Dönüş Zamanı Yaklaşıyor!

19.09.2023 08:28
  •  A 

8400 zirvesi sonrası olası bir teknik düzeltmenin uyarılarını ve olursa sağlıklı olacağını yazmış, en az %50 nakit olun bu süreçte diye yazmıştım. İşte bu düzeltme net şekilde oluyor. Yazılarımda olası düşebileceğimiz 8060 ilk gap, 7930 o anki bollinger, 7747 ikinci gap hep görüldü, gapler kapandı. Şimdi güçlü ve dönüş ihtimali de kuvvetli olarak gördüğüm 7500-7400 seviyeleri var. Hatta belki 7200 de mümkün. Ama artık bu üç seviye arasında bir yerden dönüş desteğini bulabileceğimizi düşünüyorum.

Fakat bir risk daha var ki, o da 7400-7200 seviyeleri de destek olmazsa, 6700 civarında bulunan ve onu da ilk uyarılarımdan itibaren belirttiğim bir alt destek bölgesine doğru düşüşün devam ettiğini de görme riski var. Görüyorsunuz, ısrarlı yükselişler zamanında insanın aklına hiç böyle düşüşler gelmiyor. Devamlı kırılan dirençler, gün içinde yaşanan, ya da bir günlük eksiler sonrası biten kar realizasyonları ile yeniden yükselişe dönülmesi, yatırımcının öz güveninin tavan olmasına neden olmuştu. Ben bunu gelen sorularınızdan da çok rahat anlıyorum. Çünkü paylaştığım dirençler bitince, son dirençten sonraki dirençleri yazabilir misiniz diye soruluyordu! Yani bu ne demek? ''Ben yazdığınız dirençlerden herhangi birine satış yazmadım. Şimdi tüm dirençler bitti, daha üstündekileri de yazın ki nereye gideceğini görelim'' demek :)

Ama gördünüz işler tersine dönünce de çok ciddi realizasyonlar oluyor. Fiyatlar çok ciddi geri gelebiliyor. İşte böyle bir düzeltme dönemini artık bitirmek üzereyiz diye düşünüyorum. Sayın Cumhurbaşkanı ve Sayın Mehmet Şimşek'in ABD yatırımcı ziyaretleri, FED ve TCMB faiz kararları var. Diğer taraftan ABD ve AB ilişkilerimizi gerecek açıklamalar da var. Özellikle TCMB faiz kararı yaşanan düzeltmenin asıl destek seviyesini belirtecek. Bunu da perşembe günü duymuş olacağız. Öncesinde düşüşleri yaşadığımız için, karar öncesinde de dönüş olabilir, karar sonrasında da. 

Dirençler kırılırken nasıl işlemler artıyorsa, destekler de kırılınca satışlar artar ve düşüş ivme kazanır. Hatta güçlü destek seviyeleri kırılınca satışlar daha da hızlanır. Çünkü panik artar. zirvelerdeki dirençlere vermekte gönülsüz olan yatırımcılar, ana destekler kırılıp da, satışlar daha da sertleştiğinde moral bozukluğu ve daha da mı düşecek paniği ile satmaya kalkışır. İşte bunları yapmamak, sürecin yaratılmak istenen algı yönetimi içinde savrulmamak için, yazılardaki uyarıları en başından beri ve çok dikkatli okumak çok yararlıdır. 8400 seviyelerinde düzeltme olursa bu bahsini yaptığımız yerlere kadar düşebiliriz deniyorsa, bu uyarıların gerçekleşmesi sizleri panikletmemeli. Zamanında sattıysanız şimdi nereden almalıyım diye düşünmelisiniz. Yok eğer uyarılara aldırmayıp, satmadıysanız ki sanki çoğunuzda böyle bir durum var gibi düşünüyorum. Çünkü düşüşte verdiğim ve kapanan öngörüler sonrası çok az ses çıktığını görüyorum. Bu durumda da, yine sakin kalarak düzeltmenin destek bulacağı yerden dönmesini beklemek en doğrusu. Panikle ani kararlar hep zararların kalıcı olmasına neden olur.

Anlayacağınız, ben artık öngörülerimi arttırma zamanı geldiğini düşünüyorum. 7500-7400 seviyelerini görecek olursak arka arkaya öngörü yapmaya başlayabilirim. Ama dediğimi de unutmayın. Bu destek bölgesinde tutunamayacak BIST, 6700 seviyesine de düşme riski barındırıyor. Ama öngörüleri çoğaltmak için oraya inermiyiz diye beklemeyeceğim. Sonuçta bu işte tam zirve ve tam destek seviyelerini bilmek çok da kolay değil. Nihayetinde kahin de değilim, kehanet de yapmıyorum. Sadece kişisel strateji ve gördüğüm teknik analiz görüşlerimi paylaşıyorum. Keşke her zaman kesin yerleri bilsem, bulsam ama bu mümkün değil.

Az sonra DD Tablosu paylaşımlarımı yapacağım. Böyle zamanlarda bilanço beklentisi yüksek olan hisselerde olmak daha güvenli ve huzur veren bir tercih olur. Bu detayı da atlamayınız derim.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 18.09.2023
    09:12

    Bu hafta çarşamba günü FED, perşembe günü de TCMB faiz kararlarını duyacağız. ABD'de enerji fiyatlarının artışa geçmesi ile enflasyon yeniden risk yaratmaya başladığı için FED'in yıl başına kadar en az bir faiz artışı daha yapmasını bekliyorum. Bu haf... Devamı »

  • 15.09.2023
    02:40

    Bu soruya evet demek için erken olduğu görüşündeyim. BIST dün yaptığı kapanışla yeniden kendisini yükseliş trendi içine attı. Ama yaşanan düşüşte çok kişi ciddi düşük seviyelerden alım imkanı buldular. Gördüğünüz g... Devamı »

  • 14.09.2023
    09:20

    Öncelikle bu düşüş için sonraki endeks beklentilerimin bitmediğini tekrar hatırlatmak isterim. Zaten bunu hep yazıyorum. Ama bu şekilde düzeltmesiz bir yükselişin de doğru ve sağlıklı olmadığı için, arada teknik düzeltme olması gerekitği uyarıları yaptığım... Devamı »

  • 13.09.2023
    09:27

    İki gündür BIST ciddi eksilere dönüyor, sonra dün olduğu gibi yine ciddi yükselişe geçip, sonra yeniden bu artılar kayboluyor. Bu esnada banka hisseleri gibi birçok hisse birkaç gün öncesi gördükleri seviyelere göre olduk&cc... Devamı »

  • 12.09.2023
    09:25

    Dün BIST günü hatırı sayılır bir düşüşle kapattı. Peki endeks bazında yaşanan bu düşüş, hep uyarısını yaptığımız teknik düzeltme miydi? Hayır, sadece kısmi bir kar satışıydı. Düzeltme çok daha derin olur. Eğer düzeltme olacaksa, birkaç ... Devamı »