Sıkılaştırma Adımları Her Alanda Sürecektir!

10.07.2023 09:15
  •  A 

Ekonominin içine düştüğü kötü durumu düzeltmek için, zamlar, yeni veya çifte vergiler, özelleştirmeler, krediler üzerinde artışlar dahil, faiz artışı gibi her türlü para politikası ve maliye politikası tedbirlerini görmeye devam edeceğiz. Keşke bunlara mutahap olmasaydık. Ama özellikle yanlış para politikasındaki ısrar nedeniyle ekonomiyi duvara toslatınca, mecburiyetten şimdi can yakıcı kararlar arka arkaya gelmeye başladı. Tekrar ediyorum, borçlanmaktan ziyade, borç kaynak olmayan vergi, zam  ve tasarruf yolu ile elde edilen kaynaklar daha sağlıklıdır. Bakalım önümüzdeki yıl mart ayında mahalli seçimlere giderken, mali disiplin ne kadar uygulanabilecek göreceğiz! Yani gelirleri bir takım tedbirlerle arttırabiliriz ama, aynı anda tasarrufların da arttırılması lazım. Seçim ekonomisi izlenirse bu nasıl olacak göreceğiz.

Bakan Mehmet Şimşek de, TCMB'nın istikrar arttırıcı kararlarına her türlü desteği vereceğiz açıklamasında bulundu. Güven tesisi, cari açığın ve risk primlerinin düşürülmesi önemli bir hedef. Umarım kararlılıkla uygulanır. Ama hayatımızın her alanında ciddi bir bedel ödüyoruz. Uzun süre de ödemeye devam edeceğiz. 

Bu esnada borsa yine artacak enflasyon ve öncesinde artış yaşayan kurlar nedeniyle pozitif tepki veriyor. Hisse fiyatlarının da artması beklentimiz dahilinde bir gelişme olarak sürmeye devam edecektir görüşündeyim. Kısa vadede Körfez ya da Batı sermayesinin ülkeye girmesi çok önemli. Doğrudan yatırımlar şeklinde olursa en güzeli. Ama sıcak para girişleri ile bu yaşanırsa, geri dönüş riskini de unutmamak lazım. Diğer bir kaynak giriş yöntemi olarak da özelleştirme gibi varlık satışlarını da görmeyi bekliyorum. Borsada halka açık kamu şirketlerinde önümüzdeki günler için bu yönde spekülasyonların görüleceğini düşünüyorum.

BIST için teknik ve temel olarak 5730 üzerinde 6250-6500 sıralı dirençlere doğru yükseliş bekliyorum. Dolar bazında şu an 237 $ düzeyindeyiz. 252 $ seviyesindeki direncine doğru yükselen bir hafta olabilir. Eğer 252$ görülür ve kırılacak olursa, teknik olarak ikili dip denen bir yükseliş formasyonunu tetikler ve bunun karşılığı, sonrasında 269$'a doğru yükselişin hızlanması demek olur. Mevcut kurla bakınca bu seviye TL bazında 7000'li seviyelere denk gelir. Kısacası yıl bitmeden 7000 üzerinde endeks seviyelerinin görülmesini bekliyorum. Ama maliye, ekonomi ve para politikalarında başlayan sıkılaştırıcı istikrar programları aynı şekilde sürmeli.

Bu arada yabancı girişi arttıkça yükseliş genele yayılacaktır. Yabancının yokluğunda ana hisselerde de spekülasyon yapan yerli oyuncular, yabancılar dönmeye başlayınca, mecburen kendi diğer grup hisselerine dönmek zorunda kalacaklar ve ikinci grup yan hisselerde sert yükselişler de görülecektir. Bu nedenle teknik ayrışmaların olduğu ve olacağı bir süreçteyiz. Doğru zamanlamalarla yapılan pariteler çok daha büyük getiri elde edilmesini destekleyebilir. Ben BIST'in ABD ve AB borsalarına göre pozitif ayrışmaya devam etmesini bekliyorum. 

Ancak arada her zaman düzeltme ve kar realizasyonları olabilir. Pozitif ayrışma beklemek devamlı ve dümdüz çıkan bir borsa değildir. İniş çıkışlar sonrası daha yukarıdaki TL bazlı seviyelerin görülmesini beklemektir.

Teknik olarak ABD Dow endeksinde 33855 altında ikili tepe denen bir düşüş formasyonu başladığını görüyorum. Eğer bu seviyenin üstüne atamazsa, 33500 - 33120'ye doğru düşüş yaşanabilir. S&P için kırılması halinde olası ikili tepe riskinin başlayacağı destek seviyesi 4368, Nasdaq için de benzer riskli destek 14687 seviyesinde bulunuyor. Bu üç endekste de düşüş baskılarının güçlendiğini görüyorum. 

Neyse, biz şimdilik yabancı borsalara göre daha şanslıyız. Yeni rekorları görebiliriz. Teknikleri gördükçe paylaşmaya devam edeceğim.

Bu arada çarşamba gününden beri boyun fıtığı gibi bir ağrı yaşıyorum. Geçici bir soğuk algınlığı, kas sıkışması sandım ilk anda kontrole gitmedim. Cuma günü akşam da İstanbul'a bir düğüne katılmak için gitmiştik. Dün akşam döndük. Maalesef gidiş gelişim sağ boyun, sağ omuz, pazunun arkası ve dirseğe kadar olan bölümde inanılmaz bir ağrı ile oldu. Büyük eziyet olan bir yolucluk ve hafta sonu yaşadım. Bugün 13:00'te osteopat randevum var. Umarım yardımcı olur. Olmadı, sonrasında doktora da gözükeceğim. Bu nedenle 12:30-15:00 arası ekran başında olmayacağım.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim. İyi bir haftanız olsun.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 07.07.2023
    09:46

    Biz dünyanın 2008-2009 yılında yaşadığı ABD kaynaklı mortgage krizinin benzerini 2001 yılında önceki siyasilerin birikmiş hataları nedeniyle kendi başımıza yaşamış, birçok banka ve kurumumuz batmış. 70 Milyar Dolar'lık bir bankacılık batışı sonrası kendimize çeki düz... Devamı »

  • 06.07.2023
    09:20

    Henüz istediğim gibi çok yoğun değil ama en azından az da olsa devam ediyor olması borsa için gayet iyi bir durum. Enflasyon gelişmesine göre kur ve faizlerin göreceği zirveler anlaşılınca yabancı girişleri daha da artacaktır. Bu süreç ciddi zordur! ... Devamı »

  • 05.07.2023
    09:45

    BIST dün gün içinde 6076 ile TL bazında en yüksek seviye rekoru kırsa da, kapanışı bir gün öncenin altında kaldı. Son dönem yükselişlerin alıcılarına bakınca, yabancılardan ziyade yerli alımlarının öne çıktığını görüyoruz. Henüz fa... Devamı »

  • 04.07.2023
    09:24

    Ekonomide kadro ve görüşlerde yapılan değişiklik sonrası Borsa İstanbul'da başlayan TL bazlı yükseliş yeni kapanış ve yeni zirve rekorları ile devam ediyor. Dün de 6015 seviyesinden gerçekleşen kapanış rekorlara devam edecek bir borsaya işaret ediyor. Bayram önces... Devamı »

  • 03.07.2023
    09:24

    Bayramı aradaki idari izin günleri ile de birleştirenler için uzun olan bir tatil bugün bitti. Tatil sonrası borsa bakalım ne yapacak göreceğiz. 5704 - 5730 üzerinde bana göre kırılan önemli bir kanal olduğu için, ben teknik olarak sıralı şekilde 6000-6250... Devamı »