TCMB Yine Aynı Yolda mı?

03.08.2023 09:16
  •  A 

BIST rekorlara devam ediyor. Birgün düşse, sonraki gün yine alımlar geliyor ve rekor tazeleniyor. Tabi ki bu durum borsa yatırımcısı için çok güzel. Ama bu alımların ısrarlı olmasındaki en önemli nedenlerden birisi, Mehmet Şimşek ve TCMB yeni başkanı H.Gaye Erkan'ın yarattığı pozitif hava idi. TCMB üyeliklerine yapılan son atamalar da pozitif etki yarattı. Ama son üç gündür kamu bankalarından dövize yine müdahale geldiğini duyuyoruz. 

Üç gündür 27.40 seviyelerini zorlayan Dolarda sonrasında gelen satışlarla baskılama sürüyor. Zamlar, vergiler sonrası artan ve artacak enflasyona, yıl sonu enflasyon beklentisinin %58'e yükseltilmesine rağmen politika faizini %17.50 gibi düşük tutmak ısrarı maalesef sürüyor. Böyle olunca da, enflasyondan korunmak isteyenlerin döviz talebi de sürüyor. Bu tablo maalesef olması gereken ve istenen bir durum değil. 

Seçimlerin yaşandığı dönemde TCMB'ndan nette 102 ton altın satışı yapıldığını görüyoruz. Yılın ilk çeyreğinde 30 ton altın alan Merkez Bankası, seçimler öncesi piyasaları baskılayabilmek, kurları tutabilmek için 132 ton altın satışı yapmış. Böylece nette 102 ton altın rezervinden satış gerçekleşmiş. Eğer politika faizini düşük tutmak ısrarına devam edersek, bu politika rezervlerimizde dövizlerimizi nasıl eksiye düşürdü ise, bu sefer de altın rezervlerinde benzer azalış, yeni ekonomi ekibine karşı yeşermekte olan güveni bir anda tersine çevirebilir. Umarım önceki ekonomi kadrolarının düştüğü bu hataları sürdürmezler. Ama kamu bankalarından birkaç gündür yapıldığı söylenen döviz satışları sürecek olursa, ekonomi yönetiminde ikili bir tablo ortaya çıkar! İşte bunun olmaması için, TCMB'nın önceki başkanı Sayın Kavcıoğlu'nun BDDK'nın başına atanmasını doğru bulmadığımı yazmıştım. Bu gelişmeler içinde yabancı takasında yeniden kısmi bir düşüş olmuş ve %30.02'ye çıkmış olan yabancı takası yeniden %29.97 seviyesine inmiş. 

Neyse, dünkü BIST kapanışı iyiydi. Bugün de güne alıcılı başlanmasını bekliyorum ama açıklanacak enflasyon verileri sonrası akıbeti daha önemli olacaktır. Kurlardaki yükselişi yine kamu satışları ile baskılama sürecek olursa, bu durumun etkisi bir süre sonra olumsuz olur diye düşünüyorum.

Enflasyon Açıklanacak!
              Açıklanacak Temmuz TÜFE, ÜFE verileri piyasalar için önemli olacaktır. BIST enflasyon yükseldikçe kendisini korumak için yükseliyor. Ama enflasyonda yeniden yükseliş başlaması sonrası politika faizlerinde baskılama son bulup, faizler arttırılacak olursa ki, aylardır bu yapılsaydı ekonomide yaşanan bu sıkıntıların çoğu yaşanmamış olurdu. Artacak faizlerin oranına göre borsada satış baskısı riskleri artar. Bu tabloyu unutmadan borsanın yükselişini takip etmekte yarar var.

Teknik ve bilançolarına göre uygun gördüğüm hisseleri ilgili tablolarda paylaşmaya devam ediyorum. Ama yukarıda dikkat çektiğim gelişmeler nedeniyle, temkinli duruşum sürmeye devam edecektir.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 02.08.2023
    09:43

    Zaman zaman uyardığım bir konuda tekrar yapayarak yazıma başlamak istiyorum! Bilanço döneminde olduğumuz için, şirketlerden ve sektörlerden bilançolar geliyor. Bankalar güzel bilançolar açıkladılar. 12 aylık bilanço değerlendirmelerimdeki bekl... Devamı »

  • 01.08.2023
    09:31

    BIST TL bazında rekorlarını kırmaya devam ediyor. Dün de, hem en yüksek seviye, hem de en yüksek kapanış rekorlarına yenilerini ekledi. Bunu yaparken en büyük desteği yabancı alımlarından görüyor. Yabancı takası son olarak %30.03 seviyesine çıkmış gör&u... Devamı »

  • 31.07.2023
    09:07

    Borsa İstanbul'da bilançolar açıklandıkça realize gelir beklentimiz gerçekleşmeden, borsa istanbul yükselmeye devam ediyor. TL bazında 7250 - 7500 ilk sıralı dirençlerimiz. Dolar bazında 252 $ üzerinde ikili dip formasyonu başlatır uyarım şu anda teti... Devamı »

  • 28.07.2023
    09:11

    Öncelikle yazıma dün gece yapılan merkez bankası üyeliklerindeki görevden alma ve atamalarla başlamak istiyorum. Yapılan atamaların gayet iyi olduğu görüşündeyim. Her 3 isim de, alanlarında oldukça iyi eğitim ve kariyere sahipler. Özellikle O.Cevdet Ak&... Devamı »

  • 27.07.2023
    15:08

    Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde Merkez Bankaları özerk olmalıdır. Siyasilere aldırmadan ülke ekonomisi ve fiyat istikrarı için ne gerekiyorsa o kararları almalı ve uygulamalıdır. Bunu yaparken de görev sürelerine müdahale olmamalı, ya da görev sür... Devamı »