Beklenen Düzeltme Korku Değil, Fırsat Yaratmalı!

22.09.2023 09:16
  •  A 

Dün TCMB faizleri %30 seviyesine çekti. Önceside daha yüksek bir artış yapabilir beklentisi ile bankalar alınırken, sanayi şirketlerinde satışlar yaşanıyordu. Ama faiz artışı 500 baz puan ile sınırlı kalınca, bankalara kısmi bir satış gelirken, diğer sektör ve sanayi hisselerinde ise alımlar başladı. Sonuçta gördünüz, 8400 seviyelerinden gelebilecek teknik bir düzeltme uyarısını baştan yaptığımız ve olası desteklerini de aynı şekilde önceden yazdığımız için, endişe sahibi değil, yeni alım fırsatı bekleyenlerden olduk. Nitekim düşüş öncesi azalan açık öngörü sayımız, düşüş esnasında ciddi sayıda yeni alım öngörüleri ile yeniden artmış oldu.

Ama bir konuda yeniden hepinizin dikkatini çekmek istiyorum! Öncesinden yazdım, ''zirveler zorlanırken vermek istemeyenler, borsanın hep yükseleceğini düşünenler, düzeltme ara destekleri kırıldıkça yaratılan algı nedeniyle paniklerler ve dirençlerde satmadıkları hisselerini, desteklerde satma endişesine kapılırlar'' diye. Şimdi kendinizde bir empati yapın. Siz ne hissettiniz? Aynı endişeyi hissettiyseniz ve sattıysanız, demek ki zaten dirençlerde en az %50 nakit olmak gerekir uyarılarını dikkate alıp satmamışsınız ve hisselerinizle birlikte düşmüşsünüz demektir. Ama zaten öncesinde sattıysanız, en azından en az %50 nakit olduysanız, o zaman muhtemelen düzeltmenin fırsatlarını nereden kullansam diye karar vermeye çalışmışsınızdır. İşte bu şekilde eğer piyasanın gelişimini önceden öngördünüz ve ona göre davrandıysanız, sonrasında yaşanan düşüşler sizler için çok iyi birer alım fırsatlarıdır. 

Lütfen bu tecrübeleri unutmayın. Unutmayın ki, borsada bu düzeltmelerin tekrarları her zaman olacak. Belki her seferinde önceden öngörmek mümkün olmayabilir. Ama kaçını yakalarsak, bizlere katkısı o kadar fazla olur. Sabit taşıyanlarla, dirençlerde verip, desteklerden geri alanlar yine aynı zirvelere gelindiğinde çok farklı kazançlara sahip olurlar. Satıp, alanların kazançları çok daha yüksek iken, aradaki düşüşlerde stresleri de olmaz. 

Peki her dirençte verilen alttan alınabilir mi? Tabi ki hayır. Gördünüz mayıs sonrası birçok yerde benzer düzeltmeler beklerken, sadece bir gün ya da seans içi düzeltmelerle yeniden yükselişe geçen bir BIST vardı. Bu nedenle zaman zaman alttan alırız diye dirençte satanlar, kısa realizasyon esnasında sattıklarını yerine koyamadıysalar hisselerini kaçırmış oldular. Olsun. Bu önemli değil. Borsada yükseliş trendi sürüyorsa nasılsa başka çok sayıda yeni fırsat çıkar. Nitekim görüyorsunuz, ben de dirençler esnasında ilk anda sessiz dururken, kırıldığını görünce bir anda çok sayıda yeni öngörüyü daha üst fiyatlarla da verebiliyorum. 

Ayrıca, kaçarsa da kaçsın. Dirençlerde sattığınız zaman kaçan ek karlarınızdır. Zarar değildir. Ama düzeltmeye yakalanır ve sonradan panikle satarsanız, o zaman zarar yapma riskleriniz de olur. Bu davranışı aynı şekilde birkaç kez daha tekrarlarsanız portföyünüzün eridiğini görürsünüz. Kısacası ekstra artışı kaçırmakla, eldeki hisselerin düşüşte değerlerinin azalması aynı şey değildir. Hiç bir hisseye aşık olmamak lazım. Neyse, bunları zaten biliyorsunuz ama yeni üyelere tecrübe olsun diye bir kez daha yazdım.

TCMB faizi hala enflasyonun ciddi derecede altında olduğu için, faiz kararı sonrası kurlarda yukarı tepkiler görüldü. TCMB açıklaması ''ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ve vergi düzenlemeleri enflasyona büyük ölçüde yansıdı'' görüşüne katılmıyorum. İthalat ağırlığı yüksek bir ekonomi olduğumuz için, kurlar aynı şekilde artmayı sürdürecek olursa, kış ayları ile enerji fiyatları artmaya devam ederse ki, beklentim o yönde. Bu takdirde her alanda enerji-kur artışının yaratacağı maliyet artışları enflasyonu yukarı çekmeye devam edecektir. Bu nedenle ben 500 baz puan üstünde bir artışı daha kararlı bir tutum olarak görürdüm. Uzun zamandır görüşümün yıl sonuna kadar faizlerin %45-%50 seviyelerine çıkması gerektiği görüşümü biliyorsunuz. Bu görüşümü halen koruyorum.

BIST dünkü tepkisi ve kapanışı ile düzeltme tamamlandı mı sorularını akla getirdi? 8000 sonrasındaki 8139 dirençlerini aşan bir BIST görecek olursak, bence de düzeltme bitti diye düşünürüm. Ama düzeltmenin bitmesi demek, endeks olarak 8400'leri geçip hemen yeni trende başlayacağız anlamı da taşımaz. Düşüş olarak dip destekleri bulunmuş olur, ama endeks bir süre yatay seride kalıp, 8400'ü geçemezken, pozitif ayrışan çok sayıda hisse görebiliriz. Ne zaman ki 8400 geçilir, o zaman yeniden yeni trendleri başlattık diyebiliriz.

Benim için öngörülerimin çoğunu yapmayı düşündüğüm seviyeler 7500-7400 civarı desteklerdi. 100 puan üstten dönmüş olduk. Ama zaten ben yeterince yeni öngörüyü yapmıştım. Daha alta düşmemesi bir yerde iyi de oldu. Çünkü 7500-7400 seviyeleri görülür ve tutmaz aşağı düşüş hız kazansaydı. 6700 seviyelerine inebilecek BIST'in toparlanma süresi daha uzun olurdu. Şimdi ise görüyorsunuz 400 puan daha yükselsek gördüğümüz zirveyi yakalayacağız.

Bugün için hisse bazlı ayrışmaların örneklerini göreceğimiz bir gün bekliyorum. Olası teknik ayrışma yapabilecek hisselerin tekniklerini paylaştım. Umarım doğru paritelemelerle çok daha kazançlı günler yaşamaya devam ederiz.

NOT: Önümüzdeki hafta Kaş'ta bir hafta tatilde olacağız. Kaş'a ilk kez gideceğimiz için, daha gezgin bir halimiz olacaktır. O nedenle ekrana daha az bakabilirim. Bununla birlikte geceden sonraki gün tekniklerini yine de paylaşacağım. Ama gün içi ekran başında durmak yerine biraz daha tatil odaklı olup, dinlenmek istiyorum. Bu esnada piyasalar sizlere emanet. Kendinize mukayyet olun lütfen.

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 21.09.2023
    09:12

    FED politika faizlerini %5.25 - % 5.50 aralığında sabit bıraktı. Kararın açıklanması ile ons altın 1947$, Dow j.endeksi de 35083 seviyesini gördü. Ama karar sonrası FED Başkanı Powell; ''Şartlar uygun oldukça faizleri arttırmayı sürdüreceğiz'' deyinc... Devamı »

  • 20.09.2023
    09:09

    BIST dün 7644 seviyesinden tepki verdi. Bu durum düzeltmenin tepkisi ama düzeltme tamamlandı mı demek için henüz erken. Öncelikle bugün FED ve yarın TCMB faiz kararları BIST için önemli olacaktır. Teknik olarak da 7960 civarında olan bollinger direnci... Devamı »

  • 19.09.2023
    08:28

    8400 zirvesi sonrası olası bir teknik düzeltmenin uyarılarını ve olursa sağlıklı olacağını yazmış, en az %50 nakit olun bu süreçte diye yazmıştım. İşte bu düzeltme net şekilde oluyor. Yazılarımda olası düşebileceğimiz 8060 ilk gap, 7930 o anki bollinger, 7747 ikinci gap he... Devamı »

  • 18.09.2023
    09:12

    Bu hafta çarşamba günü FED, perşembe günü de TCMB faiz kararlarını duyacağız. ABD'de enerji fiyatlarının artışa geçmesi ile enflasyon yeniden risk yaratmaya başladığı için FED'in yıl başına kadar en az bir faiz artışı daha yapmasını bekliyorum. Bu haf... Devamı »

  • 15.09.2023
    02:40

    Bu soruya evet demek için erken olduğu görüşündeyim. BIST dün yaptığı kapanışla yeniden kendisini yükseliş trendi içine attı. Ama yaşanan düşüşte çok kişi ciddi düşük seviyelerden alım imkanı buldular. Gördüğünüz g... Devamı »