Dış İlişkilerin BIST'e Etkisi!

14.07.2023 09:14
  •  A 

Öncelikli konulardan İsveç'in NATO'ya katılması konusunda Türkiye'nin olur verdiği görüntüsü kesin değil gibi görünüyor! Çünkü Cumhurbaşkanı, süreç belli. Önce AB konusundaki tavırlarını görelim, ona göre İsveç konusundaki süreci yönetiriz diyor. Benim buradan anladığım gümrük birliği güncellemesi, vize serbestisi ve AB ile müzakerelerin yeniden başlatılmasında AB'den bir takım beklentiler var. Eğer bu beklentilerden pozitif sonuçlar, gelişmeler çıkarsa BIST için çok daha ciddi yerli-yabancı alıma neden olacak bir süreç yaşanır. Ama AB konusunda beklediğimiz destekleri bulamazsak, İsveç konusunda Meclisten istenen onay çıkmayabilir.

Bu durumda, ABD'nin F-16 satışı gibi diğer konularda da pozitif görülen gelişmeler bir anda tersine gerilimli bir döneme girer. Birkaç yıl öncesine göre, bu denli rezerv sorunu olmayan, bu denli kontrolsüz sığınmacı sorunu yaşamayan Türkiye'yi AB'ye almak istemeyen AB, şu an rezerv, cari denge, bütçe açığı, kur-faiz riskleri ve kontrolsüz sığınmacı boyutu çok daha riskli iken bu konuda adımlar atar mı? 

Dediğim gibi, eğer AB'nin 2000 öncesi üyelerinden İsveç NATO ve AB için önemli ise bu pazarlıklardan bir sonuç alabiliriz. Ama AB kartında ısrarlı isek ve istediğimiz sonuçları alamayacak olursak, şu an NATO konusunda pozitif gelişen her konu bir anda negatif bir baskının yaşanmasına da neden olabileceğini bilmemiz lazım. Açıkçası ben AB konusunda çok ümitli değilim. Biz daha kendi bir çok ev ödevimizi yapmamışken, bir de bunlara son dönemin ekonomi-finans sorunları ile, sığınmacı konularını ekleyince AB'nin çok pozitif yaklaşmasını beklemiyorum. Bu konularda olumlu gelişmeler BIST'i çok daha yukarı taşır. Ama olumsuz gelişmelerin öne çıkması halinde de, sert realizasyonlara neden olabilir. Yakından takip etmekte ve bu durumun bilincinde olmakta yarar var.

Körfez ülkeleri ile gelişmeler!
              Sayın Cumhurbaşkanı NATO sonrası İslam Ülkeleri ile hızlı bir ziyaret programı gerçekleştirecek. Öncesinde Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı da bölge ülkelerine ziyaretler yaptılar. Bu ziyaretlerden ortak yatırım kararları, özelleştirme-varlık satışı kararları, yeni swap anlaşmaları çıkabilir. Bunlar da BIST için pozitif etki yaratma potansiyeline sahip. Ama AB -NATO konusunda gelişmeler negatife döner, İsveç'in NATO'ya katılımını onaylamazsak, öncesindeki pozitif etkinin tersine dönmesi, Körfez ülkeleri ile olabilecek olumlu gelişmelerin etkisini de baskılar. Yani Batı ile gelişmeler çok daha önemli. Borsaya yabancı fon girişlerinin de asıl artış kriteri batı ile ilişkiler, kendi maliye-ekonomi programlarımızdaki kararlılık olacaktır.

Ama Körfez ülkeleri ziyaretlerinden borsada halka açık hisselerle ilgili bir takım satış haberleri söz konusu olursa şirketler özelinde ayrışmalar da görülür. 

Kısacası ben borsa için yakın bir realizasyon riskini yüksek görüyorum. Ama bankacılık endeksinde ve holdinglerde ise hala yukarı bir tepki ihtimalini teknik olarak mümkün görüyorum. Bu nedenle endeks iki gündür olduğu gibi seans içi realizasyonlarla da bu süreci yaşayabilir. Eksi-artı olur ama kısmen yükselmeye devam edebiliriz. Ancak artık bir teknik zorlanma görüyorum. Eğer bankalardaki iştahlı alımı destekleyecek gelişmeler görmezsek, devamında realizasyonların seans sonu eksi kapanışlara sebep olma riski de yüksek. Bu nedenle ben bir süre izleyici kalabilirim. Bu arada açık öngörülerimde gerçekleşmeler olursa kapatırım. Ama yeni teknik öngörü konusunda teknik bir düzeltme olmadan çok hevesli olmam diye düşünüyorum.

Cumhurbaşkanının Körfez ülkeleri Ziyaret programı pazartesi Suudi Arabistan, salı BAE ve çarşamba da Katar şeklinde. Önce Mehmet Şimşek, sonra da cumhurbaşkanı gidiyorsa, ben kesin bazı anlaşmaları duyacağız diye bekliyorum. Ama dediğim gibi benim için Körfezden gelecek haberler önemli olsa da, batı ülkeleri ile gelişmeler, NATO-AB konsunda yaşanacaklar çok daha baskın çıkabilir. 

Bugün de endeks artı olacaksa, bu bankalar ve holdingler sayesinde olabilir. Ama bankalarda birkaç günün yükselişi ciddi oranda olduğu için onlarda da realizasyon risklerine yaklaşıyoruz. Bununla birlikte bankaların da içlerinde ciddi ayrışmalar var. Özellikle Akbnk ve Garan çok daha yüksek tepki vermişken, Isctr ve Ykbnk çok daha az tepkiler verdiler. Bu nedenle tersine ayrışmaları da görebiliriz.

Ancak, bu iki sektörle yeni TL zirveleri zorlayan BIST'in artık teknik düzeltme riskine çok yakın olduğu uyarımı bir kez daha hatırlatarak yazımı tamamlamak istiyorum.

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 13.07.2023
    09:27

    Dünkü beklenti yazım; ''TL Rekorlar Sürüyor. Ama Dikkat!'' demiş ve tekniklere bakınca birçok hisse gibi BIST'in de realizasyon yaşarken, bankacılık sektörünün pozitif ayrışabileceğine dikkat çekmiştim. Dün tam da böyle o... Devamı »

  • 12.07.2023
    09:09

    Borsa İstanbul dün, TL bazında 6386 ile tarihin en yüksek seviyesi ve 6362 ile de tarihin en yüksek kapanış rekorlarını kırdı. Ama Dolar bazında tarihi zirve olarak 500 $, yıl başında da 304$ seviyesini görmüş olan BIST şu an bu rekor kapanışa rağmen sadece 243$ seviyesinde ... Devamı »

  • 11.07.2023
    09:08

    İsveç'in NATO'ya girmesi konusunda Türkiye'nin engeli kaldıracak olması ve karşılığında İsveç'in Türkiye'ye AB ve Gümrük Birliği ve vize serbestisi konusunda destek olacağı konusunda mutabık kalınması bugün piyasalara olumlu yansıyacaktır. T... Devamı »

  • 10.07.2023
    09:15

    Ekonominin içine düştüğü kötü durumu düzeltmek için, zamlar, yeni veya çifte vergiler, özelleştirmeler, krediler üzerinde artışlar dahil, faiz artışı gibi her türlü para politikası ve maliye politikası tedbirlerini görmeye d... Devamı »

  • 07.07.2023
    09:46

    Biz dünyanın 2008-2009 yılında yaşadığı ABD kaynaklı mortgage krizinin benzerini 2001 yılında önceki siyasilerin birikmiş hataları nedeniyle kendi başımıza yaşamış, birçok banka ve kurumumuz batmış. 70 Milyar Dolar'lık bir bankacılık batışı sonrası kendimize çeki düz... Devamı »