Bilanço Sonrasına Dikkat Edilmeli!

09.08.2023 08:46
  •  A 

Bilançolar hızla tamamlanıyor. Çok az sayıda şirketin bilançosuna göre ucuz kaldığınız, ama çoğunun fiyatlarının mevcut ve olası gelecek sonraki iyi bilançoları da şimdiden satın almış olduğunu düşünüyorum. Bununla birlikte özellikle bankalar, holdingler, tuprs, tursg, thyao, gyolar gibi halen iskontolu olan sektörler hala var. 

Diğer taraftan endeks ve sektör endekslerinin grafiklerine bakınca bir sektör haricinde hepsinin 2023 yılbaşındaki seviyelerinin oldukça üstüne çıktıklarını görüyorum. Ama madencilik sektörü endeksi 2023 yılbaşı seviyelerinde bulunuyor. Yani eğer madencilik diğer sektörlere uygun şekilde hareket edip, yılbaşı seviyelerinde bulunan grafiği yukarı kıracak olursa, bu takdirde bir çanak formasyonu kırılır ve hızlı bir sektörel hareket olur. Ama endeksin içeriğinde ayrışma yaşanabilir. Çünkü yıl içinde arz yapılmış ve ciddi değerlenmiş yeni şirketlerin hisselerini bu düşüncenin dışında tutmak lazım. Sektöre ait teknik uyarımı düne ait DD(Destek-Direnç) tablomuzda bulabilirsiniz.

BIST bence artık ciddi bir realizasyon riski taşıyor. Olası yükseliş şu an için sınırlı iken, realizasyonun düzeltmeye dönüşmesi halinde olası kayıp oranı çok daha yüksek gibi geliyor bana. Ama eğer yükselişi sürdüreceğim diyecek olursa, bunu bilançolarına göre halen iskontolu olan bankacılık, holding, tursg, tuprs, thyao gibi sektör ve hisselerle yine de yapabilir. 

Anlayacağınız benim temkinli duruşum sanırım bir süre daha sürecek gibi duruyor. Çok iyi bir süreç yaşadık. Yükseliş beklenetilerini zorlayarak olası bir düşüşe yakalanıp, elde ettiğiniz kazançları kaybetmenizi, ya da bir kısmını geri vermenizi istemiyorum. Belki bu dönem olası yükselişler halinde fırsat kaçırabiliriz. Ama en azından mevcut durumlarımızı korur ve sonraki bir yükseliş trendi, ya da olası bir düzeltme sonrası yeni yükseliş trendine yüksek varlık pozisyonu ile girme imkanı buluruz.

Kısacası öngörü adetlerim yine az olmaya devam edecek. Olası tekniği potansiyel olan hisse ve endeks paylaşımlarımı yine ağırlıklı olarak DD Tablomuzda bulacaksınız.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 08.08.2023
    09:12

    BIST yabancı takasının sürekli artması ile rekorlarına devam ediyor. Altı aylık bilançolar yavaş yavaş tamamlanıyor. Birçok sektörün karına göre hisseleri iskonto içeriyor. Ama bir çoğunda da primli fiyatlar oluşmuş durumda. Bankalar, holdingler, gyo&#... Devamı »

  • 07.08.2023
    09:13

    Bilançolar geldikçe ayrışmalar da yaşanmaya devam ediyor. Mevcut rakamlara beklentisi yüksek olanları bilanço değerlendirmelerimde paylaşıyorum. Görünen o ki, şimdilik BIST'in derin bir düzeltme yapmasını istemiyorlar. DD ve Bilanço Değerlendirmele... Devamı »

  • 04.08.2023
    09:21

    Dün gelen tüfe ve üfe rakamlarından enflasyonda yeniden ciddi bir artış olduğunu gördük. Zaten yapılan zamlar, kurların artması ve vergi artışları sonrasında enflasyonun temmuz ayı ile birlikte yükselişe geçeceğini bekliyorduk. Yıl bitmeden %60'ların üze... Devamı »

  • 03.08.2023
    09:16

    BIST rekorlara devam ediyor. Birgün düşse, sonraki gün yine alımlar geliyor ve rekor tazeleniyor. Tabi ki bu durum borsa yatırımcısı için çok güzel. Ama bu alımların ısrarlı olmasındaki en önemli nedenlerden birisi, Mehmet Şimşek ve TCMB yeni başkanı H.Gaye Erk... Devamı »

  • 02.08.2023
    09:43

    Zaman zaman uyardığım bir konuda tekrar yapayarak yazıma başlamak istiyorum! Bilanço döneminde olduğumuz için, şirketlerden ve sektörlerden bilançolar geliyor. Bankalar güzel bilançolar açıkladılar. 12 aylık bilanço değerlendirmelerimdeki bekl... Devamı »