Dış Borsalarda Kayıplar Sürüyor!

04.10.2023 09:08
  •  A 

25/09 tarihli beklenti yazımda teknik uyarısını yaptığım omuz baş omuz formasyonları, dış borsalarda sert kayıplara neden oluyorlar. Faizlerin yükselmeye devam etmesi ABD ve AB borsaları için de alternatif garantili yatırım alanı yaratması ve ekonomilerde de resesyon riski yaratıyor olması yüzünden, bu durumun borsalara satışların gelmesine neden olacağını görüşümü belirtmiştim. Bana göre zaten fazlası ile primli olan gelişmiş ülke borsaları faiz artışlarına daha fazla dayanamayıp düşmeye başladılar. 

İşte aynı riskin daha da büyüğü BIST için de geçerli. Evet BIST özellikle gelecek yıl sonu bilançoları düşünülünce hala iskontolu, hatta dış borsalardaki sektörlerle f/k ları kıyasladığımızda ciddi derecede potansiyel barındırdığı bir gerçek. Ama diğer taraftan da artan enflasyon nedeniyle çok geç de olsa artmaya başlayan TCMB politika faizleri yeteri kadar artmasa da, mevduat faizlerinde %55 seviyelerinin bahsedildiğini duyuyoruz. Eğer eksi reel faiz vermeye devam edersek, bu durum kur riskinin sürmesine, kur riskinin sürmesi de enflasyon artışına, enflasyon artışı ve kur riskinin olması istenen dış kaynak girişlerinin bir türlü gerçekleşmemesine neden oluyor.

İşte bu nedenle istediğimiz ve ihtiyaç duyduğumuz dış kaynak girişleri olmazsa, bu sorunu çözmenin yolunun reel faizlerin en kötü ihtimalle enflasyona eşit, hatta biraz da artı faiz verilmesi gereğini mecburen yapmak zorunda kalırsak, yıl sonuna kadar, ya da yeni yılın başında politika faizlerinin %45-50 civarlarına çıktığını görebiliriz. Bu durumda mevduat faizleri de bu seviyelerin 15-20 puan üstüne çıkmasına yani yüksek meblağlı mevduat faizlerinin %65-%75 aralığını görmesine neden olabilir.

İşte ben de tam bu risk nedeniyle son dönem uyarılarımı yapıyorum! Çünkü borsa sonuçta garantili bir getiri alanı değildir. Ama mevduat garantili bir getiri alanıdır. İki yıldır TL bazında ve hatta Dolar bazında ciddi bir toparlanma gösteren BIST nedeniyle yatırımcılar ciddi getiriler sağlayıp, kendilerini kur artışına karşı korumuş hatta üstünde bile kazanç elde etmişlerdi. Eğer sonrası için faizlerin artması büyümeyi düşürürse karlılıklar da düşecektir endişesi başlarsa, bir anda borsadan mevduata kayan yatırımcı akını görmeye başlarız. Bunu şöyle izah edeyim; BIST şu an 8500 seviyesinde, eğer nakite döner bunu da şuan için %50-%55 seviyesinde bir faizle mevduata bağlarsanız, 12750 endeksi garantilemiş olursunuz. Bu durum belki bireysel yatırımcılar tarafından yapılınca çok etki yaratmayabilir. Ama kurumlar, fonlar, yabancı portföyler mevduata yönelecek olursa, bir taraftan BIST için 12750 ve üstünü mevduata geçmekle garanti altına alırken, diğer taraftan bu nedenle BIST'de yapılacak satışlar yüzünden BIST'in de düşmesine neden olurlar. Bu durum mevduattan bir süre garantili para kazanıp, daha sonra daha düşükten BIST'e yeniden girme fırsatı yakalamış olurlar. Bu olmasa da, dediğim gibi endeks için 12750 seviyesine gelecek bir yükselişi mevduatla garantiye almış olurlar.

Ama hemen şunu da belirteyim, eğer BIST %50 yükselişle 12750'ye çıkacak olursa, bunun hisselerde yaratacağı getiri imkanları %100'lerin üstüne çıkar. Kısacası BIST için önümüzdeki bir yıl içinde bu seviyeden %50 daha yukarı çıkış garanti deniyorsa, o zaman borsada kalmak doğru olur. Ama bu garantiyi vermemiz mümkün değil. Lakin ben 400 $ seviyelerini bekliyorum. Kaldı ki, bu cari açık, bu enflasyon ve bu yabancı ilgisizliği ile bekliyorum. Bir de cari açık, enflasyon düşmeye başlar, yabancı girişleri de hızlanmaya başlarsa, işte o zaman devamında gelecek not artışları 400$'ın da üstüne çıkmamıza destek olur. 

Fakat şimdilik bu durum olmadığı, önümüzde seçim olduğu için, riskli bir süreçte olduğumuzu bilmenizi isterim. Sakın beni yanlış anlamayın! Ben borsadan çıkın, satın kaçın demiyorum. Size borsaya ciddi rakip olabilecek ve garantili bir mevduat rakibinin gelişmeye ve risk teşkil etmeye başladığı uyarısını yapıyorum. Şu an bana göre yine gereğinden fazla hızlı düzeltme tepkisi verdik. 8400 üstünde kalmaya devam ettikçe 8650-8750-9000 üst hedeflerimiz olur. Ama Önce 8400, sonra da 7900 altına inersek, bu takdirde yeni düzeltmenin destekleri çok daha alt seviyelerde olur.

Yurt dışında yaşanan düşüşler nedeniyle yabancı fonlar eş zamanlı BIST'de de satış yapıyorlar. Ama Qnbfinansbank hissesindeki yükseliş BIST'in yabancı takas payını yaklaşık %9 civarı yüksek görmemize neden oluyor. Bu durumu mahsuplarsak, son dönem yabancılardan satışların geldiğini anlarız. Dışarıdaki düşüşler şu anki seviyelerinde kalırlarsa, üstüne da alıma geçerlerse BIST için risk büyümeden dağılır. Ama dışarıdaki satışlar hızlanırsa BIST için de yabancı satış riski artmaya devam eder.

Sizi genel manada bir kez daha detaylıca uyarmak istedim. Biz öngörülerimiz azalsa da, uygun gördükçe yapmaya devam edeceğiz. Sizlere mevduata gidin demiyorum. Ama yeri geldiği zaman satmasını bilin diyorum. Verdiğimiz hedef beklentileri gerçekleşmesine rağmen, artık uzun vadeli ya da teknik açık öngörü kalmamasına rağmen sizler satmayıp hala taşımaya devam ediyorsanız, gayet güzel olan getirilerinizin ilk düşüşlerde uçup gittiğini görürsünüz. Kısacası artık en az %50 nakit olarak kalmak doğrudur. Üstüne geçerseniz de, en kısa zamanda yeniden bu oranı korumak sizleri düşüşlerden korur. Belki yükselişler sürerse ek kazançlarınız az olur ama, düşüşten korunmanın da çok önemli bir kazanç olduğunu bilmenizi isterim.

Hisse bazlı pozitif ayrışmalar yine sürecektir. Bunları teknik ve bilanço olarak gördükçe paylaşmayı sürdüreceğiz. Ama genelde düşüş ve düzeltme olursa, arada pozitif ayrışmaları bulmak zorlaşacaktır. 

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 03.10.2023
    09:23

    Dün 8486 ile kapanış, 8511 ile de TL bazlı tarihi zirveler görüldü. 7600'e inerek düzeltmesini yapan BIST, aynı hızla geri döndü ve 8400 direncini de kırarark yeni rekorlara başladı. Bu durum 8400 üzerinde kaldığı takdirde 8750-9000 seviyelerine doğru s&uu... Devamı »

  • 02.10.2023
    09:27

    Kredi Derecelendirme Kurumu S&P, Türkiye'nin kredi notunu B olarak teyit edip, görünümünü ise negatiften durağana yükseltti. Özellikle TCMB net döviz rezervlerinde iyileşme halinde görünümün pozitife dönebileceğini ve not artı... Devamı »

  • 29.09.2023
    01:15

    Genel görüşlerimi biliyorsunuz. Hisse bazlı ayrışmalar yine olacağı bir gün ile haftayı tamamlamayı bekliyorum. BIST'in yeni yükseliş trendine geçmesi, ya da düşüş riskinin derinleşmesi için önemli olan teknik seviyeleri DD Tablomuzda paylaştım. A... Devamı »

  • 28.09.2023
    09:09

    BIST iki gündür realizasyonlar yaşıyor ama hisse bazlı ayrışmalar da devam ediyor. Destek-Direnç tablomuzda yaptığım paylaşımlarda ciddi hareketler yaşanmış. Fincan-kulp kıranlar üst dirençlere doğru hızlanmışlar. Aynı şekilde yine kısmi yükselişle çanak, fin... Devamı »

  • 27.09.2023
    00:30

    25 Eylül Pazartesi gününe ait ''Dış Borsalar Tehlikeli Seviyelerde!'' başlıklı yazımda, gelişmiş borsaların tekniklerinde omuz baş omuz(OBO) denen düşüş risklerinin uyarılarını yazmıştım. Maalesef o yazımda bahsettiğim 4 borsa da, riskli denen destekleri aşağ... Devamı »