FED Açıkladı, Sıra TCMB Faiz Kararında!

21.09.2023 09:12
  •  A 

FED politika faizlerini %5.25 - % 5.50 aralığında sabit bıraktı. Kararın açıklanması ile ons altın 1947$, Dow j.endeksi de 35083 seviyesini gördü. Ama karar sonrası FED Başkanı Powell; ''Şartlar uygun oldukça faizleri arttırmayı sürdüreceğiz'' deyince, Dow endeksi şu an 34650, ons altın da 1928$ seviyesine inmiş durumda. Kısacası ABD tarafında henüz sular durulmuş değil. Powell resesyon yok ama enflasyon riskinin sürdüğünü ve kalan iki toplantıda %2 enflasyon hedefini gerçekleştirmek için faiz artışı yapılabileceğini ifade etti. 

Şimdi sıra bizim Merkez Bankamızın kararının açıklanmasında. 14:00'da PPK politi faiz kararı açıklanacak. Genel beklenti 500 baz puanlık bir artışla politika faizlerinin %30'a çıkartılması yönünde. Ben kararlılık için yine daha üstünde bir faiz artışı olabilir diye düşünüyorum. Yani 500 baz puan üzerinde bir artış beni yine şaşırtmaz. Sonuçta enflasyon oranımızın altında kaldıkça enflasyonun peşinden gitmeye devam ediyoruz. Doğrusu iki sene öncesinde olduğu gibi, enflasyon üstünde faiz uygulaması idi. Ama uzun süre tersini yaptığımız için aradaki makas çok açıldığından, şimdi bu makası bir kerede kapatmak piyasaları çok sert etkilemesin diye bu yapılamıyor. Ama bu sefer de gördüğünüz gibi kur, enflasyon ve faiz artışları sürmeye devam ediyor.

BIST açısından ise, maalesef uyarılarımız neticesinde gelişmleri yaşıyoruz. Hiç düşmeyecekmiş diye düşünülen borsa, şimdi ise çok uzun süre bir daha çıkmayacakmış, daha da düşecekmiş, her şey faiz odaklı olacakmış, para ve yatırımcı tamamen mevduata yönelecekmiş gibi düşünülmeye, konuşulmaya başlandı. Birkaç hafta evvel tam da bu uyarıları yaptığımızda, yine de ısrarla yükseltilen borsa nedeniyle söylediklerimiz dikkat alınmıyordu. Ama maalesef şu an tam istenilen algı düzeyine ulaşmış durumdalar! 8400 endeks zirvesi yaşanırken, tüm bu yaşananlarla ilgili uyarılarımızı yaparken hisselerin o anki dirençlerinde vermeyenler, %9 endeks düzeltmesi esnasında %20-%30 geri çekilme yaşayan hisselerde panikler oluşmaya başladı. Karlı iken vermeyenler, zararına verip çıkayım mı diye düşünüyor. Ya da bunu yapmaya hazırlar.

Bu sıkıntılı süreçleri de aşacağımıza emin olun. Ama yaşadıklarınız hep bir tecrübe olsun. Bir dahaki yükseliş trendlerinde satmayı bilmenin de ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görmüş oluyoruz.

Peki şimdi ne olacak? Zaten öncesinden beri yazıyorum. Faiz artış kararı BIST'e mevduat gibi alternatif ve garantili bir yatırım alanı yaratmış durumda. Bugün yapılacak faiz artışı sonrasında da mevduat faizlerinde yaşanabilecek artışlar sonrası bazı yatırımcılar mevduata yönelebilir. Bu durum BIST'in ilk anda 7400 ve altında bir satış baskısı daha yaşamasına neden olabilir. Eğer 7500-7400 destekleri görülür ve kırılacak olursa, arada birkaç destek seviyesi ile birlikte 6700'e kadar ek bir düşüş riskimiz daha var. Olur olmaz, tüm hisseler buna uyar, ya da bazıları pozitif ayrışır bunu bilemem. Ama böyle bir risk var. Bana göre dün dahil, düşüş esnasında aygaz, enerjiler, bankalar gibi pozitif ayrışanlar, böyle bir ek düşüş yaşanırken de olabilir. 

Yapılması gereken, 8400 seviyesi sonrası eğer bu vakte kadar vermediyseniz, panik yapmadan bir süre borsayı unutmak ve işlerin düzelmesini beklemek olmalıdır. Ama ilk uyarılarda sattıysanız ve nakitseniz, düşüşler birlikte kademe kademe alımlara başlamış olmak doğru bir davranıştır. Tam nokta beklemek doğru değil. Zirvede ve destekte tam nokta seviyeyi bulamayız. Alırken yaşanan aşırı iyimserlik algısı ve düşerken yaşanan aşırı panik algısı ve bunlara göre işleyen robot işlemleri yüzünden ekstra seviyeler görülebilir. 

Ben 7500-7400 seviyeleri ve olası altına inersek ek öngörülerimi sıralamayı düşünüyorum. Ama artık aldığınızı bir süre taşımak zorunda kalacağınızı bilmeniz lazım. Dokuzuncu ay bittiği gibi, şirketlerin bilançoları gündeme gelecek. Bağımsız denetim olmadığı için bilançoların açıklanması hızlı olacak. Bilanço beklentilerine göre ayrışmalar olabilir demek istiyorum. Sonrasında da yıl sonu bilançoları gündeme gelecektir. Uzun vadeli yatırım hisselerimizdeki beklentiler yıl sonu bilançolarına yönelik.

Kısacası 7500-7400 altına düşüşler yaşanırsa, bunu paniklemek yerine yeni alım fırsatı olarak görmenizi doğru buluyorum. Sonrasında iyi haberlerin de gelmeye başladığını göreceksiniz. Bir süre biraz dinlenmek, sonbahar tatili yapmak, iş ve hobilerimize odaklanmak için sakin olan bir dönem yaşanabilir. Bahane ile ben de biraz dinlenmiş olurum. Normalde dün gece oltamı alıp balığa çıkacaktım. Şu sıra arkadaşlarımla Güllük civarında balık tutuyor olacaktım. Ama TCMB faiz kararı nedeniyle ekran başındayım. Ama haftaya ben de dediğim gibi, Kaş'ta bir haftalık tatilde olacağım. Ekranım yanımda olacak, ama daha az bakıp biraz dinlenmek istiyorum.

Elinizdeki hisselerin bilançoları iyiyse endişe etmeyin. Düştüğü yerlerden yine aynı şekilde toparlanacaktır. Ama borsanın dümdüz çıkışların olduğu bir yer olmadığını, arada böyle düzeltmelerin ciddi geri çekilmeler yaratabildiğini bundan sonra hiç unutmayın. 8400 seviyesinde elinizdeki beklentili hisseleri verip, şimdi ya da ek düşüş halinde geri almaya kalktığınız zaman, paranız düşmediği gibi, elinizdeki adetlerin %20 civarı arttığını görecektiniz. Kimbilir belki de bunu yapanlar şimdi bu durumdalar. Yapmayanlar ise, yeniden gördükleri yüksek değerleri bir daha görmek için biraz stres yaşamak durumunda olacaklar. Borsa maalesef böyle bir yer işte.

Para politikalarında doğruların yapılması yerliyi mevduata yöneltirken, DTH ve KKM'lerden de çözülmeleri başlatıp, yabancı yatırımcıyı Türkiye piyasalarına çekecektir. Yabancı piyasaya girmeye kalktığında, yerlinin sattığını rahatlıkla karşılayacak güçle girecektir. Tabii iktidar olarak yine Nağci Ağbal süreci gibi yeni bir süreç yaşatmazsak!

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 20.09.2023
    09:09

    BIST dün 7644 seviyesinden tepki verdi. Bu durum düzeltmenin tepkisi ama düzeltme tamamlandı mı demek için henüz erken. Öncelikle bugün FED ve yarın TCMB faiz kararları BIST için önemli olacaktır. Teknik olarak da 7960 civarında olan bollinger direnci... Devamı »

  • 19.09.2023
    08:28

    8400 zirvesi sonrası olası bir teknik düzeltmenin uyarılarını ve olursa sağlıklı olacağını yazmış, en az %50 nakit olun bu süreçte diye yazmıştım. İşte bu düzeltme net şekilde oluyor. Yazılarımda olası düşebileceğimiz 8060 ilk gap, 7930 o anki bollinger, 7747 ikinci gap he... Devamı »

  • 18.09.2023
    09:12

    Bu hafta çarşamba günü FED, perşembe günü de TCMB faiz kararlarını duyacağız. ABD'de enerji fiyatlarının artışa geçmesi ile enflasyon yeniden risk yaratmaya başladığı için FED'in yıl başına kadar en az bir faiz artışı daha yapmasını bekliyorum. Bu haf... Devamı »

  • 15.09.2023
    02:40

    Bu soruya evet demek için erken olduğu görüşündeyim. BIST dün yaptığı kapanışla yeniden kendisini yükseliş trendi içine attı. Ama yaşanan düşüşte çok kişi ciddi düşük seviyelerden alım imkanı buldular. Gördüğünüz g... Devamı »

  • 14.09.2023
    09:20

    Öncelikle bu düşüş için sonraki endeks beklentilerimin bitmediğini tekrar hatırlatmak isterim. Zaten bunu hep yazıyorum. Ama bu şekilde düzeltmesiz bir yükselişin de doğru ve sağlıklı olmadığı için, arada teknik düzeltme olması gerekitği uyarıları yaptığım... Devamı »