Organize Para BIST'in Düşmesini İstemiyor!

14.08.2023 09:28
  •  A 

BIST perşembe günü yaşadığı düşüş sonrasında, cuma günü yine TL bazında rekorla haftayı kapattı. Çarşamba günü bankalarla BIST'i yukarı çeken para, perşembe günü önce bankaları alırken o esnada diğer hisselerde ciddi satış yapıyordu. Sonra bankalarda da satış yapınca BIST 7766 seviyesini gördüğü perşembe gününü 7441 seviyesinden kapatmıştı. Acaba düşüş düzeltmeye dönüşür mü derken, cuma günü yeniden alımların arttığını gördük. Ama bu sefer de, bankaları verirken diğer hisseleri alarak endeksi yukarı çektiler.

Organize para demem de bu nedenle! Endeksin son dönem hareketleri, normal bir piyasa hareketi değil bana göre. Gayet organize işler yapılıyor. Artık yapan-yapanlar kimse, BIST düşmesin istiyorlar şimdilik. Belkide bu sayede başlatılan sıkılaştırıcı para politikalarında çok daha doğru adımlar atılırsa, not artışı vs gibi gelişmelerle gelecek yabancıya hisseleri ve endeksi yukarıdan vermeyi hedefliyor olabilirler. 

Gayet tutarlı bir mantık eğer bunu bu sebepten yapan organize bir para varsa. Bir o sektör, bir bu sektör diye para oradan oraya dolaştığından, bu esnada da hisseleri fazla hırpalamadan bu geçişleri yaptığı için ben bunu organize bir para hareketi olarak görüyorum.

Ama artık her geçen gün tedirginliğim artıyor. Çünkü tamam borsa dolar bazında hala ciddi iskontolar içeriyor. Özellikle bankalarımız bilançolarına göre hala ciddi iskontolar barındırıyorlar. Ama sonuçta TCMB dahi yıl sonu enflasyonu için %58 beklenti ilan etti. Artan kur ve akaryakıt fiyatları sonrası dövizdeki baskının sürmesini, bu durumun sonraki aylarda yıl sonuna doğru %60-%70 arası enflasyon görme riskimizi yeniden arttıracağını düşünüyorum. Eğer kamu bankalarından satışlar gelmezse kurlarda ve onu takip eden enflasyondaki artışın kontrol edilememesi sonrasında, enflasyona endeksli bir ürün, enflasyon endeksi tahvil çıkartılabilir. Bu durumda, bir anda borsaya alternatif yüksek gelir veren bir rakip çıkar. Bu durum KKM ve DTH(döviz tevdiat hesapları)'larda istenen çözülmeyi başlatabilir. Dövize endeksi alanlardan çözülen paraların ana kısmı olası enflasyon endeksli yeni ürüne gider ama bir kısmı da borsaya gelir diye düşünülüyor olabilir. Ama son dönem yükselmiş olan borsa yatırımcısı için de alternatif yüksek gelir garantili bir yatırım alanı çıkarsa, o zaman böyle bir ürün sadece kkm ve dth'larda değil, borsada da satışlara neden olabilir. Lakin olası bir varsayımdan bahsediyorum. Şimdilik böyle bir ürün ve borsaya rakip yok. Ama borsalar yükselirken de zaman zaman düşerek güç toplarlar. İlle de alternatife gerek yoktur düşmesi için. Geçici düşüş ve düzeltmeler sonrası yeni yükselişlere güç toplamak için de bu dediklerim olabilir.

Fakat ne olursa olsun, bana göre aynı para ile devamlı değiştire değiştire hisse ve sektörlerin, dolayısı ile BIST'in alınarak yükseltilmesi süreci bir yerde bir teknik düzeltme yapması gerekir diye düşünüyorum. Eğer şimdilik böyle seans içi ya da bir günlük şeklinde yaşanan düşüşler, sonraki güne hatta günlere de sarkacak olursa, işte o zaman risk yaratır. Bir günde yaşanan düşüşler bile yatırımcı olarak nasıl moral bozuyor, endişe yaratıyorsa, düşüş sonraki günlerde de devam edecek olursa, yaratacağı kayıplar %20'leri aşar. Bu durumu ve riski herkesin bilmesinde yarar görüyorum.

Ama şimdilik hala almaya devam ediliyor. Kimbilir, belki de bir şekilde yabancı ya da kkm parası gelene kadar bu durum sürecektir. Ama artık, en azından olası yıl sonu ederi daha yüksek fiyatları içermeyen hisselerde durmayı riskli buluyorum. Bu nedenle de yeni öngörülerim az kalmaya devam edecektir. Yaşanan düşüşler halinde verdiğim ve vereceğim teknik al/sat öngörülerini de ilk direnç hedeflerinde gerçekleşme ile kapatma hedefindeyim.

Anlayacağınız ben bu süreçte bir düzeltme olmadan %50 nakit pozisyon ile gitmeyi daha temkinli buluyorum. BIST son teknik görünüme göre 7356, sonrasında da 7113 desteklerine iner ve özellikle ikinci desteği kıracak olursa, bir süredir yaşanan ve herkesi mutlu eden yükseliş trendi, ciddi bir düzeltme ve bunun yaratacağı moral bozukluğuna neden olur. Ama tabi kesin hiç bir şey yok. Bir süredir olan bu endişeme rağmen, yükseliş sürüyor. Bu nedenle de ben de az da olsa yeni öngörülerle yükselişin içinde kalmaya çaba gösteriyorum. Ama çok rahat olmadığımı bilmenizi isterim.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim. İyi bir hafta olsun.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 11.08.2023
    09:29

    Benzer günlük, ya da seans içinde çok sayıda düşüş yaşadık. Ama sonrasında BIST yeniden yükselişe geçtiği için dünkü kapanışa bakarak düzeltme başladı diyemeyiz. Ama bankaları sert şekilde yukarı çekerek yapılan satışlar risk... Devamı »

  • 10.08.2023
    09:29

    Bir süredir çok dik çıktı, her an düzeltme yapmaya başlar mı acaba diye çekindiğimiz BIST, bir gün önce yine ciddi bir geri çekilme başlatmışken, dün yine döndü. Hatta dönmek değil, bankaların önderliğinde adeta sıçrama ... Devamı »

  • 09.08.2023
    08:46

    Bilançolar hızla tamamlanıyor. Çok az sayıda şirketin bilançosuna göre ucuz kaldığınız, ama çoğunun fiyatlarının mevcut ve olası gelecek sonraki iyi bilançoları da şimdiden satın almış olduğunu düşünüyorum. Bununla birlikte özellikle bankal... Devamı »

  • 08.08.2023
    09:12

    BIST yabancı takasının sürekli artması ile rekorlarına devam ediyor. Altı aylık bilançolar yavaş yavaş tamamlanıyor. Birçok sektörün karına göre hisseleri iskonto içeriyor. Ama bir çoğunda da primli fiyatlar oluşmuş durumda. Bankalar, holdingler, gyo&#... Devamı »

  • 07.08.2023
    09:13

    Bilançolar geldikçe ayrışmalar da yaşanmaya devam ediyor. Mevcut rakamlara beklentisi yüksek olanları bilanço değerlendirmelerimde paylaşıyorum. Görünen o ki, şimdilik BIST'in derin bir düzeltme yapmasını istemiyorlar. DD ve Bilanço Değerlendirmele... Devamı »