Ya Bu Sefer Dönemezse!

16.08.2023 01:07
  •  A 

Bu sözü BIST için söylüyorum. Mayıs seçimleri sonrası, arada 12 Haziran 5730 ile 22 Haziran 5152 seviyesi arasında yaşanan 10 günlük bir düzeltme dışında ısrarla yükselen bir Borsa İstanbul Endeksi görüyoruz. Bu yükseliş esnasında ya seans içi, ya da bir veya belki de en fazla iki günlük kısmi realizasyonlar sonrasında yeniden yükselişe dönen bir süreç yaşadık. Sanki sabit bir parayı yöneten bir el, borsa düşmesin hafif realizasyonlarla yetinerek, yeniden yükselmesini sürdürsün istiyor gibi.

Bu nedenle de bir tarafta yükseltikleri hisse ve sektörlere verirlerken, düşüşü sınırlı tutmak için başka tarafta ise farklı hisse ve sektörleri almaya başlıyorlar. Son dönem yükseliş zorlanınca, bankaları devreye soktular. Bilançoları ile zaten fazlası ile iskontolu olan bankalar da devreye girince, BIST 8000 seviyesine dayanmış oldu. Dün Moody's bankaların görünümünü negatiften durağana çekince, iki gündür verilen bankaları yine aldılar.

Ama bence artık bu şekilde yaşanan yükseliş zorlanmaya başladı. Çünkü açıklanan bilançolara göre çok az sayıda hisse iskonto içeriyor. Çoğu mevcut bilançolarına göre artık primli durumdalar. Yıl sonu bilançolarına göre daha yüksek fiyat beklentileri söz konusu olabilir ama bu durum, arada teknik düzeltmeye mani değil. Aslında teknik düzeltmelerle bu süreç yaşansa, hem daha sağlıklı, hem de güvenli olurdu. 

Bu nedenle teknikleri çok dikkatli takip etmekte yarar var. Eğer 7359 seviyesi aşağı kırılacak olursa, bir anda 7096 seviyesine doğru ara destekleri kırarak düşüş yaşanabilir. Böyle bir düşüşte hisselerde %20'ler civarı düşüşler olur. Şu ana kadar birinci gün, bilemediniz düşüşün ikinci günü yeniden yükseliş başladığı için, yatırımcıların genelinde bir rahatlık var. ''Nasılsa endeks en fazla iki gün içinde yeniden döner, zararına satmama gerek yok'' diyenler, ''borsa yükselmeye devam edecek parada kalmayayım, sattığımın yerine ne alayım'' diyenler çoğunlukta. Ama dün de yaşanan düşüşler derinleşmeye başlayacak olursa, yatırımcıların bir anda paniklediğini görürüz. O zaman karlı fiyatlara satmayanlar robotların tetiklediği, ya da tetikleyeceği olası düşüşlerde çok daha kötü fiyatlara satıp çıkmayı düşünebilirler. Bu şekilde bir algı oluştuğu anda, yaşanan realizasyon daha derin düzeltmeye dönüşür. 

Ben bu riskin yüksek olduğunu ve bilançolar bittikçe de, bu sürece yaklaştığımızı düşünüyorum. Tekniklere bakınca, gördüğünüz gibi çok az sayıda hisse öne çıkıyor. Teknik paylaşıma giren hisse sayısı azalıyorsa, dirençlere çok yakınız demektir. 

Lakin hemen bir uyarı daha yapmak istiyorum! Benim endişem teknik bir düzeltme ile sınırlı. Yoksa trend dönüşü beklemiyorum. Olası böyle bir düzeltme sonrasında yeniden yükseliş trendine başlayacak bir endeks beklentim var. O nedenle, ''düzeltme kesin olmadığı için, ben trend dışında kalmak istemiyorum'' diyorsanız, hissede kalmaya devam edebilirsiniz. Ama olur da bir düzeltme başlarsa düşen fiyatların destek bulmaya başladığı yerlerde panik yapıp orada zararları realize etmemek gerekir. Benzer davranışları önceki örneklerinde çok kez yaşadığımız için, ben yine uyarımı yapmak istedim. 

Sonuçta nakit de bir yatırım aracıdır. Düşecek bir endeks öncesinde nakite döndüyseniz ve sonrasında da çekindiğiniz düşüş, düzeltmeye dönüşecek şekilde yaşanmaya başlarsa, çok daha yüksekten sattığınız birçok hisseyi, çok daha düşük fiyatlardan alma fırsatı yakalarsınız. Ama bunu yapacağım derken, tabi ki elinizdekileri de kaptırma riski var. Ben kesin bir durumdan bahsetmiyorum. Bana göre artan risklerden bahsediyorum. Ama böyle derken, endeks yeniden yükselişi hızlandırırsa, son kısmi düşüşler esnasında nasıl birçok yeni öngörü verdiysem, yine benzer şekilde yeni öngörüler verebilirim. 

Sizlere çekincelerimi anlattım. Bunun dışında olası teknik seviyeleri DD tablomuzda zaten düzenli paylaşıyorum. Ben en az %50 nakit durma, ya da nakite çıkma taraftarıyım. Ama kendi kararlarınızı sizler alacaksınız. 

NOT: Çarşamba günü aranızda olmayacağım. Bir gün için Dikili'de tekne-deniz kaçamağı yapacağız. Sabah 07:00'de evden ayrılacağız. Laptopumu ve Tcellbox'ımı yanımda götüreceğim. Ama günlük gezi teknesinin imkanlarını bilmiyorum. Eğer uygunsa ara ara ekranıma bakıp, paylaşımlar yapabilirim. Ama şartlar uygun olmazsa ancak yarın gece döndüğümde sizlerin sorularına cevap verebilirim.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.

İyi geceler.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 15.08.2023
    09:13

    Dün de 7868 ile yeni bir TL bazlı zirve gördük. Bu durum seans içi ya da bir günlük realizelerle devam ediyor. Dün yeni TL zirve gördükten sonra bir ara eksi seviyelere kadar realizasyonlar yaşandı ama kapanış az da olsa yine artı oldu. Tekniğe bakınca,... Devamı »

  • 14.08.2023
    09:28

    BIST perşembe günü yaşadığı düşüş sonrasında, cuma günü yine TL bazında rekorla haftayı kapattı. Çarşamba günü bankalarla BIST'i yukarı çeken para, perşembe günü önce bankaları alırken o esnada diğer hisselerde ciddi satış yapı... Devamı »

  • 11.08.2023
    09:29

    Benzer günlük, ya da seans içinde çok sayıda düşüş yaşadık. Ama sonrasında BIST yeniden yükselişe geçtiği için dünkü kapanışa bakarak düzeltme başladı diyemeyiz. Ama bankaları sert şekilde yukarı çekerek yapılan satışlar risk... Devamı »

  • 10.08.2023
    09:29

    Bir süredir çok dik çıktı, her an düzeltme yapmaya başlar mı acaba diye çekindiğimiz BIST, bir gün önce yine ciddi bir geri çekilme başlatmışken, dün yine döndü. Hatta dönmek değil, bankaların önderliğinde adeta sıçrama ... Devamı »

  • 09.08.2023
    08:46

    Bilançolar hızla tamamlanıyor. Çok az sayıda şirketin bilançosuna göre ucuz kaldığınız, ama çoğunun fiyatlarının mevcut ve olası gelecek sonraki iyi bilançoları da şimdiden satın almış olduğunu düşünüyorum. Bununla birlikte özellikle bankal... Devamı »