Suriye'de ABD İle Gerilim!

06.10.2023 09:28
  •  A 

BIST yükselmeye istekli. Ancak, ülkemizde son yaşanan canlı bomba eylemlerine karşılık açıkladığımız; ''Irak ve Suriye'deki PKK-YPG-PYD-KCK'ye ait tüm unsurlar meşru hedefimizdir'' açıklaması sonrası dün güne alıcılı başladık. Gayet güzel yükselişler yaşanırken bir anda satışlar geldi. Öğle saatlerine doğru ABD üssünden fırlatılan bir füze ile Suriye'de bir Türk sihası düşürüldü haberi internete düşünce satışlar hızlandı. 8179 seviyesine kadar yaşanan düşüş esnasında çok sayıda hisse devre kesti. 

Konu ile ilgili resmi bir haber, açıklama çıkmadı. Öğleden sonra TSK'dan düşen siha Türk sihası değil açıklaması gelince, BIST hızla yükselişe geçti ve günü oldukça iyi bir toparlanma sonrası 8487 seviyesinde kapattı. Ama seans sonrası Pentagon'dan yapılan açıklama; Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı (Pentagon), Suriye hava sahası içerisinde Türkiye'ye ait bir silahlı insansız hava aracının (SİHA), ABD F-16 savaş uçakları tarafından düşürüldüğünü teyit etti. Üssümüze 500 m kadar yaklaşınca potansiyel tehlike görülüp meşru müdafa yaptık. Üzgünüz. Türkiye ile iletişim halindeyiz'' açıklaması yaptı.

           Sonrasında Suriye'deki birçok hedefi petrol kuyusu dahil, füzelerle vurduk. Bu durumunun gelişiminin risklerini tahmin etmek zor. Dün siha düşmesi bu şekilde panik satışı yarattı. Daha farklı bir gerilim yaşayacak olursak, geçici de olsa benzer satış baskıları yaratabilir. Dün Türkiye durumu gizlemeyi tercih ederken, ABD tarafından konuyu teyitlemeleri karşılıklı bir gerilimi ve restleşmeyi gösteriyor. 

           Bu arada ABD'de tarım dışı istihdam verisi açıklanacak. Yüksek gelirse faiz artışları sürecek endişesi baskı yaratacaktır. Ama düşük gelirse de, bu sefer resesyon riski konuşulabilir. Kısacası bir süredir ABD için dikkat çektiğim riskler halen sürüyor. ABD borsalarında faizler düşmeye başlamaması halinde on gündür görülen düşüşler yeniden hızlanabilir. Böyle bir durum gelişmekte olan ülke borsalarını olumsuz etkiler.

           BIST'de on gündür bana göre yabancı ciddi satış yapıyor. Ama yabancı takası içinde gözüken Qnbfinansbank'ın dolaşımda sadece %0.12 kalan payı ile değerini haziran ayındaki 42.00 TL'den dört dün önceki 403.00 TL'ye çıkartılması ile piyasa değerini de yaklaşık 85 Milyar TL'den, yaklaşık 1 Trilyon TL.'ye yükselttikleri için, yabancı takasında da ciddi bir artış algısı yaratıldı. Birkaç gün önce %36'ların üstünü gören yabancı takasında yaklaşık %9'luk artışın bu nedenle olduğunu düşünürsek, bu oranı şu anki %34.84 oranından düşürünce yabancı takasının gerçek karşılığı seçim esnasında gördüğü %27.43 seviyesinin de altına inmiş diye görebiliriz! Kısacası gördüğümüz yükseliş yabancı kaynaklı değil bana göre.

           Bu nedenle ben yükselişe aldırmadan temkinli kalmaya devam edeceğim. Sizlere sebeplerini birkaç gündür izah ediyorum. Bir süre çok daha az ve seçici öngörülerle yetineceğim. Yükseliş sürerse kalan açık öngörülerimizin gerçekleşip kapanmasına destek olur.

           Bu son Suriye gerilimini bir analiz edelim, gerekirse sonra daha yüksekten de yeni öngörüler yaparız. 

           NOT: Sanal posumuz teknik bir sorun nedeniyle aktif değil. Ödeme yapmak isteyenler lütfen eft.yöntemini kullansınlar. En kısa sürede çözeceğiz. Bankanın pos destek birimine durumu ilettik.

            Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 05.10.2023
    09:26

    İki hafta evvel İzmir'de son anda engellenen canlı bomba eylemcileri, son olarak ise 4 gün evvel İçişleri Bakanlığı önünde korumalar tarafından son anda engellenen canlı bomba teröristlerinde adres PKK türevi olan bir terörist oluşuma çıktı. Eylem &oum... Devamı »

  • 04.10.2023
    09:08

    25/09 tarihli beklenti yazımda teknik uyarısını yaptığım omuz baş omuz formasyonları, dış borsalarda sert kayıplara neden oluyorlar. Faizlerin yükselmeye devam etmesi ABD ve AB borsaları için de alternatif garantili yatırım alanı yaratması ve ekonomilerde de resesyon riski yaratıyor olma... Devamı »

  • 03.10.2023
    09:23

    Dün 8486 ile kapanış, 8511 ile de TL bazlı tarihi zirveler görüldü. 7600'e inerek düzeltmesini yapan BIST, aynı hızla geri döndü ve 8400 direncini de kırarark yeni rekorlara başladı. Bu durum 8400 üzerinde kaldığı takdirde 8750-9000 seviyelerine doğru s&uu... Devamı »

  • 02.10.2023
    09:27

    Kredi Derecelendirme Kurumu S&P, Türkiye'nin kredi notunu B olarak teyit edip, görünümünü ise negatiften durağana yükseltti. Özellikle TCMB net döviz rezervlerinde iyileşme halinde görünümün pozitife dönebileceğini ve not artı... Devamı »

  • 29.09.2023
    01:15

    Genel görüşlerimi biliyorsunuz. Hisse bazlı ayrışmalar yine olacağı bir gün ile haftayı tamamlamayı bekliyorum. BIST'in yeni yükseliş trendine geçmesi, ya da düşüş riskinin derinleşmesi için önemli olan teknik seviyeleri DD Tablomuzda paylaştım. A... Devamı »