BIST Yeni Rekorlar Tazeledi!

03.10.2023 09:23
  •  A 

Dün 8486 ile kapanış, 8511 ile de TL bazlı tarihi zirveler görüldü. 7600'e inerek düzeltmesini yapan BIST, aynı hızla geri döndü ve 8400 direncini de kırarark yeni rekorlara başladı. Bu durum 8400 üzerinde kaldığı takdirde 8750-9000 seviyelerine doğru sürebilir. Aynı şekilde Dolar bazında 313$ seviyesi yukarı geçilecek olursa teknik fincan-kulp formasyonu kırılır ve yeni bir yükseliş trendi başlatır. Bunun DD Tablomuzda da göreceğimiz karşılıkları 320$-325$ - 330$-341$ ve 350$ seviyelerine doğru yükseliş olur.

Ama, yaklaşık on gün evvel dış borsalarla ilgili teknik düşüş risklerine dikkat çekmiştim. Sonrasında tam da bu uyarılarıma paralel ABD ve AB borsalarında düşüşler yaşanıyor. Bu düşüşlerin BIST açısından riski de, fon yöneticileri düşen gelişmiş ülke payları göreceli olarak gelişmekte olan ülke payını yükselteceği için, bu dağılımı yeniden düzenlemek sebebiyle gelişmekte olan ülkelerde satışlara geçebilirler. Nitekim geçen hafta yabancı kurumlardan ciddi borsa satışları olduğunu gördük. 

Bugün teknik 8400 üstünde kalırsa 8750-9000'e doğru gidebilecek bir BIST ve aynı anda dış borsalarda ise yeniden satışların ve düşüşlerin  geldiğini görüyoruz. Bu nedenle BIST için de temkinli durmak yararlı olur. Bu yüzden ben yeni öngörü yapmakta biraz bekleyebilirim. Yükelişlerde açık öngörülerin gerçekleşmeleri ile yetinebilirim. 

Bugün enflasyon verisi açıklanacak. Aynı zamanda da TCMB Başkanı sayın Hafize Gaye Erkan siyasilere sunum yapacak. Gelecek sorular ve Sayın Erkan'ın anlatacakları piaysalar ve BIST için önemli olacaktır. Tabii ondan da önemlisi açıklanacak enflasyon rakamları olacaktır. Şimdilik enflasyon arttıkça artmak isteyen bir BIST gördük. Ama artan enflasyona paralel artan mevduat faizleri bir süre sonra BIST için ciddi bir rakip haline gelir.

Bu nedenle şimdilik temkinli ve hisse odaklı olmakta yarar görüyorum. Pozitif ayrışma yapabilecek sektörlerden bankacılık, holding, ilaç, ulaştırma sektörleri teknik olarak da uygun. Ama bu sektörler aynı zamanda da yabancı yoğun sektörlerden. Yani dışarıdaki düşüşler nedeniyle yabancı ağırlıklı sektörlerde bu risk olumlu beklentilere karşılık her an da bir satış riski yaratıyor. 

Belki biraz nakit ağırlıklı kalabiliriz. Bu esnada yükseliş sürerse kaçırıyoruz diye stres yapmayın. Kaçırdığınız ek karlar olur. Ama yeni bir düşüşe daha yakalanacak olursak, o zaman değer kaybı yaşanır. Yine de gördüklerimi DD Tablomuzda paylaşmaya, seans esnasında al/sat tablosuna eklemeye devam edeceğim. Ben temkinli duruş gösterebilirim. Ama sizler DD tablosu paylaşımlarında benden daha atak ve cesur davranabilirsiniz. Sizin sadece kendinize, benim ise hepinize karşı sorumluluğumun farklı davranışları sergilememize neden olması çok doğal.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 02.10.2023
    09:27

    Kredi Derecelendirme Kurumu S&P, Türkiye'nin kredi notunu B olarak teyit edip, görünümünü ise negatiften durağana yükseltti. Özellikle TCMB net döviz rezervlerinde iyileşme halinde görünümün pozitife dönebileceğini ve not artı... Devamı »

  • 29.09.2023
    01:15

    Genel görüşlerimi biliyorsunuz. Hisse bazlı ayrışmalar yine olacağı bir gün ile haftayı tamamlamayı bekliyorum. BIST'in yeni yükseliş trendine geçmesi, ya da düşüş riskinin derinleşmesi için önemli olan teknik seviyeleri DD Tablomuzda paylaştım. A... Devamı »

  • 28.09.2023
    09:09

    BIST iki gündür realizasyonlar yaşıyor ama hisse bazlı ayrışmalar da devam ediyor. Destek-Direnç tablomuzda yaptığım paylaşımlarda ciddi hareketler yaşanmış. Fincan-kulp kıranlar üst dirençlere doğru hızlanmışlar. Aynı şekilde yine kısmi yükselişle çanak, fin... Devamı »

  • 27.09.2023
    00:30

    25 Eylül Pazartesi gününe ait ''Dış Borsalar Tehlikeli Seviyelerde!'' başlıklı yazımda, gelişmiş borsaların tekniklerinde omuz baş omuz(OBO) denen düşüş risklerinin uyarılarını yazmıştım. Maalesef o yazımda bahsettiğim 4 borsa da, riskli denen destekleri aşağ... Devamı »

  • 26.09.2023
    09:51

    Günaydın. Tatildeyim. Geceden teknikleri paylaştım ama beklenti yazılarıma zaman bulmak zor oluyor. 8400 sonrası 7600 seviyesine kadar yaşanan düzeltmeden çok hızlı çıkan BIST, yine gördüğü 8400 zirvesine gelmiş durumda. Bu seviye yine riskli. Geçeme... Devamı »