BIST Dirençleri Zorluyor!

23.08.2023 09:18
  •  A 

BIST ilk kez bir hafta öncesinde gördüğü 7868 direncini zorlamaya devam ediyor. Dün de 7902'yi test edip,7771 seviyesinden bir gün öncesine göre eksi kapattı. BIST gördüğü en yüksek seviyeye çok yakın olmasına rağmen, bu arada çok sayıda hissede ise ciddi kar realizasyonları yaşanıyor. Bankalar KKM kararı sonrası ciddi satışlar yiyorlar. Bu realizasyonların gördükleri seviyelere göre %5-%10 aralığında düşmüş olan sahol, toaso gibi ana hisselerde de yaşandığını görüyoruz. Ama tüm bunlara rağmen, BIST yine de direnç bölgesinde tutunmayı başarıyor. 

Yaşanan realizasyonlar esnasında hisse bazında pozitif ayrışmalar da yaşanmaya devam ediyor. Zaten bir süredir sizleri bilanço ederi yüksek olan hisselere odaklı teknik takipte ve pozisyonda olmanın tedbirli olacağı uyarıyordum. Piyasa tam da buna uygun gelişme gösteriyor. Lütfen Uzun Vadeli Yatırım Hisseleri bölümünde yer alan bilanço değerlendirmelerimi okumayı ihmal etmeyin. Ama bana kendi aklınızdaki hisselerin bilançolarını sormayın. Bu bölümü objektif yapmak için, sonrasında yükseliş beklediğim bilançosu iyi hisselere daha çok dikkat çekmek istiyorum. Potansiyeli düşük hisselere gereğinden fazla yer verip akıl karıştırmaya gerek yok.

Dünkü kapanışa göre eksi kapatmış olsak da, teknik olarak BIST'in parabolicte alım yönüne döndüğünü görüyorum. Yani dirençleri kırıp yeni bir TL rekor denerse buna şaşırmam. Ama yükselişte artık üst seviyelerin şimdilik 8000-8200 ile sınırlı olacağını düşünüyorum. Ama buna rağmen hisse bazında çok daha fazla pozitif ayrışma yaşayanlar olabilir. Bugün alıcılı bir açılış beklentim var. Tekniklerine göre pozitif tepki verebilecek hisseleri DD Tablomuzda bulabilirsiniz.

Destek Uyarısı!
              Ancak unutmayın ki, bir süredir beklediğimiz halde yaşanmayan bir düzeltme riski de halen sürüyor. Eğer sınırlı olur dediğim yükseliş beklentisi içinde bir satış dalgası gelir ve endeks 7359 seviyesini aşağıya kıracak olursa, bu takdirde 450 puan civarında bir derinliği olan bir kanal kırılır. Bu durumda ara kademelerini DD Tablosunda göreceğiniz şekilde 6900'lere doğru derinleşen bir düzeltme yaşanmaya başlar. Şimdilik bu düzeltmenin yaşanması riskinin tetiklenmesi şartı, 7359 desteğinin aşağı kırılması. Bu seviye kırılmadan bu beklenti başlamaz. Ama endeks yukarı kırıyor görükürken bile bir anda satışlara yakalanabilir.

Düşmesi istenmeyen bir BIST var ama bu durum ne kadar sürecek emin olamadığım için, olası risk uyarılarımı da yapmak istedim. Ama yükselişleri de kaçırmamak için %50 hisse posizyonu korunabilir.

TCMB Faiz Kararı Önemli!
              Perşembe günü faiz kararı açıklanacak. Enflasyon hedefi %58 üstüne revize edilmişken, hala düşük faiz uygulamasına devam etmek büyük çelişki yarattığı gibi, ekonomi ekibine olan güveni de zedeliyor. Eğer enflasyondan kurtulmak istiyorsak döviz kurlarındaki artışı durdurmamız gerekiyor. Ama bunun için de enflasyonun düşmesi şart. Biz yüksek enflasyona rağmen düşük faiz uyguladıkça kurlar çıkıyor. Çıkan kurlar ithal ekonomisi olan ülkemizde enflasyonu tetikliyor. Kışa girince enerji ve gıda fiyat artışlarının öne çıkacağını, turizm gelirlerinin düşeceğini düşünürsek, politika faizi çok önem taşıyor. Benim için %19 olmuş, %20 olmuş açıklamaları arasında önemli bir fark yok! Çünkü bu oranlar zaten mevcut ve beklenen enflasyonun çok uzağında kaldığı için, kur ve enflasyon artışına, yabancının Türkiye için kur riski korkusuna çare olmaz.

ABD'de Banka Riskleri!
              Bu arada ABD'de bankalar için uyarılar sürüyor. Moody's'in ABD bankalarının notlarını düşürmesi sonrası, benzer bir açıklama da haftaya başlarken S&P'den geldi. ABD'de ilave banka batışlarına mani olmak için bir seri tedbirler alınması bekleniyor. Bu riskler ve FED faiz politikası nedeniyle ABD borsalarında düşüş de sürüyor. Yeni bir banka iflası tüm dünya borsaları için olumsuz baskı yaratma riskini de göz ardı etmemek lazım.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 22.08.2023
    09:31

    Çok organize işler yaşanıyor bana göre! Eşit dağıtımla halka arzlar kullanılıp, arz sonrası devamlı artan fiyat beklentisi yeni yatırımcı sayısının çok hızlı artmasını sağlıyor. Ama artan hesapların çoğu, aynı ailenin diğer tüm fertleri. Tanıdık, eş dost. Yani daha ziy... Devamı »

  • 21.08.2023
    09:23

    2021 sonunda enflasyon %17.75, politika faizi %19 iken TCMB para politikalarında değişikliğe giderek, enflasyonun nedeni olarak yüksek faizi hedef gösterdi. Faiz sebep, enflasyon sonuçtur tezi ileri sürülerek düşük faiz uygulamasına geçtik. İlk andan beri ... Devamı »

  • 18.08.2023
    09:25

    Evet, BIST gün içinde, bazen de günlük düşüşler yaşıyor ama sonra özellikle yıl sonu bilançolarına göre daha yüksek eder beklentilerine sahip olan hisselerin alınmaya devam ettiğini görüyoruz. Bu nedenle hisse ve bilanço odaklı y... Devamı »

  • 17.08.2023
    09:24

    Gördüğünüz gibi birkaç yıldır yapılan halka arzların yöntemi nedeniyle, halka arzlardan eşit pay alan çok sayıda yatırımcı hisseyi arz sonrasından düşürecek kadar satış gücü olmadığından, hisse işleme başlayınca da talep aynı şekilde sü... Devamı »

  • 16.08.2023
    01:07

    Bu sözü BIST için söylüyorum. Mayıs seçimleri sonrası, arada 12 Haziran 5730 ile 22 Haziran 5152 seviyesi arasında yaşanan 10 günlük bir düzeltme dışında ısrarla yükselen bir Borsa İstanbul Endeksi görüyoruz. Bu yükseliş esnasında ... Devamı »