Endeksin Yükseliş Israrı Sürüyor!

31.07.2023 09:07
  •  A 

Borsa İstanbul'da bilançolar açıklandıkça realize gelir beklentimiz gerçekleşmeden, borsa istanbul yükselmeye devam ediyor. TL bazında 7250 - 7500 ilk sıralı dirençlerimiz. Dolar bazında 252 $ üzerinde ikili dip formasyonu başlatır uyarım şu anda tetiklenmiş durumda. 262 $ seviyesine gelmiş bulunuyoruz. Teknik olarak bakınca, sıralı olarak 269 $ - 278 $ - 290 $ - 296 $ ve 304 $ sıralı dirençleri var. Endeks düzeltme yapmadan buralara gider mi bilemiyorum. Ben teknik olarak olası gördüklerimi sizlerle paylaşıyorum. Normalde çok daha önceden teknik düzeltmeler olması gerekir beklentim olduğunu biliyorsunuz, lakin bu düzeltmeler şu ana kadar genelde seans içinde gerçekleşip, yeniden yükselişe dönüyor.

Ayrıca bir süredir yabancı takasının artmaması yükseliş konusunda tedirgin olmamızın ana nedeniydi. Ama son duruma bakınca, yabancı takasında %29. 92 seviyesine çıkıldığını görüyorum. Yani yeniden kısmi bir yabancı alımı gelmiş. Zaten geçen hafta son 2 iş gününe bakınca, ana hisselerin yoğun şekilde alındığını gördük. Buradan yabancıların yeniden alıma geçtiğini söyleyebiliriz. Bu durumda bankaların bilançolarına göre hala ciddi şekilde iskonto içermeleri yüzünden alımları sürebilir. Ana sanayi hisse senetlerinde, çimentolarda, kimyalarda, bu bilançoda olmasa da hemen devamında demir çeliklerde, gıdalarda, GSM şirketlerinde, bilgisayar ve teknoloji şirketlerinde, savunma sanayi sektöründe alımların sürdüğünü görebiliriz.

Sorun uzun zamandır yabancı olmayan ortamda yabancılar alıma başlayınca, teknik dirençlerde ne olacağını kestirebilmekde yatıyor. Maalesef bu çok zor bir karar. Şu ana kadar ısrarlı yükselişin son kısmını yakalayamadığını görüyorsunuz. Önceki direnç satışlarında düşüşlere yakalanınca, kayıpların ne büyük olduğunu gördüğünüz için, neden tereddüt ettiğimi, temkinli davrandığımı anlıyorsunuzdur.

Artık ciddi bir düzeltme gelmeden, bir süre sanırım az sayıda teknik analiz öngörüsü yapmak zorunda kalabilirim. Bu durumda gözü karartıp çok sayıda öngörü yapmak benim açımdan çok kolay değil. Çünkü düzeltme gelmiyor derken, her an ciddi bir düzeltmeyle karşı karşıya kalabiliriz. Ancak, eğer ekonomi ekibi ve merkez bankası üzerlerine düşen görevleri doğru şekilde yaparlarsa, bu takdirde uzun zamandır Türkiye piyasasından çıkmış olan yabancılar geri gelmeye devam ederler. Ben hala yüksek bir enflasyon riskimiz sürdüğü için, politika faizleri de bunu karşılamadığından dolayı yabancıların çok iştahlı geri gelişleri için belirsizliklerin sürdüğünü düşünüyorum. Bu nedenle de alsat tablosundaki öngörü sayım azaldı. Olası teknikler hakkında sizleri destek direnç tablosuyla uyarmaya çalışıyorum. Bu dönem kararlar biraz sizlere kalacak gibi.

Bu hafta çarşamba dönüş programıyla Gökçeada'da kısa bir tatil yapıyoruz. Ben her zamanki gibi ekranımı yanımda getirdim. Şu an olduğu gibi fırsat buldukça çalışmaya devam edeceğim. Dün biraz yüksekte bulunan Gün Batımı adında bir restaurantda yemek yedik. Lakin biraz rüzgar yiyince benim kol, sırt, omuz ağrılarım yeniden arttı. Tam bir tatil yapmadan, fizik tedaviye gitmeden bu sıkıntımı öyle kolay atamayacağım gibi düşünmeye başladım. İzmir'e dönünce perşembe-cuma günü de bir hafta için Göcek'te bulunan arkadaşımın teknesine gitmeyi düşünüyordum. Ancak ağrılar böyle sürerse bunu yapamayıp, bir fizik tedavi merkezinden her gün düzenli destek almak zorunda kalabilirim.

Bugün yazımı burada bitiriyorum. Birazdan gördüğüm teknikleri paylaşacağım. Bakalım neler göreceğiz. Haftaya yine alıcılı başlanmasını bekliyorum. Ama şu düzeltme olmamasının yarattığı tedirginlik sürdüğü için de devamı nasıl gerçekleşecek göreceğiz.

Hepinize sağlık ve iyi bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 28.07.2023
    09:11

    Öncelikle yazıma dün gece yapılan merkez bankası üyeliklerindeki görevden alma ve atamalarla başlamak istiyorum. Yapılan atamaların gayet iyi olduğu görüşündeyim. Her 3 isim de, alanlarında oldukça iyi eğitim ve kariyere sahipler. Özellikle O.Cevdet Ak&... Devamı »

  • 27.07.2023
    15:08

    Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde Merkez Bankaları özerk olmalıdır. Siyasilere aldırmadan ülke ekonomisi ve fiyat istikrarı için ne gerekiyorsa o kararları almalı ve uygulamalıdır. Bunu yaparken de görev sürelerine müdahale olmamalı, ya da görev sür... Devamı »

  • 27.07.2023
    09:28

    Amerika merkez bankası FED faizleri 25 baz puan daha artırdı 5.25 - 5 50 aralığına getirdi. Başkan enflasyondaki düşüşün sürdüğünü ama riskin de sürdüğünü söyledi. Bu nedenle sonraki dönemde de faiz artışı olabilir de, olmayabilir de d... Devamı »

  • 26.07.2023
    09:21

    Bugün dünya için gözler Amerika Merkez Bankası'nda olacak. Beklentim 25 baz puanlık bir artışın daha olması. Bu artış zaten genel piyasadaki beklenti rakamı. Asıl merak edilen ise, FED Başkanı Powell'ın devamında daha ilave faiz artışları ya da sıkılaştırıcı önleml... Devamı »

  • 25.07.2023
    09:06

    Endeks için uyarısını yaptığım realizasyonlar yaşanıyor. Şimdilik bu realizasyonlar seans içinde ve genellikle ise hisse bazında gerçekleşiyor. Gün sonunda endeks bazında ciddi bir düzeltme şeklinde henüz yaşanmadı. Ancak hisseler olarak baktığımız zaman, öne... Devamı »