Ben Realizasyon Tarafındayım!

27.07.2023 09:28
  •  A 

Amerika merkez bankası FED faizleri 25 baz puan daha artırdı 5.25 - 5 50 aralığına getirdi. Başkan enflasyondaki düşüşün sürdüğünü ama riskin de sürdüğünü söyledi. Bu nedenle sonraki dönemde de faiz artışı olabilir de, olmayabilir de dedi. Amerika borsalarında karışık seyirler var. Ben Amerika borsalarındaki kısmi yükselişin devamının gelmesini beklemiyorum. Şu anda alıcılı gibi gözüken borsalar, bir anda kar satışlarına maruz kalabilir. Dünyada çok ciddi bir algı operasyonu sürüyor.

Aynı şekilde, ons altında da karışık görüntüler var. İlk anda kısmi bir düşüş sonrasında şu anda yükselişi zorluyor. Teknik olarak konuşmak gerekirse, ons altın 1.987 doları geçecek olursa 2.018 dolara doğru bir atak yapabilir. Ama 1.960 doların altında bir düşüş halinde, yeniden 1.935 - 1.900 dolara doğru gevşemesi gelir.

Borsa istanbul için baktığımız zaman, endeksin dinamik kalmaya devam ettiğini görüyoruz. Son dönem Yapı Kredi'nin yabancı fon tarafından bir kısmının alınması dışında, son günlerde yabancı takasının takıldığını görüyorum. Son Merkez Bankası toplantısının düşük bir faiz artışıyla sonuçlanması, yabancının bakış açısını olumsuz etkilemiş olabilir. Bugün Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Hanım nihayet birebirde birçok soruları cevaplayacağı bir toplantı yapacak. Başkan Erkan'ın yıl sonu enflasyon oranı için söyleyecek olduğu hedef piyasalar için önemli bir kriter olacaktır. Eğer yine %5 gibi enflasyon hedefinden bahsedecek olursa, Merkez Bankasının faiz artışları sonrası güven kaybı sürecektir diye düşünüyorum. Her alanda yapılan zamlar, vergi oranlarındaki artışlar, maaşlardaki artışlar yıl sonuna doğru enflasyon oranının bana göre% 60 üstüne çıkmasına sebep olacaktır diye düşünüyorum. Hal böyleyken eğer biz ciddi bir faiz artışı yapmazsak enflasyonu kontrol edebileceğimizi düşünmüyorum. Gelecek enflasyon oranları yüksek açıklandıkça bunu engellemek için gerekli bir faiz artışı yapılmadığı takdirde döviz kurlarında yükseliş devam edecektir. Kurlardaki artış da her alandaki enflasyonun yukarıya doğru çıkmasına neden olacaktır görüşümü koruyorum.

Bu kapsamda bakınca mayıstan beri devamlı yükselen Borsa İstanbul yeni TL dirençlerinin sınırında duruyor. Bu seviyeden ciddi bir düzeltme yapmadan, hisse bazlı düzeltmelerle yeniden yükselişe hazırlanıyor görüntüsü var. Teknik olarak 6.750 seviyesinin üzerinde 7.250 ve 7.500 hedeflerine gidebilecek bir endeks olduğu görüşümü zaten biliyorsunuz. Eğer bu yönde bir hareket yaşanacak olursa, ben realizasyon yapıp biraz nakit durmayı tedbirli bir davranış olarak görmeye devam ediyorum. Endeks için yıl sonunda beklentim 8 binlerin üzerinde bir rakam olsa da, öncesinde düzeltme olmadan yaşanan bu yükselişin çok sağlıklı olmadığı görüşündeyim. Merkez bankasının düşük kalan faiz oranları, piyasaların gerçek yükselmesini sağlamasını beklediğimiz yabancı payı artışının durmasına, yabancıdan kar satışları gelmesine de neden olabilir.

Ama tekrar ediyorum , sonuçta piyasalar bizim düşündüğümüz gibi değil, kendi istediği gibi hareket ederler. Ben böyle düşünürken tersi durumunda ne olacağını zaten sizlere teknik olarak belirttim. Yükseliş yönünde düşünenler, endeks 6.750'yi kırdığı zaman bir üstteki sıralı hedeflerine doğru gideceğini düşünerek kararlarını bunlara göre alabilirler. Bilançolar sonrası aynı karların sonraki bilançoda olmayabileceğini düşünüyorum. Bu nedenle de olası bir yükselişte, tam kırdı gidiyor derken bir anda satışlar gelebilir endişem var.

Sadece bilmeniz gereken, bu endişem trendin bozulması manasında değil, teknik bir ara düzeltme ihtiyacı nedeniyle olduğunu özellikle belirtiyorum. Kim bilir belki de ben yanılıyorum, endeks birkaç gündür seans içinde yaptığı düzeltmelerle yetinip yoluna devam edecektir. Eğer böyle olursa, zaten açık öngörülerimiz var onların gerçekleşmeleri bizi mutlu etmiş olur.

Bu arada bilançolar gelmeye başladı, bu konuda sorularınız var görüyorum. Bunları fırsat buldukça değerlendireceğim.

Bir süredir ekran rahatsızlığı nedeniyle boyun, omuz, kol bölgemde ağrılarım vardı. Oldukça hafifledi diye, masa başı düzenine dönünce dün yine arttı. Şu anda sırt üstü yatmış şekilde çalışıyorum, yazımı sesli dikte ile yazdırıyorum. Cumartesi sabah, çarşamba dönüş planıyla Gökçeada programımız var. Bakalım nasıl geçireceğim bilmiyorum. Olan eşime oldu, ben araç kullanamadığım için tüm yolu araç kullanarak geçirecek.

Hepinize sağlık, bol kazanç ve doğru kararlar almanızı diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 26.07.2023
    09:21

    Bugün dünya için gözler Amerika Merkez Bankası'nda olacak. Beklentim 25 baz puanlık bir artışın daha olması. Bu artış zaten genel piyasadaki beklenti rakamı. Asıl merak edilen ise, FED Başkanı Powell'ın devamında daha ilave faiz artışları ya da sıkılaştırıcı önleml... Devamı »

  • 25.07.2023
    09:06

    Endeks için uyarısını yaptığım realizasyonlar yaşanıyor. Şimdilik bu realizasyonlar seans içinde ve genellikle ise hisse bazında gerçekleşiyor. Gün sonunda endeks bazında ciddi bir düzeltme şeklinde henüz yaşanmadı. Ancak hisseler olarak baktığımız zaman, öne... Devamı »

  • 24.07.2023
    09:17

    Yeni ekonomi kabinesi ve faiz artış sürecine girdiğimiz için farklı bir dönem yaşıyoruz. Körfez bölgesi ziyaretleri , yapılan anlaşmalar borsa istanbul için pozitif bir sürecin devam etmesine neden olabilir. Aynı zamanda da Maliye Bakanı Mehmet şimşek'in gr... Devamı »

  • 21.07.2023
    09:02
  • 20.07.2023
    09:24

    Dün endeks eksiye giderken, bir anda Bank of'un 1.7 Milyar TL ye ulaşan alımları ile ciddi bir artı kapanışa dönüştü. BAE ile toplamda 50.7 Milyar Dolar'a ulaşan 13 anlaşma imzalandığı haberi çıktı sonrasında. Beklenti 25 Milyar Dolar civarındaydı. Muhtemelen bu ha... Devamı »