Para Turları Başlıyor!

17.07.2023 09:35
  •  A 

Filenin Sultanları dün gece 01:30'da başlayan final maçında Çin'i 3-1 skorla yendi ve Milletler Liginde Şampiyon oldu. 03:30 civarı şampiyonluğu görüp sonra huzurla yattım. Kızlarımızı şampiyonlukları ve muhteşem performansları için kutluyorum.

Ekonominin durumunu uzun zamandır yazıyorum. Bu tablo yeni vergiler, zamlar varlık satışları haberleri gibi birçok gelişmeyi yaşatacaktır diyordum. Nitekim zamları, yeni vergileri görüyor, duyuyorsunuz. Yapılan zamlar enflasyonun sonraki aylar için yeniden sıçrama yaşamasına neden olacaktır. Sonrasında ise artan fiyatların talep daralması yaratarak enflasyonu baskılaması bekleniyor.

Şimdi ise bir takım varlık satışlarını duymayı bekliyorum. TTkom, altın maden işletmecileri gibi önceden özelleşip, sonra yeniden kamulaşan ve Varlık Fonu'na devredilen şirketlerin yeniden satış haberlerini duyabiliriz. Spekülasyonu yapılan bazı limanların da satış haberleri gelebilir. 

Ama bunlar da yetmez. Dış ödemelerimiz için ihtiyaç duyduğumuz sıcak para için de bir takım anlaşmaları duyabileceğimiz bir haftaya başlıyoruz! Cumhurbaşkanı bugün Suudi Arabistan, yarın BAE, Çarşamba günü de Katar ziyareti yapacak. Öncesinde bakanlar ve TCMB bölgeye gittiği ve NATO toplantıları sonrasında Cumhurbaşkanı bu ziyaretleri yapıyor olduğu için, ben ziyaretlerden ortak yatırım kararları, yeni swap anlaşmaları ve varlık satış haberleri çıkmasını bekliyorum.

BIST için 5730 üzerinde 6250-6500 teknik beklentim vardı biliyorsunuz. 6250 geçildi ve 6500'e de çok yakınız. Ziyaretler neticesinde olacak açıklamalarla 6500-6579 seviyelerini görme ihtimalimiz yüksek. Ama diğer taraftan da teknik olarak stochastickler direnç seviyelerindeler. Bu yüzden aynı anda realizasyonlar ve ayrışmalar da söz konusu. Zaten bunlar gördüğümüz gibi yaşanıyor da. Bankalar ve holdingler alınırken, Cuma günü bankalarda ciddi realizasyonlar yaşandı.

Bugün ve bu hafta da benzer ayrışmalar ve realizasyonlarla yeni TL bazlı rekorları görmeyi bekliyorum. Ancak aynı anda realizasyon riski de yüksek olduğu için yeni öngörü konusunda biraz temkinli davranmayı düşünüyorum. İzlemede kalıp, duruma göre yeni öngörüler yapabilirim. 

NOT: Güne ait ikinci yazımdır. Öncesinde kısmi sağlık sorunumu izah ettiğim gece paylaşımımı da okuyabilirsiniz. 

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 17.07.2023
    00:07

    Yaklaşık on gündür süren boynumun sağından başlayıp, sağ omuz, sağ kol ve sağ dirseğe kadar inen ağrılarım sürüyor. Mouse kullanırken, klavyede yazı yazarken, bir yere yaslandığımda, araç kulanırken çok ağrım oluyor. Bu hafta bel ve boyun mr.larım çekile... Devamı »

  • 14.07.2023
    09:14

    Öncelikli konulardan İsveç'in NATO'ya katılması konusunda Türkiye'nin olur verdiği görüntüsü kesin değil gibi görünüyor! Çünkü Cumhurbaşkanı, süreç belli. Önce AB konusundaki tavırlarını görelim, o... Devamı »

  • 13.07.2023
    09:27

    Dünkü beklenti yazım; ''TL Rekorlar Sürüyor. Ama Dikkat!'' demiş ve tekniklere bakınca birçok hisse gibi BIST'in de realizasyon yaşarken, bankacılık sektörünün pozitif ayrışabileceğine dikkat çekmiştim. Dün tam da böyle o... Devamı »

  • 12.07.2023
    09:09

    Borsa İstanbul dün, TL bazında 6386 ile tarihin en yüksek seviyesi ve 6362 ile de tarihin en yüksek kapanış rekorlarını kırdı. Ama Dolar bazında tarihi zirve olarak 500 $, yıl başında da 304$ seviyesini görmüş olan BIST şu an bu rekor kapanışa rağmen sadece 243$ seviyesinde ... Devamı »

  • 11.07.2023
    09:08

    İsveç'in NATO'ya girmesi konusunda Türkiye'nin engeli kaldıracak olması ve karşılığında İsveç'in Türkiye'ye AB ve Gümrük Birliği ve vize serbestisi konusunda destek olacağı konusunda mutabık kalınması bugün piyasalara olumlu yansıyacaktır. T... Devamı »