Fitch Görünümü Yükseltti. Ama Yine de Dikkatli Olun!

11.09.2023 09:16
  •  A 

Kredi Derecelendirme Kurumu Fitch de, Moody's gibi notomuzu sabit bırakıp, negatif olan görünümü durağana çevirdi. Seçimler sonrası kurulan yeni ekonomi kabinesi ve TCMB yönetimi sonrasında yapılanların pozitif olduğunu, Ortodoks politikalara dönüşü desteklediklerini söyleyerek görünümü durağana çevirmekle yetindiler. 

Şimdi muhtemelen OVP'nin detaylarında açıklanan konularda ve özellikle fiyat istikrarında ne kadar kararlı olduğumuzu görmeyi bekleyip, sonrasında not artışları gelecektir. Umarım özellikle TCMB fiyat istikrarı konusunda kararlı tutumunu aynı şekilde sürdürür. 

Lakin ben, açıklanan OVP detaylarına bakınca fiyat istikrarı konusunda kararlı olacakları konusunda tereddüt yaşıyorum. Bu sene ve sonraki seneler için beklenen enflasyon oranları, olası kur düzeyleri faizlerde olması gereken artışların yine sınırlı kalmasına neden olabilir.

Eğer 21 Eylül 2023 Peşembe günü TCMB PPK'dan yine yüksek bir faiz artışı görürsek, o zaman fiyat istikrarı konusunda kararlı olduklarına iyice ikna olurum. Ancak, son yüksek artış sonrası yine düşük bir oran açıklayacak olurlarsa, o zaman piyasalar için bir süredir oluşan pozitif tablo ciddi bir yara alabilir. Yine kur atakları, üstüne yine enflasyonist baskılara neden olacak zamlar ve BIST için de yabancıdan satışlar görürüz. Eğer faiz artışı yüksek olacaksa öncesinde alımların yine hızlandığını, ama düşük bir faiz artışı yapılacaksa satışların geldiğini de görebiliriz.

Ben TCMB faiz kararını görmeden temkinli duracağım. Sanki her an realizasyona dönecek bir BIST'e çok yakınız gibi geliyor. Bu nedenle öngörülerim PPK(Para Piyasası Kurulu) kararına kadar oldukça azalacak ve az olmaya devam edecek. Açık öngörülerim gerçekleştikçe hemen ne alayım diye bakmadan, biraz nakit izlemede kalayım demenin daha doğru olacağı görüşündeyim. Kaçırırsak kaçıralım. Nasılsa iyi piyasada sonrasında yine çok sayıda fırsat karşımıza çıkar. Ama eğer realizasyona yakalanırsak kazandıklarımızın ciddi kısmını bir anda geri verir, sonra onları yeniden geri kazanmak için çabalarız. Ama nakitte iken düzeltmeye denk gelirsek, o zaman çok ciddi düşük fiyatlardan yeni alım imkanları buluruz. Uzun zamandır ciddi bir düzeltme yaşanmadan ısrarla yaşanan yükseliş nedeniyle, TL bazlı devamlı yeni zirveler zorladığımız ve gördüğümüz için, bunun düzeltmesi çok daha yüksek oranlı olabilir. Kısacası en az %50 nakit durmayı doğru buluyorum. Ya da alımlarda daha düşük karlarda realizasyon yaparak bu nakiti koruyabilirsiniz.

Ama hemen telaşa kapılmayın, bu sözlerim hemen ne var ne yok satmak lazım diye bir telaş yaratmasın. Çünkü onu demiyorum. Mehmet Şimşek 19 Eylül'de ABD'de Goldman Sachs'nin merkezine gidiyor. Burada OVP'yi de anlatarak yatırımcılara sunum yapacak. Hemen arkasından da 21 Eylül'de TCMB politika faizi toplantısı olacak. Yine Eylül içinde S&P'nin Türkiye not değerlendirmesi olacak. Yani özellikle TCMB kararına kadar burası yine dinamik olup, hisse bazlı ayrışmalar aynı şekilde görülebilir. Ama endişem faiz konusunda yine baskı yaşanırsa, mahalli seçimler öncesinde, önceden yapıldığı gibi düşük faizle konut kredisi dağıtılırsa istikrar konusunda treddütler artar. Ben bu riski önemsemeden edemiyorum. 

Hisse bazlı alıcı başlangıçlar göreceğimiz bir hafta bekliyorum. DD Tablomuzda teknik hareketlenme beklediğim hisseleri ve olası teknik seviyeleri görebilirsiniz.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 08.09.2023
    09:19

    BIST düşmeden yeni TL rekolarlala yoluna devam ediyor. Ortodoks politikalara dönülmesi nedeniyle başlatılan faiz artışları ve maliye tedbirleri sonrası kredi kurumlarından pozitif açıklamalar duyuyoruz. Bugün Fitch Türkiye değerlendirmesi bekleniyor. Not artışı olmasa... Devamı »

  • 07.09.2023
    09:40

    Dün 21 yıllık iktidarın en son OVP(orta vadeli program) açıklandı. Peki bizim sorunumuz yıllardır yanlış, eksik OVP'ler miydi? Hemen hemen hepsinde aynı hedefler yer aldı. Hatta son OVP'de ileriki yıllarda ulaşılması beklenen, işsizlik, enflasyon, kur, cari açık gibi hedef... Devamı »

  • 06.09.2023
    09:23

    BIST yine bildiğimiz gibi! Yani düşmüyor. Biz düzeltme endişesi yaşarken, BIST bir günlük ya da seans içinde kar realizasyonlarını yaşayıp, hatta arada eksi olup, birgün eksi kapatıp, sonra yeniden yükselişe geçiyor. Dün de, gördüğü... Devamı »

  • 05.09.2023
    09:21

    Dün açıklanan ağustos ayı tüfe %9.09 ve yıllık %58.94 olarak beklentilerin üzerinde açıklandı. Para politikasında enflasyon altı düşük faiz uygulanması nedeniyle en başından beri enflasyon sorunu yaratacağına dikkat çekiyordum. M. Şimşek ve H.Gaye E... Devamı »

  • 04.09.2023
    09:16

    Gururumuz olan kadın voleybol takımımız Filenin Sultanları, dün kalplerdeki tüm yağları erittirip kazandıkları Avrupa Kupası ile bir kupa daha getirdiler. Dünya Kupası sonrası, dün de Avrupa Şampiyonu olup Avrupa Kupasını kazandılar. Muhteşem bir maç oldu. Bizim sesler git... Devamı »