BIST Yükselişini Sürdürüyor!

28.07.2023 09:11
  •  A 

Öncelikle yazıma dün gece yapılan merkez bankası üyeliklerindeki görevden alma ve atamalarla başlamak istiyorum. Yapılan atamaların gayet iyi olduğu görüşündeyim. Her 3 isim de, alanlarında oldukça iyi eğitim ve kariyere sahipler. Özellikle O.Cevdet Akçay benim açımdan çok pozitif bir atama. Kur belirleme, dezenflasyon gibi konularda araştırma ve çalışma tecrübesine sahip. Enflasyon ve faizler konusunda benim de savunduğum görüşlerle örtüşen fikirleri savunan bir kişi. Boş üyeliklerde de benzer atamalarla üyeliklerin tamamlanması güçlü bir merkez bankası ekibinin oluşmasını sağlamış olur. Ama tabii esas olan atanan kişilerin bilgi, eğitim ve kariyerleri değil, siyasi baskılara rağmen, yapılması gerekenleri yapma kararlılıkları ve inisiyatif alma kabiliyetleri olacaktır.

Dün Merkez Bankası Başkanının üçüncü enflasyon raporu bilgilendirme toplantısı hakkındaki görüşlerimi bir beklenti yazısı şeklinde paylaşmıştım. Orada da dediğim gibi, esas olan düşünceler değil, bunları kararlılıkla ve gecikmeden uygulayabilme kabiliyetidir. Dünyanın en büyük ekonomilerinden olan Amerika ve Avrupa Merkez Bankalarından faiz artışı kararları açıklandı. Amerika'da neredeyse mevcut enflasyonun 2 katına yakın faiz var. Bunun nedeni enflasyonun ekonomide ve iş hayatında çok büyük hasarlar verebilecek bir sorun olduğunu bilmelerinden kaynaklanıyor. Detaylı görüşlerimi ''ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz'' başlıklı yazımda bulabilirsiniz.

Borsa istanbul'a dönecek olursak, endeksteki yükseliş kararlılığı sürüyor. Açıklanan banka karları bu yükselişi destekliyor. Bankalar beklentilerin çok üzerinde karlar açıkladılar. 3 aylık bilanço değerlendirmelerime bakarsanız, bankalar için eder beklentilerimi görebilirsiniz. 6 aylık bilançoları sonrasında bu beklentilerim en az o oranlar olacak şekilde sürüyor.

Açıklanan diğer bilançolarda da gayet güzel rakamlar görüyoruz. Lakin, ben realizasyon ve düzeltme riskinden çekinsem de, endeksin yükselmesine rağmen biraz daha izlemede kalmayı sürdüreceğim. Teknik olarak 6750 endeksin üzerinde borsa istanbul'un 7000- 7250 ve 7500 sıralı hedeflerine gidebileceği görüşümü zaten biliyorsunuz. Ama düzeltme beklediğim için bu süreçte çok fazla yeni öngörü vermedim. Şu anda tekniklere bakınca da, bankalar, çimentolar, tcell, holdingler ve tüpraş gibi sektör ve hisselerde kısmi yükselişlerin devamı gelebilir görüntüleri var. Ama yine de teknik dirençler benim için risk teşkil ediyor. indikatörlerin çoğu aşırı alım bölgesinde yani direnç seviyelerinde bulunuyorlar. Bu yüzden ben açık öngörülerde yukarı revizeler ile kısmi izlemede kalmayı sürdüreceğim. 

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 27.07.2023
    15:08

    Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde Merkez Bankaları özerk olmalıdır. Siyasilere aldırmadan ülke ekonomisi ve fiyat istikrarı için ne gerekiyorsa o kararları almalı ve uygulamalıdır. Bunu yaparken de görev sürelerine müdahale olmamalı, ya da görev sür... Devamı »

  • 27.07.2023
    09:28

    Amerika merkez bankası FED faizleri 25 baz puan daha artırdı 5.25 - 5 50 aralığına getirdi. Başkan enflasyondaki düşüşün sürdüğünü ama riskin de sürdüğünü söyledi. Bu nedenle sonraki dönemde de faiz artışı olabilir de, olmayabilir de d... Devamı »

  • 26.07.2023
    09:21

    Bugün dünya için gözler Amerika Merkez Bankası'nda olacak. Beklentim 25 baz puanlık bir artışın daha olması. Bu artış zaten genel piyasadaki beklenti rakamı. Asıl merak edilen ise, FED Başkanı Powell'ın devamında daha ilave faiz artışları ya da sıkılaştırıcı önleml... Devamı »

  • 25.07.2023
    09:06

    Endeks için uyarısını yaptığım realizasyonlar yaşanıyor. Şimdilik bu realizasyonlar seans içinde ve genellikle ise hisse bazında gerçekleşiyor. Gün sonunda endeks bazında ciddi bir düzeltme şeklinde henüz yaşanmadı. Ancak hisseler olarak baktığımız zaman, öne... Devamı »

  • 24.07.2023
    09:17

    Yeni ekonomi kabinesi ve faiz artış sürecine girdiğimiz için farklı bir dönem yaşıyoruz. Körfez bölgesi ziyaretleri , yapılan anlaşmalar borsa istanbul için pozitif bir sürecin devam etmesine neden olabilir. Aynı zamanda da Maliye Bakanı Mehmet şimşek'in gr... Devamı »