Algılarla Oynuyorlar!

22.08.2023 09:31
  •  A 

Çok organize işler yaşanıyor bana göre! Eşit dağıtımla halka arzlar kullanılıp, arz sonrası devamlı artan fiyat beklentisi yeni yatırımcı sayısının çok hızlı artmasını sağlıyor. Ama artan hesapların çoğu, aynı ailenin diğer tüm fertleri. Tanıdık, eş dost. Yani daha ziyade çok küçük tutarlardaki hesaplar. Arz sonrası hisseler %100-%200-%300, hatta daha bile üzerinde artışlar yaşayabiliyorlar. İlk arzda açılan pay dışında uzun süre patronlardan ilave hisse satmama taahhütü sayesinde blok satış gelmeyeceğini bilenler hisseleri son hızla yukarı çekiyorlar. Peki bir soru; madem bu hisse bu denli çok tavanla arz sonrası bu kadar ciddi yükselişler yaşıyorlar, patronları neden gördüğü fiyatlarla kıyaslayınca çok düşük kalan değerlerle halka arz yapmayı kabul ediyorlar? Bu soru hep aklınızın bir köşesinde dursun! Sonra hissenin ciddi düzeltme yapmayıp, devamlı yükselen bir hisse olduğu algısı yerleştiğinde ve patronlardan satmama taahütü süresi bittiğinde bir anda erişilen fiyatlardan yeni pay satışları kimseyi şaşırtmasın! Ben arz sonrası çok büyük yüzdelerle yükseliş yaşayan hisselerin sonraki yıllarda yatırımcısını ciddi mağduriyetlere sokmasından endişe duyuyorum. Gösterilecek zirveleri sonrasında uzun yıllar görmeyebilirler. 

Diğer taraftan bir bakıyorsunuz bir kurum durduk yerde birden bire alımlara ya da satımlara başlıyor. Ama öyle böyle değil, bunun neredeyse tek başına yapıp, piyasayı o yöne döndürüyor. Sonra ise bakıyoruz ilgili bir karar, yurt dışından bir açıklama çıkıyor. 

Hisseler bilanço açıklıyor. Oldukça iyi karlar var ama bir türlü yükselemiyor. Alıcılar devamlı satışlarla karşılaşıyor. Sonra bir bakıyorsunuz bir sonraki dönem tamamen ilgisiz çok kötü bir bilanço açıklanıyor. Aynı şekilde bunun tersi de oluyor. Artan şekilde zarar açıklamaya, hatta öz kaynaklarını bile riske sokmaya devam eden bir hisse, sanki rekor kar açıklamış gibi tavan tavan gidebiliyor.

Aynı şekilde endeks direnç denen seviyelere yaklaşmasına, hatta buraları geçmesine rağmen gelen satışlar karşılanırken, sonra kurumun birisi çıkıyor gelene gidene vermeye başlıyor. Akabinde her türlü spekülasyon piyasaya servis ediliyor. Hatta bunu çok ciddi takipçisi olan kişi ya da medya kurumları da yapabiliyor. Yaratılan algılarla panikleyen yatırımcılar görülen fiyatların çok altına panikle satış yaptıktan sonra, bakıyorsunuz haberler asılsız, ya da çok da etkisi olmayacak gelişmeler şeklinde anlatılmaya başlanıyor. Bu esnada bir gün evvel ya da sabah çok düşük fiyatlara verilen hisseler, çok hızlı şekilde yükselişe geçiyorlar. Tabi bu esnada birçok yatırımcı dökülmüş, elindeki hisseler alınmış oluyor. Yok eğer ilgili hisselere bağımsız çok sayıda yada, yüksek tutarda alıcı geldiyse, bu takdirde ilgili hisselerdeki bu yatırımcılar dökülene kadar hisseler baskı altına alınıyor. Ta ki, taşıyanlar yok bu gitmeyecek, diğer alternatifleri kaçırmayayım deyip satana kadar.

Tüm bunlar yaşanırken en kötü zamanında 4400 endeks seviyesinde %27.43 seviyesine inmiş olan yabancı takası, endeks 8000 seviyesine çıkmasına rağmen ancak %31 seviyesine çıkabildi ise, bu yapılanların yabancı girişileri nedeniyle değil de, içeriden organize işlerin etkisi ile olduğunu düşünüyorum.

Anlayacağınız çok zor bir piyasadayız. Bu gelişmeleri ya bilançolar, ya da tekniklere bakarak doğru zamanlamalarda yakalamaya çabalıyoruz. Özellikle de iyi bilançolu hisselere odaklanarak bunu başarmaya çalışıyoruz. Eğer ters bir gelişmeye yakalanırsak, en azından hisselerin ederlerinin yüksek olduğunu bilmek insana güven veriyor.

İşte geçen hafta cuma ve dün böyle bir gün yaşadık. BIST yine derin bir düzeltme yapmadan düştüğü eyrden aynı hızla kalktı. Bugün de güne alıcılı başlamasını bekliyorum. TL bazlı 8000-8200 seviyelerini yine direnç olarak görüyorum. Bu nedenle daha yüksek dirençler için Dolar Bazlı destek-direnç filtresi yapıp bakabilirsiniz.

Bu arada uzun vadeli yatırım hisseleri içinde bilançolarına göre yüksek değer beklentim olan hisselerin oldukça dinamik olduğunu görüyoruz. Bu değerlendirmeleri yakından takip etmenizde yarar görüyorum.

Bu arada dış borsalarda ise işler bizdeki gibi iyi değil. Borsaların genelinde bir süredir düşüşler yaşanıyor. Aynı şekilde ons altın ve kripto paralarda da düşüşler yaşanıyor. Dış borsalar ve ons için düşüş risklerine bir süredir dikkat çekiyordum. Öncesinde Moodys'in yaptığı not ve görünüm düşüşünü, bu sefer de Standart&Poor's(S&P) yaptı ve ABD'li bankaların notlarını düşürüp, bazılarında da görünümleri düşürdüğünü açıkladı. Eskiden bu gelişmeler bizde de tepki yaratırdı. Ama bir süredir dışarıdan pozitif ayrışma yaşadığımız için, bu gelişmeleri neredeyse haber olarak bile duymuyoruz. Ya da önemsemeden geçiştiriyoruz. 

Neyse, güne alıcılı başlanmasını bekliyorum. Ama TL bazlı dirençlere yine çok yakınız. Dikkatli olmakta yarar var. İkinci bir realizasyon yaşanacak olursa, bu sefer devamı da gelebilir. Ama 8200 direnci kırılacak olursa, bu takdirde yeni bir trende girebiliriz. 

Uzun Vadeli Yatırım Hisseleri arasında bilançolarına göre çok ciddi beklenti yaratanlar olduğunu görüyorum. Bu hisselerin tekniklerine göre alım-satımlarla trend içinde kalmak doğru olabilir. 

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 21.08.2023
    09:23

    2021 sonunda enflasyon %17.75, politika faizi %19 iken TCMB para politikalarında değişikliğe giderek, enflasyonun nedeni olarak yüksek faizi hedef gösterdi. Faiz sebep, enflasyon sonuçtur tezi ileri sürülerek düşük faiz uygulamasına geçtik. İlk andan beri ... Devamı »

  • 18.08.2023
    09:25

    Evet, BIST gün içinde, bazen de günlük düşüşler yaşıyor ama sonra özellikle yıl sonu bilançolarına göre daha yüksek eder beklentilerine sahip olan hisselerin alınmaya devam ettiğini görüyoruz. Bu nedenle hisse ve bilanço odaklı y... Devamı »

  • 17.08.2023
    09:24

    Gördüğünüz gibi birkaç yıldır yapılan halka arzların yöntemi nedeniyle, halka arzlardan eşit pay alan çok sayıda yatırımcı hisseyi arz sonrasından düşürecek kadar satış gücü olmadığından, hisse işleme başlayınca da talep aynı şekilde sü... Devamı »

  • 16.08.2023
    01:07

    Bu sözü BIST için söylüyorum. Mayıs seçimleri sonrası, arada 12 Haziran 5730 ile 22 Haziran 5152 seviyesi arasında yaşanan 10 günlük bir düzeltme dışında ısrarla yükselen bir Borsa İstanbul Endeksi görüyoruz. Bu yükseliş esnasında ... Devamı »

  • 15.08.2023
    09:13

    Dün de 7868 ile yeni bir TL bazlı zirve gördük. Bu durum seans içi ya da bir günlük realizelerle devam ediyor. Dün yeni TL zirve gördükten sonra bir ara eksi seviyelere kadar realizasyonlar yaşandı ama kapanış az da olsa yine artı oldu. Tekniğe bakınca,... Devamı »