BIST Realizasyonlarla Yükselmeye Devam Ediyor!

15.08.2023 09:13
  •  A 

Dün de 7868 ile yeni bir TL bazlı zirve gördük. Bu durum seans içi ya da bir günlük realizelerle devam ediyor. Dün yeni TL zirve gördükten sonra bir ara eksi seviyelere kadar realizasyonlar yaşandı ama kapanış az da olsa yine artı oldu. Tekniğe bakınca, dün alım yönüne dönmüş bir parabolic görüyorum. Yani bugün de güne alıcılı başlayıp, yeni bir TL rekor daha görebiliriz. Ama aynı anda bir anda relizasyonla eksilere de dönebiliriz. Bu şekilde düzeltmesiz devamlı yükselen endeks ciddi stres sebebidir. Verdiğiniz zaman, ''düşmezse ne almalıyım, sattığımın üstünden almak doğru mu, ya aldığımda satışlar gelirse'' soru ve endişeleri büyük bir stres sebebidir.

İşte böyle zamanlarda bir yerde satışlara yakalanmanın çok yüksek bir risk olduğunu bilmek lazım. Ama bu risk var diye de yükselişin dışında kalmak da doğru değildir. O yüzden benim bu süreçte %50-%50 nakit-hisse oranı tedbirli bir davranış olabilir uyarım var. Diğer bir uyarım da, beklentisi mevcut fiyatların hala üzerinde olan uzun vadeli yatırım hisselerinin tekniklerine odaklanmak olmalıdır. En azından hissede satışlara yakalanıp, endeksin teknik düzeltmesine takılsanız, elinizde yüksek ederi olan hisse ile düşmek daha az endişe duymanıza yardımcı olur.

İyi de, düşüşte ederi yüksek olsa da, uzun vadeli hisseler de düşmez mi? Tamamı, ya da kesin olmamakla çoğu düşer. Ama yakalanmamak için full nakit olmak gerekir. O zaman da devam eden yükselişler kaçırılır. Bu işin başka yolu yok. Yükselişin dışında kalmak istemiyor ve hissede duruyorsanız, gelebilecek realizasyon risklerinde satmadan yakalanıp, değer kaybetme riskinin kaçınılmaz olduğunu da bilmek lazım.

Benim en sevmediğim zamanlar bilanço dönemleridir. Çünkü beklentisi olsa da, henüz açıklanmayan bilançoların belirsizlikleri ciddi riskler içerir. Tekniklerine, alınmasına ve beklentilerine göre hisse alırsınız, kötü gelen bilanço nedeniyle güne bir anda sert kayıplarla başlayan hisse elinizde olabilir. Tabii bunun tersi de söz konusu. 

Ben bu süreci genelde daha sakin geçirmeyi tercih ederim. Ama geçen haftaki düşüş esnasında yaptığım gibi, bir anda seri teknik alım öngörülerimin de geldiğini görebilirsiniz. Yani aslında yükselişi tümden izlemede kalmadığımız için kaçırmadığımızı görüyorsunuz.

Destek-Direnç(DD Tablosu) ve uzun vadeli yatırım hisseleri tabloları kararlarınızda referans alabileceğiniz paylaşımlar olarak hizmetinizde. Elimden geldiğince gördüğüm teknik potansiyelleri paylaşmaya devam ediyorum. Bu arada bilanço değerlendirmelerindeki beklentiler de bir öngörüdür! Misal 12 aylık bilançolarında bankalara yer verdim ve %100, %200 yükseliş beklentilerimi o günkü bilançolarına göre yazmıştım. 3 Aylık bilançolarda beklentilerimi koruduğumu da yazmıştım. Sonra al/sat tablosunda banka çok göremedik, banka yükselişlerini kaçırdık demek doğru olmaz. Çünkü en başından beri bankaların ucuzluğuna dikkat çekip, bilançolarına göre beklentilerimi de yazmıştım. Kaldı ki, Al/sat tablosunda da yer alıyorlar. 

Dolar bazında endeks için dün çok önemli bir direnç test edildi ve geri geldik. Yine kırmayı dener miyiz göreceğiz. Ama eğer kırılacak olursa, üzerindeki Dolar bazlı hedefler daha yüksek olduğu için bir anda alımlar artabilir. Bununla birlikte tekrar test edilip yine kırılmazsa, realizasyonlar bu sefer biraz daha sertleşir.

Yabancı takası %31.20 olmuş. Azar azar yabancı payı artmaya devam ettiği için de düşüş derinleşemiyor. Kısacası karar vermesi zor olan süreç bizi zorlamaya devam edecek. Umarım yükselişlerden yararlanarak, düşüşlerden korunarak bu trendin içinde kalmayı başarırız.

NOT: Yarın, yani çarşamba günü aranızda olmayacağım. Bir günlük arkadaşlarla Dikili'de deniz kaçamağı yapacağız. Ekranım yanımda olur mu bilemiyorum. Ama olursa, yine paylaşım yaparım. Siz yine de beni yok gibi düşünün. Arada bu tarz dinlenmeler hepimiz gibi benim için de faydalı.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 14.08.2023
    09:28

    BIST perşembe günü yaşadığı düşüş sonrasında, cuma günü yine TL bazında rekorla haftayı kapattı. Çarşamba günü bankalarla BIST'i yukarı çeken para, perşembe günü önce bankaları alırken o esnada diğer hisselerde ciddi satış yapı... Devamı »

  • 11.08.2023
    09:29

    Benzer günlük, ya da seans içinde çok sayıda düşüş yaşadık. Ama sonrasında BIST yeniden yükselişe geçtiği için dünkü kapanışa bakarak düzeltme başladı diyemeyiz. Ama bankaları sert şekilde yukarı çekerek yapılan satışlar risk... Devamı »

  • 10.08.2023
    09:29

    Bir süredir çok dik çıktı, her an düzeltme yapmaya başlar mı acaba diye çekindiğimiz BIST, bir gün önce yine ciddi bir geri çekilme başlatmışken, dün yine döndü. Hatta dönmek değil, bankaların önderliğinde adeta sıçrama ... Devamı »

  • 09.08.2023
    08:46

    Bilançolar hızla tamamlanıyor. Çok az sayıda şirketin bilançosuna göre ucuz kaldığınız, ama çoğunun fiyatlarının mevcut ve olası gelecek sonraki iyi bilançoları da şimdiden satın almış olduğunu düşünüyorum. Bununla birlikte özellikle bankal... Devamı »

  • 08.08.2023
    09:12

    BIST yabancı takasının sürekli artması ile rekorlarına devam ediyor. Altı aylık bilançolar yavaş yavaş tamamlanıyor. Birçok sektörün karına göre hisseleri iskonto içeriyor. Ama bir çoğunda da primli fiyatlar oluşmuş durumda. Bankalar, holdingler, gyo&#... Devamı »