Seçmece Alımlar Sürüyor!

18.08.2023 09:25
  •  A 

Evet, BIST gün içinde, bazen de günlük düşüşler yaşıyor ama sonra özellikle yıl sonu bilançolarına göre daha yüksek eder beklentilerine sahip olan hisselerin alınmaya devam ettiğini görüyoruz. Bu nedenle hisse ve bilanço odaklı yatırım yapmak doğru bir karar olur ki, zaten bu uyarımı bir süredir tekrarlamaya devam ediyorum.

Peki yıl sonu bilanço eder beklentisi yüksek olan hisseler hangileri?  Bu sorunun cevabı uzun vadeli yatırım hisseleri bölümünde yer alan ''2023/6 Aylık Bilanço Değerlendirmelerim'' içinde yer alıyor. Bilanço değerlendirmelerimi yakından takip etmenizde yarar görüyorum. Açıklanan bilanço o an için primli ama olası yıl sonu bilanço eder beklentisi yüksek ise, bilanço sonrası ilk anda realizasyon gelse de, kısa süre sonra yeniden alındıklarını görüyorsunuz. Aynı zamanda açık olan öngörülerimdeki hisseler de sizin için referans olabilir. Piyasayı bu seviyelere taşıyan para, yükselişi potansiyel ederi yüksek hisse ve sektörlerle sürdürmeye desteklemeye devam ediyor. 

Bankalar, holdingler zaten şu an için bile iskontolar içerdikleri için en güçlü iki destek bu sektörlerden geliyor. Ama yine de temkinli olmaya, her hisseye dağılmamaya dikkat edin derim. Çünkü görüyorsunuz bilançoları desteklemeyenlerde de ciddi geri çekilmeler yaşanıyor. Bu arada 9 hafta sonra yabancılar ilk kez borsada satış yaptılar. 15 Ağustosta %31.20 seviyesini gören yabancı takası dört %30.79 seviyesine inmiş durumda.

Bu arada dış borsalar, ons altın ve bitcoinde de düşüşler yaşanıyor. FED'in faiz artışına devam etme riski nedeniyle yaşandığı söylenen bu durum için, uzun süredir uyarı yaptığımı biliyorsunuz. Maalesef piyasa algı operatörleri ile yönetildiği için, tümü zirvelerdeyken hep daha da yukarı gidecek açıklamalarının yapıldığını duyuyordunuz. Benim gibi düşüş risklerinin yüksek olduğunu söyleyen yorumlar oldukça azdı. Şimdi ise düşüşe dikkat çekilen uyarılar artmaya başladı. Ama zamanında yapılan uyarının anlamı her zaman çok daha değerlidir.

BIST için olası teknik seviyeleri DD Tablomuzdan görebilirsiniz. Ben hisse bazlı seçici olarak trend içinde kalmayı sürdürmek doğru olmaya devam edecek diyorum. Çünkü realizasyonlar günlük veya seans esnasında da olsa devamlı yaşanıyor. Bakan Mehmet Şimşek'in dün yaptığı sıkılaştırıcı politikalar sürecek, özel bankaların sadece tüketici kredilerine odaklanmaktan vazgeçmesi, büyüme ve üretimi desteklemeye başlaması gerekli demesi de borsayı ve bankaları desteklemiş durumda.

NOT: Önümüzdeki hafta pazartesi ya da salı günü Göcek'e gitme planım var. 10 gün civarı seansa oradan katılmayı planlıyorum. Ama paylaşımlarımda bir aksama olmayacak. Ofisimle birlikte gideceğim:)

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 17.08.2023
    09:24

    Gördüğünüz gibi birkaç yıldır yapılan halka arzların yöntemi nedeniyle, halka arzlardan eşit pay alan çok sayıda yatırımcı hisseyi arz sonrasından düşürecek kadar satış gücü olmadığından, hisse işleme başlayınca da talep aynı şekilde sü... Devamı »

  • 16.08.2023
    01:07

    Bu sözü BIST için söylüyorum. Mayıs seçimleri sonrası, arada 12 Haziran 5730 ile 22 Haziran 5152 seviyesi arasında yaşanan 10 günlük bir düzeltme dışında ısrarla yükselen bir Borsa İstanbul Endeksi görüyoruz. Bu yükseliş esnasında ... Devamı »

  • 15.08.2023
    09:13

    Dün de 7868 ile yeni bir TL bazlı zirve gördük. Bu durum seans içi ya da bir günlük realizelerle devam ediyor. Dün yeni TL zirve gördükten sonra bir ara eksi seviyelere kadar realizasyonlar yaşandı ama kapanış az da olsa yine artı oldu. Tekniğe bakınca,... Devamı »

  • 14.08.2023
    09:28

    BIST perşembe günü yaşadığı düşüş sonrasında, cuma günü yine TL bazında rekorla haftayı kapattı. Çarşamba günü bankalarla BIST'i yukarı çeken para, perşembe günü önce bankaları alırken o esnada diğer hisselerde ciddi satış yapı... Devamı »

  • 11.08.2023
    09:29

    Benzer günlük, ya da seans içinde çok sayıda düşüş yaşadık. Ama sonrasında BIST yeniden yükselişe geçtiği için dünkü kapanışa bakarak düzeltme başladı diyemeyiz. Ama bankaları sert şekilde yukarı çekerek yapılan satışlar risk... Devamı »