Düzeltmenin İlk Tepkisini Gördük.

20.09.2023 09:09
  •  A 

BIST dün 7644 seviyesinden tepki verdi. Bu durum düzeltmenin tepkisi ama düzeltme tamamlandı mı demek için henüz erken. Öncelikle bugün FED ve yarın TCMB faiz kararları BIST için önemli olacaktır. Teknik olarak da 7960 civarında olan bollinger direncinin ve az üstündeki 8000 dirençlerinin kırılması halinde düzeltmenin 7644 civarı destek bulduğunu ve yeniden yükselişe geçtiğimizi söyleyebiliriz. Şimdilik bu durum yaşanacak mı belli değil.

Endeks söylediğim dirençleri kıramaz,  yeniden gelecek satışlarla benim destek olmasını beklediğim 7500-7400 seviyeleri aşağıya kırılacak olursa, o zaman düne ait beklenti yazımda da belirttiğim arada 7200-7113 desteklerinden sonra 6700 seviyesine kadar düzeltmenin devam etme riski de olabilir. 

Ancak, ben 7500-7400 seviyelerini alımlarımı çoğaltmak için önemli seviyeler olarak görüyorum. O seviyelere yaklaştıkça yeni öngörülerimi yapmaya devam ederim. Kırar da 6700 lere inerse, o zaman da son nakitlerle full hisseye geçecek şekilse ekstra öngörüler yaparım. Ki, bunların bir kısmı açık öngörülerin daha düşük fiyatla verilmiş tekrarları olur. Çünkü, bu ortamda bilanço ederleri yüksek olan ve olacak hisselere odaklanmayı doğru buluyorum. 

Bu hisseleri daha önce de yazdım. Düşüşler halinde holdingler, özel bankalar, çimentolar, özellikle inşaat demiri üreticileri, gıdacılar, tuprs, kimyalar, enerjiler, gsmciler, ilaç sektörü, ısgyo, algyo gibi yüksek değerleme yapma imkanı ile yüksek kar açıklamasını beklediğim gyolar, yüksek işlem hacimlerinin desteklediği ısmen ilk aklıma gelenler. Eksik söylediklerimi de zaten sitedeki paylaşımlarımdan görebilirsiniz.

Yabancıya Satışlar!
              Bu arada %33.13'e ulaşmış olan yabancı takası, son dört gündür satışa konu oluyor. Son seviyesi %32.35 düzeyinde bulunuyor. Ama diğer taraftan Doas, Ekgyo ve dün de sahol'de uzun süredir geri alınan payların yabancıya blok satışlarının yapıldığını gördük. Satışlar o anki fiyatlara göre %5-%7.50 civarı iskontolar içeriyorlar ama yine de bu satışlar yabancıların ilgisinin sürdüğünü gösteriyor. Diğer açıdan da, satışları yapan şirketler teknik düzeltme tamamlandığında yeniden geri alımlara başlayabilirler. 

Kısacası düzeltme desteğinin tam neresi olacağını henüz bilediğimiz ve altta daha ciddi düşüş riskleri yaratacak destek seviyeleri olduğu için, hemen full hisseye geçmek doğru olmaz. Özellikle desteklerden kademeli alımlara uygundur uyarılarım olan hisselerde düşüş risklerinin sürmesi nedeniyle bu uyarıyı yaptığımı bilmenizi isterim.

Borsada satışların da olabileceğini herkesin hatırlaması açısından yararlı olan bir düzeltmenin olması gayet iyi oluyor. Bu düzeltmelerde endeks ve hisseler sonraki daha yüksek olacak yükseliş trendleri için güç toplarlar. O nedenle gayet sağlıklıdır. Ama düzeltme uyarısını en başında ciddiye alıp nakite geçenlerin stresi, ''acaba bu düştüğü yerlerden mi alsam, ya da aldığım bu seviyelerden daha da düşecek mi bakalım'' sorusunun cevabı iken, uyarıları okumakla yetinip, borsa düşmez diye düşünenlerin ise, ''gördükleri zirveleri yeniden görecek miyiz'' dir. Aralarında stres derecesi olarak ciddi fark vardı. 

Olsun, borsada tecrübe de çok önemlidir. Sonuçta ben, eğer siyasi iktidar özellikle para politikası konusunda Nağci Ağbal zamanında yaptığı gibi bir geri dönüş yapmaz, kararlı duruşunu sürdürecek olursa, BIST'in yıl sonuna kadar ve sonraki yılda da çok daha yüksek seviyelere gitmesini bekliyorum. Eğer bu görüşümde de haklı çıkarsam, arada yaşanan bu düşüşler herkes için çok iyi bir tecrübe oluşturacaktır. Yeri geldiğinde satmanın da gerektiği, cebe konmayan karın sadece kağıt üstünde olduğu görülmüş oldu.

NOT: Önümüzedeki hafta Kaş'ta bir haftalık bir tatilde olacağım. Zaman zaman ekranımdan uzak kalacağım. Ama her gün bir şekilde paylaşımlarımı yine de sürdüreceğim. Ağustos sonu günü yapacağım dediğim Göcek tatilini yapamamıştım. Onun yerine hiç görmediğimiz Kaş'ya bir haftalık bir tatil planımız var.

Bu arada arkadaşlarım tarafından dün gece olta turu için arandım. Çok güzel çipura ve levrek var diye Güllük'ten çıkılacak bir tura çağırdılar. Bu gece 04:00 civarı çıkılacak ve perşembe akşam karaya dönülecekmiş. Önce tamam gelirim dedim. Ama sonra TCMB perşembe toplantısı aklıma geldi. Gerçi olası gelişmeleri, teknikleri zaten önceden yazdığım için, bensiz de günü rahat geçirirsiniz diye düşünüyorum. Ama sanırım birazdan gelemeyeceğim diye geri dönüş yapacağım. 

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 19.09.2023
    08:28

    8400 zirvesi sonrası olası bir teknik düzeltmenin uyarılarını ve olursa sağlıklı olacağını yazmış, en az %50 nakit olun bu süreçte diye yazmıştım. İşte bu düzeltme net şekilde oluyor. Yazılarımda olası düşebileceğimiz 8060 ilk gap, 7930 o anki bollinger, 7747 ikinci gap he... Devamı »

  • 18.09.2023
    09:12

    Bu hafta çarşamba günü FED, perşembe günü de TCMB faiz kararlarını duyacağız. ABD'de enerji fiyatlarının artışa geçmesi ile enflasyon yeniden risk yaratmaya başladığı için FED'in yıl başına kadar en az bir faiz artışı daha yapmasını bekliyorum. Bu haf... Devamı »

  • 15.09.2023
    02:40

    Bu soruya evet demek için erken olduğu görüşündeyim. BIST dün yaptığı kapanışla yeniden kendisini yükseliş trendi içine attı. Ama yaşanan düşüşte çok kişi ciddi düşük seviyelerden alım imkanı buldular. Gördüğünüz g... Devamı »

  • 14.09.2023
    09:20

    Öncelikle bu düşüş için sonraki endeks beklentilerimin bitmediğini tekrar hatırlatmak isterim. Zaten bunu hep yazıyorum. Ama bu şekilde düzeltmesiz bir yükselişin de doğru ve sağlıklı olmadığı için, arada teknik düzeltme olması gerekitği uyarıları yaptığım... Devamı »

  • 13.09.2023
    09:27

    İki gündür BIST ciddi eksilere dönüyor, sonra dün olduğu gibi yine ciddi yükselişe geçip, sonra yeniden bu artılar kayboluyor. Bu esnada banka hisseleri gibi birçok hisse birkaç gün öncesi gördükleri seviyelere göre olduk&cc... Devamı »