Bilançolar Sürüyor!

02.08.2023 09:43
  •  A 

Zaman zaman uyardığım bir konuda tekrar yapayarak yazıma başlamak istiyorum! Bilanço döneminde olduğumuz için, şirketlerden ve sektörlerden bilançolar geliyor. Bankalar güzel bilançolar açıkladılar. 12 aylık bilanço değerlendirmelerimdeki beklentilerimi koruyorum. Dün de kchol bilanço açıklamış. Gece yarısı değerlendirmemi yaptım. Beklentilerden iyi gelen bir bilanço var.

Benzer şekilde birçok hisseden de iyi bilanço gelmiş. Ama her iyi bilanço demek, hisselerin o ana kadar gördüğü fiyatlardan yukarı devam etmesi demek olmaz. Bilanço öncesindeki fiyat gelişmelerine de bakmak gerekir. Eğer fiyat öncesinde zaten yeteri kadar, ya da fazlası ile yükseliş gösterip satın alındı ise, bilançonun gelmesi ile realizasyonlar gelebilir.

Aynı şekilde gelen bilanço ederi mevcut yükselmiş hisse fiyatına rağmen, çok daha yüksek fiyat ederlerine karşılık geliyorsa, bu da hissenin bilanço sonrası kaldığı yerden yine yükselmeye başlayacağı anlamına gelmez. Tam tersi bilançosu çok daha yüksek fiyatlar gerektiren hisselerde de, bilanço sonrası realizasyonlar yaşanabilir. Sonra yükseliş destek bulduğu yerden devam eder. Ama ille de böyle olacak diye bir şart da yoktur. Realizasyon çok az olup, hisseler daha da hızlanabilirler. Hissedeki yabancı ilgisi, geri alımların durumu, hissenin spekülatörü varsa, onun yatırımcıları dökme isteği falan hepsi önemlidir. 

Kısaca bilanço dönemleri bitince ve-veya bilançolar gelince, hisselerde realizasyon risklerinin öne çıkacağını hepimizin bilmesi gerekir. Dün de, önceki gün de benzer gelişmeleri gördük. Önceki gün seans için realizasyonlara rağmen günü yükselişle kapatmıştık. Dün ise eksi kapanışla bir endeks gördük. Bankacılık sektöründe ise, öncesinde yükselen garan, akbnk realize yaşarken, onların yükselişine eşlik etmemiş olan ısctr ve ykbnk ise, pozitif ayrışma gösterdiler. Bu ayrışma bugün de sürebilir.

Borsada fırsatlar bitmez. Doas, kchol, sahol, aghol, aefes, alark, garan, tuprs, toaso, froto, naten, magen, esen, enjsa, tukas, thyao, mgros, ccola, akbnk, ısctr, garan, ykbnk gibi çok sayıda iyi bilançolu hissenin bilançoları sonrası yüksek ederleri hak etmiş olmalarına rağmen, ciddi kayıplar yaşadığını hep gördük, tecrübe ettik. Bu yüzden borsada esas olan öncelikle varlık değerini korumak, sonra da mümkün olan en kısa sürede, en yüksek oranda arttırmayı başarmaktır. Bunun için de zaman zaman nakit durmayı bilmek gerekir. Bu sayede düşüşlerden korunmuş olursunuz. Ama ille de yükselecek diye düşünüyorsanız, o zaman da, yarı yarıya pozisyon tutabilirsiniz. Yani hem para, hem hisse pozisyonunda olabilirsiniz. Yok eğer full hissede duracağım derseniz, o zaman düşüşlere yakalanınca panik yapmayıp, uzun vadeli düşüneceksiniz.

Dün yaşanan eksi kapanışın devamı sürecek olursa olası teknik destekleri paylaştım. Tabloda görebilirsiniz. Endeksin düşmesi sürerken de pozitif ayrışabilecek hisseleri de tablolarımızda geceden paylaştım onları da DD tablomuzda bulabilirsiniz. Sadece bekletimin kalıcı bir düzeltme olmadığını, endeksin sonrasında çok daha yüksek seviyelere gitmesini beklediğimi biliniz. 

Kısa Tatil Bugün Bitiyor.
              Gökçeada tatilimiz bugün bitecek. 13:00 feribotunda yerimizi aldık. Öğleden sonra dönüş yolunda olacağımız için paylaşımlarım olmayacak.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 01.08.2023
    09:31

    BIST TL bazında rekorlarını kırmaya devam ediyor. Dün de, hem en yüksek seviye, hem de en yüksek kapanış rekorlarına yenilerini ekledi. Bunu yaparken en büyük desteği yabancı alımlarından görüyor. Yabancı takası son olarak %30.03 seviyesine çıkmış gör&u... Devamı »

  • 31.07.2023
    09:07

    Borsa İstanbul'da bilançolar açıklandıkça realize gelir beklentimiz gerçekleşmeden, borsa istanbul yükselmeye devam ediyor. TL bazında 7250 - 7500 ilk sıralı dirençlerimiz. Dolar bazında 252 $ üzerinde ikili dip formasyonu başlatır uyarım şu anda teti... Devamı »

  • 28.07.2023
    09:11

    Öncelikle yazıma dün gece yapılan merkez bankası üyeliklerindeki görevden alma ve atamalarla başlamak istiyorum. Yapılan atamaların gayet iyi olduğu görüşündeyim. Her 3 isim de, alanlarında oldukça iyi eğitim ve kariyere sahipler. Özellikle O.Cevdet Ak&... Devamı »

  • 27.07.2023
    15:08

    Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde Merkez Bankaları özerk olmalıdır. Siyasilere aldırmadan ülke ekonomisi ve fiyat istikrarı için ne gerekiyorsa o kararları almalı ve uygulamalıdır. Bunu yaparken de görev sürelerine müdahale olmamalı, ya da görev sür... Devamı »

  • 27.07.2023
    09:28

    Amerika merkez bankası FED faizleri 25 baz puan daha artırdı 5.25 - 5 50 aralığına getirdi. Başkan enflasyondaki düşüşün sürdüğünü ama riskin de sürdüğünü söyledi. Bu nedenle sonraki dönemde de faiz artışı olabilir de, olmayabilir de d... Devamı »