Çok Seçici Olmamız Gereken Bir Dönemdeyiz!

17.08.2023 09:24
  •  A 

Gördüğünüz gibi birkaç yıldır yapılan halka arzların yöntemi nedeniyle, halka arzlardan eşit pay alan çok sayıda yatırımcı hisseyi arz sonrasından düşürecek kadar satış gücü olmadığından, hisse işleme başlayınca da talep aynı şekilde sürmeye devam ediyor. Bu nedenle arz olan hissenin adı, sektörü, bilanço detayları, finansalları falan kimsenin baktığı yok. Öncekiler En az şu kadar tavan olmuştu, bu da olacaktır beklentisi ile hisseler uçuyor. Bunu duyan herkes de arz hesapları açıp, aynı karı ben de alayım telaşında. Hatta kişi sayısına göre eşit dağıtım yüzünden, çok sayıda hesaba hükmedip daha çok arzdan yararlanmak isteyenler yüzünden yeni borsa yatırımcı sayısında patlama yaşanıyor. Ne diyelim, borsa yatırımcı sayısının artması tabi ki iyi ve hayırlı olsun. Ama şekli sonrasında çok ciddi mağduriyetlere neden olacağını şimdiden söyleyeyim ki, günü gelince bu mağdiyetler yaşanmaya başladığında bu sözler hep kulağınızda olsun! Neyse, sonuçta borsa yatırımcı sayısı çoğunluğu yeni halka arz hesapları olacak şekilde 5.6 Milyon kişiye dayanmış. 

Bildiğiniz gibi, dün bir günlük deniz kaçamağı yaptık. Dikili'de on kişilik günübirlik tekne ile denize gittik. Ben Dikili'de ilk kez denize gittiğim için kıyılarını hiç bilmiyordum. Tertemiz bir denizi vardı. Bizim için güzel ve dinlendirici bir gün oldu. Teknenin tcellbox için uygun priz olmayınca laptopumu açamadım. Neyse, bahane ile dinlenmiş oldum.

Dün yine önceki realizasyon günleri gibi bir gün yaşanmış. Eksi olan bir endeks kapanışı var. Ama tavan olan birçok hisse de var. Tavan dışında desteklerinden tepki yükselişi yapan hisseler de. Bu durum bundan sonra da sürecektir. Bilançolar bitince bir rehavet gelebilir beklentimi biliyorsunuz. Ama bırakılmak istenmeyen borsa davranışı sürecek olursa stres daha yüksek olacak. Almaya cesaret edemeyeceğiz, yükselirse tüh gidiyor diye alıp, sonra da düşüş gelecek olursa panikler oluşup hemen vereyim diye zararına işlemler yapma riskimiz artacak. 

Almasak ve yükseliş devam edecek olsa, bu takdirde de kaçırdık diye hayıflanacağız. Bu riskler şuanki grafiklere bakınca halen geçerli. Ama yurt dışındaki borsalarda bir süredir realizasyonlar, satış baskıları var. Biz pozitif ayrışıyoruz ama ne kadar sürecek bilemiyorum. 

Eskiden mayısta sat ve git der, sonra yaz sonu tatilciler işlerine, evlerine dönerken yeniden almaya başlardık. Bu sene ise tam tersi yaşandı. Mayıs'tan beri alıyoruz. Yükselen bir borsa var. Ama şimdi ya düşersek diye endişe duyuyoruz. Zor bir dönem gerçekten. Bana göre yapılması gereken, uzun vadeli yatırım hisseleri içinde 6 aylık bilanço değerlendirmelerine göre, yıl sonu bilançosunda çok daha yüksek ederi olması beklenen hisselerin tekniklerine odaklanmak tedbirli bir davranış olur. Bu sayede yükseliş sürerse içinde olur, eğer düşüşte yakalanırsanız, ederinin yüksek olması beklentisi paniklemenize engel olur.

Hangileri diye sormaya gerek yok. Zaten değerlendirmelerden, teknik DD ve Al/sat tablosu paylaşımlarından bunları görüyorsunuz. Umarım yakalanmadan yine kazançlı hisselerde yer almayı başaracağımız bir sonbahara giriyor oluruz. Ama daha yaz için iki haftamız var:)

Teknik olarak madencilik sektörü dışında, diğer tüm sektörlerin TL bazında ocak civarı gördüğümüz zirvelerinin çok üstüne çıktıklarını, bir tek madencilik sektörü hisselerinin düşük kaldığını, daha ancak Ocak seviyelerine gelebildiklerini yazmıştım. Bu nedenle ben madencilik sektörünü önümüzdeki günler için pozitif ayrışma yapabilecek sektörlerden biri olarak görüyorum. Bu görüşümü destekleyen bir prkme bilançosu açıklanmış. Dün gece bilanço değerlendirmemi paylaştım. Açık olan teknik öngörümü de yukarı yönlü ciddi bir revize yaptım. Sektörün diğer hisselerinin tekniklerini de yakından takip etmekte yarar olabilir.

Neyse, BIST için teknik realizasyon endişem sürüyor. Olası düşüşün hızlanabileceği kırılması riskli olan seviyeleri DD tablomuzda görüyorsunuz. Aynı şekilde kırılınca yükseliş tepkileri üretecek dirençler de tablolarımızda yer alıyor. Bu günlerde hisse bazında odaklanıp, genel tabloyu biraz kenarda tutabiliriz. Yoksa bıst düşerse endişesi nedeniyle hiç bir şey almadan izlemede kalmak gerekir. Bu da doğru olmaz. Çünkü ayrışan ve ayrışabilecek hisseler de var gördüğünüz gibi.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 16.08.2023
    01:07

    Bu sözü BIST için söylüyorum. Mayıs seçimleri sonrası, arada 12 Haziran 5730 ile 22 Haziran 5152 seviyesi arasında yaşanan 10 günlük bir düzeltme dışında ısrarla yükselen bir Borsa İstanbul Endeksi görüyoruz. Bu yükseliş esnasında ... Devamı »

  • 15.08.2023
    09:13

    Dün de 7868 ile yeni bir TL bazlı zirve gördük. Bu durum seans içi ya da bir günlük realizelerle devam ediyor. Dün yeni TL zirve gördükten sonra bir ara eksi seviyelere kadar realizasyonlar yaşandı ama kapanış az da olsa yine artı oldu. Tekniğe bakınca,... Devamı »

  • 14.08.2023
    09:28

    BIST perşembe günü yaşadığı düşüş sonrasında, cuma günü yine TL bazında rekorla haftayı kapattı. Çarşamba günü bankalarla BIST'i yukarı çeken para, perşembe günü önce bankaları alırken o esnada diğer hisselerde ciddi satış yapı... Devamı »

  • 11.08.2023
    09:29

    Benzer günlük, ya da seans içinde çok sayıda düşüş yaşadık. Ama sonrasında BIST yeniden yükselişe geçtiği için dünkü kapanışa bakarak düzeltme başladı diyemeyiz. Ama bankaları sert şekilde yukarı çekerek yapılan satışlar risk... Devamı »

  • 10.08.2023
    09:29

    Bir süredir çok dik çıktı, her an düzeltme yapmaya başlar mı acaba diye çekindiğimiz BIST, bir gün önce yine ciddi bir geri çekilme başlatmışken, dün yine döndü. Hatta dönmek değil, bankaların önderliğinde adeta sıçrama ... Devamı »