Teknikler Tam İkna Etmedi!

20.07.2023 09:24
  •  A 

Dün endeks eksiye giderken, bir anda Bank of'un 1.7 Milyar TL ye ulaşan alımları ile ciddi bir artı kapanışa dönüştü. BAE ile toplamda 50.7 Milyar Dolar'a ulaşan 13 anlaşma imzalandığı haberi çıktı sonrasında. Beklenti 25 Milyar Dolar civarındaydı. Muhtemelen bu haberin ön bilgisine istinaden dünkü alımların yaşandığını düşünüyorum.

Ayrıca Suudi A. ve Katar ile de birçok anlaşma imzalandı. Ama açıklamalarda nakit giriş olarak sadece deprem bölgesine yönelik bir tahvili fonlayacaklarına yönelik bir ifade gördüm. Sanırım 9 Milyar Dolar civarında diye geçiyordu. Yani bu para nakit giriş olarak hızlı olabilir. Diğer yatırım toplamı ve detayları tabiki çok önemli ama, belli sürelerde yapılacak yatırımların toplamı ile ifade ediliyor.

Kesinlikle bu yatırımlar yapılırsa, Türkiye'nin sonraasındaki dönemi için ithalat bağımlılığımızı azaltan önemli alanlar var. Ama bizim için ilk anda içinde olduğumuz mali-finansman sıkıntısını çözmek çok daha önemli olduğu için, nakit fon girişi olarak kısa vadede şimdilik başka bir açıklama duymadım.

İşte bu yüzden temkinli duruşa devam etmekte yarar olabilir. Bilanço dönemindeyiz. Gelecek bilançolar fiyatları karşılamazsa ciddi realizasyonlar da söz konusu olabilir. Dolar bazında önce de yazdım 252$ önemli bir direnç seviyesi. Görülür, kırılır mı bilemiyorum. Eğer kırılırsa 278$'a doğru yükselişin devamı gelir diye önceki yazılarımdaki görüşlerimi biliyorsunuz. Ama öncesinde realizasyon riski bana göre hala sürüyor diye düşünüyorum.

TCMB Faiz Kararı Piyasalar İçin Önemli!
              Yağılan zamlar, artan kurlar ve yeni vergiler nedeniyle enflasyon yeniden %60'lara doğru çıkacaktır diye düşünüyorum. Hal böyle iken yine düşük bir faiz artışı yapılırsa, bu durum kurlarda yeni bir zirve arayışını getirebilir. Kurlar arttıkça, enerji girdileri başta her alanda yeni fiyat artışlarına maruz kalıyoruz. Körfez'den nakit girişi olsa bile, bunlarla piyasaya müdahalenin enflasyonu düşürmeden bir fayda sağlamadığını biliyoruz. 

Kısacası dün tek bir kurum piyasayı yukarı çevirdi. Ama bunun devamı aynı hızla sürmez diye düşünüyorum. Ben yeni öngörü konusunda yine temkinli bir duruş izleyip, bilanço döneminde kötü bir sürprize yakalanmamaya çalışacağım.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 17.07.2023
    09:35

    Filenin Sultanları dün gece 01:30'da başlayan final maçında Çin'i 3-1 skorla yendi ve Milletler Liginde Şampiyon oldu. 03:30 civarı şampiyonluğu görüp sonra huzurla yattım. Kızlarımızı şampiyonlukları ve muhteşem performansları için kutluyorum. Ekonomi... Devamı »

  • 17.07.2023
    00:07

    Yaklaşık on gündür süren boynumun sağından başlayıp, sağ omuz, sağ kol ve sağ dirseğe kadar inen ağrılarım sürüyor. Mouse kullanırken, klavyede yazı yazarken, bir yere yaslandığımda, araç kulanırken çok ağrım oluyor. Bu hafta bel ve boyun mr.larım çekile... Devamı »

  • 14.07.2023
    09:14

    Öncelikli konulardan İsveç'in NATO'ya katılması konusunda Türkiye'nin olur verdiği görüntüsü kesin değil gibi görünüyor! Çünkü Cumhurbaşkanı, süreç belli. Önce AB konusundaki tavırlarını görelim, o... Devamı »

  • 13.07.2023
    09:27

    Dünkü beklenti yazım; ''TL Rekorlar Sürüyor. Ama Dikkat!'' demiş ve tekniklere bakınca birçok hisse gibi BIST'in de realizasyon yaşarken, bankacılık sektörünün pozitif ayrışabileceğine dikkat çekmiştim. Dün tam da böyle o... Devamı »

  • 12.07.2023
    09:09

    Borsa İstanbul dün, TL bazında 6386 ile tarihin en yüksek seviyesi ve 6362 ile de tarihin en yüksek kapanış rekorlarını kırdı. Ama Dolar bazında tarihi zirve olarak 500 $, yıl başında da 304$ seviyesini görmüş olan BIST şu an bu rekor kapanışa rağmen sadece 243$ seviyesinde ... Devamı »