BIST Tam Düşünüğüm Gibi!

13.07.2023 09:27
  •  A 

Dünkü beklenti yazım; ''TL Rekorlar Sürüyor. Ama Dikkat!'' demiş ve tekniklere bakınca birçok hisse gibi BIST'in de realizasyon yaşarken, bankacılık sektörünün pozitif ayrışabileceğine dikkat çekmiştim. Dün tam da böyle oldu. Çok sayıda hisse ve BIST çekindiğim realizasyonu yaptılar. Bankalar ve holdingler gibi bazı hisseler ise endekse göre pozitif fiyatlandılar. Bu durum genel bir korkunun olmadığı ama tekniklerin buna neden olduğu için yaşandı. Benzer durum bir süre daha devam edebilir. Ama açıkçası gördüğüm teknikler biraz uzaktan izlemenin doğru olacağını söylüyor. 

Dikkat ederseniz DD Tablomuzda bile çok az sayıda paylaşım yapabildim. Çünkü hisselerin genelinde dirençlerde olduğumuz için, kar satışlarının kısmi düzeltmeye dönme riski de var. Eğer bankaların teknikleri yükselişe devam edebilecekleri görüntülerini vermese, düzeltme geliyor nakit durmak doğru olur derdim. Ama akbnk ve garan son dönem ciddi yükseliş yaşadıkları için yine de temkinli olun. Bankalarda da realizasyonlar mümkün. Ancak bankalara bakınca kendi içlerinde ayrışmalar yaşanıyor. Akbnk ve garan gibi yabancı ortaklı olanlardaki yükselişler çok daha fazla iken, ısctr ve ykbnk biraz daha sınırlı yükseldiler. Bunun nedeni yabancıların geri gelirken, yabancı ortaklı bankaları daha çok tercih etmelerinden kaynaklanıyor sanırım.

Bugün kısa yazacağım. Ben biraz uzaktan izlemeyi tercih edeceğim. Realizasyonlar düzeltmeye dönerse, o zaman yeni öngörülerim daha fazla gelmeye başlar. Ama bu düzeltme olmazsa, açık öngörülerin gerçekleşmelerini takip etmekle yetinebilirim.

ABD Enflasyonu Beklentilerden Düşük Geldi!
             Dün açıklanan ABD Haziran TüFE'sinde beklentilerden daha düşük bir enflasyon rakamı geldi. Beklenti %3.1 iken %3 açıklanan yıllık enflasyon 2021'den bu yana en düşük enflasyon oranı oldu. Aylık tüfe de %0.2 olarak gerçekleşti. Veri sonrası ABD borsalarında ve ons altında FED faiz artışları biter beklentisi ile yükselişler yaşanırken, Dolar Endeksi DXY hızla 100.50 seviyesine düştü. ABD'deki enflasyonun artık kontrol altına alınıyor olması, uluslar arası borsalar için olumlu iken, bizim gibi ülkelerdeki kur baskılarının hafiflemesi açısından da pozitif bir gelişme. 

Ancak dışarıda enflasyonda yaşanan bu pozitif tablo, içeride pek de böyle yaşanmıyor. Kurlarda yaşanan artışların enflasyona etkisini temmuz sonrası aylarda daha çok hissedeceğiz diye düşünüyorum.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 12.07.2023
    09:09

    Borsa İstanbul dün, TL bazında 6386 ile tarihin en yüksek seviyesi ve 6362 ile de tarihin en yüksek kapanış rekorlarını kırdı. Ama Dolar bazında tarihi zirve olarak 500 $, yıl başında da 304$ seviyesini görmüş olan BIST şu an bu rekor kapanışa rağmen sadece 243$ seviyesinde ... Devamı »

  • 11.07.2023
    09:08

    İsveç'in NATO'ya girmesi konusunda Türkiye'nin engeli kaldıracak olması ve karşılığında İsveç'in Türkiye'ye AB ve Gümrük Birliği ve vize serbestisi konusunda destek olacağı konusunda mutabık kalınması bugün piyasalara olumlu yansıyacaktır. T... Devamı »

  • 10.07.2023
    09:15

    Ekonominin içine düştüğü kötü durumu düzeltmek için, zamlar, yeni veya çifte vergiler, özelleştirmeler, krediler üzerinde artışlar dahil, faiz artışı gibi her türlü para politikası ve maliye politikası tedbirlerini görmeye d... Devamı »

  • 07.07.2023
    09:46

    Biz dünyanın 2008-2009 yılında yaşadığı ABD kaynaklı mortgage krizinin benzerini 2001 yılında önceki siyasilerin birikmiş hataları nedeniyle kendi başımıza yaşamış, birçok banka ve kurumumuz batmış. 70 Milyar Dolar'lık bir bankacılık batışı sonrası kendimize çeki düz... Devamı »

  • 06.07.2023
    09:20

    Henüz istediğim gibi çok yoğun değil ama en azından az da olsa devam ediyor olması borsa için gayet iyi bir durum. Enflasyon gelişmesine göre kur ve faizlerin göreceği zirveler anlaşılınca yabancı girişleri daha da artacaktır. Bu süreç ciddi zordur! ... Devamı »