniz. Bu düzeltme beklentimin ilk kısmı yaşandı. Ama sanki bu yeterli olmayabilir gibi geliyor bana.

BIST 8400'ü görmesi öncesi ve sonrası burayı geçmeden düzeltme yaşayıp, sırası ile 8060 gap seviyesini, 7923 bollinger desteğini, tutunamazsa altındaki 7747 gapini kapatmasını beklediğimi yazmıştım. 8060 gap kapandı. bollinger desteği de görüldü. Ama 7747 gap görülmeden tepki verdik. Bu kadarlık bir düşüş ve düzeltme sonrası kaldığımız yerden yükselişe geçip, 8400'direncini geçerek yeni zirvelere yönelmek için ek bir yabancı para girişi olması gerekir diye düşünüyorum. Eğer bu olmazsa ve üstüne de TCMB'ndan düşük faiz artışı gelirse, not artışı daha geriye kalır. O zaman yeniden kurlarda tepki görülebilir. Kurlarda yeni zirve zorlamaları yabancı açısından ülkemizdeki kur riskinin devam ettiği algısını güçlendirir. Bu durum çözülsün dedikleri döviz hesaplarında belki KKM ayağında çözülme yaratabilir ama, oradan çıkan para DTH'ları daha çok tercih eder. Yani döviz hesapları istenildiği gibi çözülmez, hatta DTH'lar artar.

Kısacası ben, tepkinin bugün de devam edip, kısmi bir yükseliş sonrasında ama 8400'ü zorlamadan yeniden satışların gelmesini bekliyorum. Bu nedenle dün yaptığım ve gerçekleşmeye çok yakın olan son öngörülerimde yukarı revizeler yapmayacağım. Gerçekleşenlerin kapanışlarını izlemekle yetineceğim. Yeni bir düşüş halinde olası dip diye düşündüğüm seviyelerden asıl kalıcı yeni öngörülerimi yapmayı bekliyorum. Bu nedenle yanlış algı yaratmaması için bugün DD tablosunda seans öncesi hisse tekniklerini paylaşmayacağım. Açık öngörülerim için Al/sat tablosundaki 1.Direnç seviyelerinin geçerli olduğunu bilmenizi isterim.

Lakin bu benim görüşüm. Ben bunu düşünürken, BIST 8400 direncini kırar ve yeni TL zirvelere yönelirse, bu görüşümde hatalı olduğum görülür. O zaman yeni TL zirve hedefi 8700-9000 seviyeleri olur. Ben de, kapattığım hisseler için belki de daha üst fiyatlardan yeni öngörüler yaparım. Yaşayıp, göreceğiz. Sonuçta piyasalar bire bir, ya da benim görüşlerime göre gerçekleşecek diye bir kural ya da kesinlik ve iddiam yok. Sadece her zaman olduğu gibi, görüşüme göre davranıyorum.

NOT: Dün gece Candan Erçetin'in konserine gitmiştik. 24:00 gibi bitti. Eve gelmemiz 01:00 civarını bulduğu için yarın sabah geç kalırsam diye beklenti yazımı şimdiden yazıp paylaşmak istedim.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim. İyi hafta sonları


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 14.09.2023
    09:20

    Öncelikle bu düşüş için sonraki endeks beklentilerimin bitmediğini tekrar hatırlatmak isterim. Zaten bunu hep yazıyorum. Ama bu şekilde düzeltmesiz bir yükselişin de doğru ve sağlıklı olmadığı için, arada teknik düzeltme olması gerekitği uyarıları yaptığım... Devamı »

  • 13.09.2023
    09:27

    İki gündür BIST ciddi eksilere dönüyor, sonra dün olduğu gibi yine ciddi yükselişe geçip, sonra yeniden bu artılar kayboluyor. Bu esnada banka hisseleri gibi birçok hisse birkaç gün öncesi gördükleri seviyelere göre olduk&cc... Devamı »

  • 12.09.2023
    09:25

    Dün BIST günü hatırı sayılır bir düşüşle kapattı. Peki endeks bazında yaşanan bu düşüş, hep uyarısını yaptığımız teknik düzeltme miydi? Hayır, sadece kısmi bir kar satışıydı. Düzeltme çok daha derin olur. Eğer düzeltme olacaksa, birkaç ... Devamı »

  • 11.09.2023
    09:16

    Kredi Derecelendirme Kurumu Fitch de, Moody's gibi notomuzu sabit bırakıp, negatif olan görünümü durağana çevirdi. Seçimler sonrası kurulan yeni ekonomi kabinesi ve TCMB yönetimi sonrasında yapılanların pozitif olduğunu, Ortodoks politikalara dönü... Devamı »

  • 08.09.2023
    09:19

    BIST düşmeden yeni TL rekolarlala yoluna devam ediyor. Ortodoks politikalara dönülmesi nedeniyle başlatılan faiz artışları ve maliye tedbirleri sonrası kredi kurumlarından pozitif açıklamalar duyuyoruz. Bugün Fitch Türkiye değerlendirmesi bekleniyor. Not artışı olmasa... Devamı »