Satışlar Düzeltmeye Dönüşür mü?

11.08.2023 09:29
  •  A 

Benzer günlük, ya da seans içinde çok sayıda düşüş yaşadık. Ama sonrasında BIST yeniden yükselişe geçtiği için dünkü kapanışa bakarak düzeltme başladı diyemeyiz. Ama bankaları sert şekilde yukarı çekerek yapılan satışlar risk teşkil ediyor. Eğer devamında 7200 - 7113 sıralı desteklerinin altına inersek, bu takdirde satışların yayılıp derinleştiğini görebiliriz. 

Hep böyle olup, sonra yeniden alındığı için yaşayıp göreceğiz. Sonuçta kahin değiliz, kehanetlerde de bulunmuyoruz. Ama teknik olarak, denen seviyeler kırıldığında düzeltme derinleşir dediğimiz gibi, Dolar bazında 287$ önce, 290,53$ dirençleri sonra yukarı kırılacak olursa, bu takdirde endeks yeni bir yükseliş serisine başlayabilir. Bu seviyelerin devamında hedef yılbaşında gördüğümüz 304$ seviyesi olur. Asıl BIST için bu direnç çok önemli olacaktır. Ne zaman kırar bilemem ama, o seviye kırıldığı zaman 325$ - 350$ - 375$'a doğru çok daha güçlü bir trend başlar. Böyle bir yükseliş olursa, bu ancak bankalar, holdingler, tuprs, tcell, tursg, thyao gibi ana hisselerin de bu yükselişe katılması ile olur.

Ben günü gelince bu yükselişi bekliyor olsam da, öncesinde yaşanacak bir düzeltmenin çok sağlıklı olacağını düşünüyorum. Ama neredeyse bir aydır bu düzeltmeyi bekliyor olmamıza rağmen, seans içi, ya da bir iki günlük kayıplarla yeniden toparlanan bir BIST olduğu için bu düzeltmeyi yaşayamadık. Saydığım şirketlerin bilanço ederleri çok daha yüksekleri hak ettiği için, düzeltmesiz de gidebiliriz. Ama dün örneğini yaşadınız, düzeltme gelince, satışlar nasıl sert oluyor görüyorsunuz. Öncesinde vermeye eliniz gitmeyen fiyatlar bir anda çok sert kayıplar yaşıyorlar. 

Bu ortamda riskler arttığı için, uzun vadeli yatırım hisselerinde, yıl sonu bilançosu için yüksek eder beklentisi olan sektör ve hisselere odaklanmak daha güvenli olabilir. En azından düşüşe yakalanacak olursanız, elinizdeki hisselerin daha yüksek ederi olduğunu düşünmek nispeten huzur verir.

Ful hissede olmak da, tam nakit durmak da doğru olmaz. %50-%50 nakit ve hisse pozisyonu daha temkinli bir davranış olabilir.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim. İyi hafta sonları


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 10.08.2023
    09:29

    Bir süredir çok dik çıktı, her an düzeltme yapmaya başlar mı acaba diye çekindiğimiz BIST, bir gün önce yine ciddi bir geri çekilme başlatmışken, dün yine döndü. Hatta dönmek değil, bankaların önderliğinde adeta sıçrama ... Devamı »

  • 09.08.2023
    08:46

    Bilançolar hızla tamamlanıyor. Çok az sayıda şirketin bilançosuna göre ucuz kaldığınız, ama çoğunun fiyatlarının mevcut ve olası gelecek sonraki iyi bilançoları da şimdiden satın almış olduğunu düşünüyorum. Bununla birlikte özellikle bankal... Devamı »

  • 08.08.2023
    09:12

    BIST yabancı takasının sürekli artması ile rekorlarına devam ediyor. Altı aylık bilançolar yavaş yavaş tamamlanıyor. Birçok sektörün karına göre hisseleri iskonto içeriyor. Ama bir çoğunda da primli fiyatlar oluşmuş durumda. Bankalar, holdingler, gyo&#... Devamı »

  • 07.08.2023
    09:13

    Bilançolar geldikçe ayrışmalar da yaşanmaya devam ediyor. Mevcut rakamlara beklentisi yüksek olanları bilanço değerlendirmelerimde paylaşıyorum. Görünen o ki, şimdilik BIST'in derin bir düzeltme yapmasını istemiyorlar. DD ve Bilanço Değerlendirmele... Devamı »

  • 04.08.2023
    09:21

    Dün gelen tüfe ve üfe rakamlarından enflasyonda yeniden ciddi bir artış olduğunu gördük. Zaten yapılan zamlar, kurların artması ve vergi artışları sonrasında enflasyonun temmuz ayı ile birlikte yükselişe geçeceğini bekliyorduk. Yıl bitmeden %60'ların üze... Devamı »